104 Dallas, Dončić, Kidd, Cuban in čas za premislek (gost Iztok Franko)

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po koncu rednega dela Lige NBA v goste povabila analitika Iztoka Franka, ki v oddaji redno komentira košarkarsko dogajanje na drugi strani luže.

Vabljeni k poslušanju

Obramba, skok in nizka postava

Dallas je v primerjavi z lansko sezono naredil občuten korak nazaj. Lani je bil v finalu konference, letos si ni priigral niti kvalifikacij za končnico. Gost je izpostavil tri stvari, ki so Mavse teple vso sezono: to so bile (slaba) igra v obrambi, skok in nizka postava.

Sorodna novica Cuban si Dončića (še) ni zaslužil

V kategoriji dobrih stvari sta bili prav gotovo Luka Dončić, ki je popravil precej svojih osebnih mejnikov, in najboljši napad v ligi na postavljeno obrambo.

Bo Dončić ob prvo peterko lige?

"Težko je sicer ocenjevati brez čustev in samo s številkami. NBA je žal mašinerija, ki ima zelo kratek spomin. Velika večina vseh Dallasovih debat govori o nesrečnem koncu sezone, pozabljata pa se prvi dve tretjini sezone, ko je Dončić igral na MVP-ravni," je poudaril analitik, ki je izpostavil veliko dobrih Dončićevih tekem, napredek pri prostih metih in najmanj izgubljenih žog glede na količino posesti. Prav zaradi kratkega spomina pa meni, da sam zaključek Dončića lahko stane tudi uvrstitev v prvo peterko lige, v katero se je uvrstil kar tri zaporedna leta.

Na udaru kritik trener in lastnik

Sorodna novica Dončić: V Dallasu sem srečen, a potrebne bodo spremembe

Franko se je ob tem spomnil na besede trenerja Jasona Kidda, ki je že večkrat opozoril, da je "Liga NBA naporen maraton". "Luka ni v takem ritmu igral v celotni sezoni, saj tako rekoč ni imel prostora za počitek. Ko pa je prišel Irving, je bil že vidno utrujen."

Odgovornost za razplet je razdelil med lastnika Marka Cubana, Dončića in Kidda, pri čemer pa imata zadnja dva nekaj alibija: "Upravičeno namreč lahko rečeta, da je ekipa slabo sestavljena. Trener težko vodi ekipo, ki je ni sam sestavil in če ne more delovati, kot si sam želi." Franko pa je vseeno še dodal: "Mislim, da ima Kidd vseeno kar veliko besede pri sestavi ekipe."

Na 55 tesnih tekmah izgubili 29-krat

A napak je bilo preprosto preveč. Pri nestanovitnem Dallasu pa se je še kako poznalo, da je precej slabo odigral tesne končnice. Kot je izpostavil Franko, je Dallas namreč odigral največ 'clutch' tekem (to so tiste, v katerih je bila razlika v zadnjih petih minutah pet točk). Telički so odigrali 55 tekem in jih izgubili kar 29 (v obeh kategorijah so bili prvi).

Sorodna novica Cuban želi prihodnost Dallasa graditi na dvojcu Dončić-Irving

Velika razlika v ekipi v primerjavi z lansko je bila tudi v tem, da je precej šepalo pri kemiji: "Ni bilo prave povezave in kemije, to se je poznalo na igrišču, večkrat je bilo precej frustracije." Franko pa je za največjo Kiddovo napako dejal: "Navijače in kritike najbolj moti to, da ne prevzema odgovornosti. Spremljal sem 90 odstotkov njegovih novinarskih konferenc pred tekmami in po njih, a nikoli nisem zasledil, da bi prevzel odgovornost."

Kolikšna bo cena Irvingovega podpisa?

Zdaj je na Dallasu ogromen pritisk, da podpiše novo pogodbo s superzvezdnikom, ki so ga pripeljali, ko so še zasedali 4. mesto. Kljub neuvrstitvi v končnico so Mavericksi skorajda prisiljeni, da sklenejo dogovor in s tem upravičijo visoko ceno in vložek. A Kyrie Irving je velika uganka in Franko ne verjame, da bo kar koli podpisal pred odprtjem poletne košarkarske tržnice.

"Irving je povzetek napačne logike, ki se je vlekla zadnjih 10 let. Lovljenje zvezde ne glede na ekipo okoli zvezdnika, ki ga že imajo. Irving je sicer fenomenalen igralec, a je treba upoštevati muhavost. Prej ali slej so šle stvari narobe pri njem in njegovih dosedanjih klubih," je Franko izpostavil, da sama igralska kakovost Irvinga ni sporna. Ob tem se je vrnil v zgradbo šampionske ekipe Mavsov iz leta 2011, ko so edinkrat zgradili obrambno odgovorno ekipo okoli Dirka Nowitzkega, ob tem pa bolj kot drugo veliko zvezdo našli nekaj prekaljenih veteranov in mojstrov za obrambo, kot so bili Chandler, Kidd, Marion.

Trije datumi za v opomnike

Vse do 6. julija bi lahko Irving podpisal dvoletno podaljšanje pogodbe v maksimalni vrednosti 83,8 milijona dolarjev, po tem datumu pa kot prosti igralec lahko podpiše štiriletno pogodbo v vrednosti več kot 200 milijonov dolarjev. Le Dallas mu lahko ponudi petletni dogovor. Foto: Reuters
Vse do 6. julija bi lahko Irving podpisal dvoletno podaljšanje pogodbe v maksimalni vrednosti 83,8 milijona dolarjev, po tem datumu pa kot prosti igralec lahko podpiše štiriletno pogodbo v vrednosti več kot 200 milijonov dolarjev. Le Dallas mu lahko ponudi petletni dogovor. Foto: Reuters

Vprašanje podpisa Irvinga je ključni del mozaika, ki ga morajo rešiti v Dallasu, kjer se zavedajo, da sledijo nove obsežne spremembe v postavi. Navsezadnje tudi v strahu vodstva kluba, da si tovrstnega poloma, kot se jim je zgodil v sezoni 2022/23, preprosto ne morejo več privoščiti.

"Trije ključni datumi. Prvi je 16. maj, ko je žreb loterije za nabor. Poraz s Chicagom jim je povečal možnosti. Na 66 odstotkov, da obdržijo 10. izbor, 14 odstotkov pa imajo možnosti, da dobijo enega izmed prvih štirih izborov. Za prvega (Victor Wembanyama) imajo tri odstotke možnosti. Vseeno imajo še 20 odstotkov, da niso med deset in s tem izgubijo izbor, ki ga vrnejo New Yorku," je Franko podčrtal prvi datum, ki si ga velja zapomniti.

Po kronanju novega NBA-prvaka bo 22. junija sledil sam nabor. "Pojavljajo se že govorice, da bodo izbor med deset zapakirali in poskušali dobiti koga, ki trenutno bolj spada v ekipo," je analitik povzel razmišljanje večine, da bo Dallas ob uspešnem žrebu na loteriji naokoli ponujal paket za takojšnjo okrepitev ekipe. Izjemo seveda predstavlja neverjetni nasmeh sreče, če bi res dobili čudežnega Francoza, za kar pa, kot rečeno, obstaja zgolj triodstotna možnost.

"6. julija se začne podpisovanje prostih igralcev. Irving bo hotel 272 milijonov za pet let, kar mu lahko ponudi samo Dallas. Vsi drugi lahko ponudijo štiri leta in 210 milijonov evrov. Ali ga lahko podpišejo in nato zamenjajo? Težko bodo dobili klub, ki bi imel dovolj prostora za takšno plačo. Vse skupaj bo velika loterija," je Franko prepričan, da bo Irving postal prosti igralec, ki bo nato z Dallasom lahko odigral igro pogodbenega pokra.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− Kako se je ekipa uštela pri Brunsonu.
− Cuban ni več edini podjetnik iz tehnološkega sveta.
− Irving ni tipičen igralec, ki bi lahko podpisal maksimalno pogodbo.
− Omejenost Dallasa pri trgovanju.
− Dallas bi potreboval centra, kot je Clint Capela.
− Kako zgodbe in osvojeni prstani vplivajo na oceno igralcev.
− O namernem izgubljanju na zadnjih dveh tekmah.
− Dokončno se je zalomilo proti Charlottu.
− "Luka pri 24 letih ni enako kot Luka pri 19 letih."
− Napoved pred končnico.
− Zanimivosti o številki 104.

Dončića ob vrnitvi v Slovenijo na Brniku pozdravilo tudi nekaj navijačev