Aleksander Čeferin je postal predsednik Uefe septembra 2016. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je postal predsednik Uefe septembra 2016. Foto: Reuters
Tomaž Hudomalj in Tomaž Kavčič
Tomaž Hudomalj je opravil zadnji intervju s Tomažem Kavčičem v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Laurenčič bi bil presenečen, če bi se Matjaž Kek res vrnil na klop slovenske reprezentance. Foto: EPA
Jan Oblak in Boštjan Cesar
Jana Oblaka je zmotil način izbire novega kapetana. Foto: www.alesfevzer.com

Komentatorja na TV Slovenija sta v okviru prispevka MMCpodrobno gostovala v podkastu SOS-odmev, kjer sta govorila o prihajajoči sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zadnji del oddaje pa je bil posvečen tudi aktualnim razmeram v slovenski nogometni reprezentanci.


Hudomalj: Kavčič morda ni niti glavni krivec

Tomaž Hudomalj je bil zadnji novinar TV Slovenija, ki je po tekmi slovenske nogometne reprezentance opravil pogovor s selektorjem Tomažem Kavčičem. Po slovesu sedmega selektorja mu je bilo težko le zaradi ene stvari: "Gospod Kavčič je prijeten gospod, zelo vljuden in prijazen. V profesionalnem športu je zelo malo prostora za sentimentalnost. Prepričan sem, da ni edini krivec za vsega eno točko v Ligi narodov, mogoče ni niti glavni krivec. Bil je selektor, imel je nalogo, da prepriča igralce, da pridejo in jih nato poveže v celoto. To mu očitno ni uspelo. Po tekmi s Ciprom so vsi nogometaši govorili, da so igrali dobro in da so tekmece nadigrali. A z vsem dolžnim spoštovanjem do Cipra, to je bil vendarle le Ciper, ki pa bo v naslednji Ligi narodov očitno igral v višji skupini kot Slovenija. Glede na igralski kader bi morala Slovenija absolutno zmagati. Nekaj dni po tekmi je dal Josip Iličić hat-trick, Andraž Šporar je dal dva gola, zabil je tudi Miha Zajc ... Več kot očitno imamo potencial, zakaj se pa ne izkoristi, pa je drugo vprašanje."

Laurenčič: Bo vodstvo odstopilo? To je utopija.
Urban Laurenčič
je ob slovesu Kavčiča jasen: "Če nekdo ne zmore doseči dobrega rezultata, je čas, da priložnost dobi kdo drug. O tem sem se nekoč pogovarjal tudi s Srečkom Katancem. Če gre krivulja navzdol, če zgodba pada, potem je treba nekaj narediti." Ob stalnih težavah z (ne)igranjem Jana Oblaka in Kevina Kampla je Laurenčič poudaril, da se vse začne pri Nogometni zvezi Slovenije: "Igralci nujno potrebujejo zelo pametno vodenje, predvsem pa transparentne in poštene odnose. Ta trenutek zadeve na zvezi niso take, kot bi morale biti. Stvari niso urejene, vse to čutijo tudi nogometaši. Ali bo vodstvo odstopilo? Ne, to je utopija, na Brdu je absolutno prevelika senca Nyona. Dokler se tu neke zadeve ne bodo uredile, bo težko pričakovati, da bo prišel neki selektor s čarobno paličico in bo Slovenija takoj začela igrati dobro."

Se bo Kek vrnil?
Predsednik Radenko Mijatović je bil skeptičen, da mu bo uspelo angažirati novega selektorja za zadnji dve tekmi v Ligi narodov. Kdo bo sedel na vročo klop. Laurenčič razmišlja: "Cela Slovenija si želi Matjaža Keka. A treba je vedeti, da je Kek človek, ki želi kontrolirati praktično celotno zgodbo, zato bom zelo presenečen, če ga bodo prepričali, da res pride. Mislim, da bodo težko našli skupni jezik."

Selektor mora biti odločen in karizmatičen
O novem selektorju se je razgovoril tudi Hudomalj: "Matjaž Kek se v tem trenutku ponuja kot najboljša izbira, z reprezentanco je že bil uspešen, na Reki je bil napol bog, ni dvoma, da je izvrsten trener. Kek je dovolj karizmatičen, da bi mu uspelo držati vse igralske ege na kupu. Na NZS-ju se najbrž tudi sami zavedajo, da imajo težavo s komuniciranjem. Zame je težko razumeti vse velike zvezdnike in njihov način razmišljanja, zakaj nekdo hoče biti kapetan, zakaj nekdo ne dovoli, da bo nekdo drug kapetan ... Če je Jan Oblak za slovensko reprezentanco tako pomemben, mora predsednik zveze reči: 'Če Oblak ne želi, da v Madrid pride selektor Kavčič, torej ta nima več česa delati na mestu selektorja.' Če predsednik zveze oceni, da si noben igralec ne sme izmišljevati, kdo bo igral, mora reči 'Jan, če želiš, da pridem na pogovor, bo prišel tudi selektor, če ne, ne boš več igral za reprezentanco.' Zato potrebujemo selektorja, ki bo odločen in karizmatičen."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode podkasta SOS-odmev, ki je bil namenjen alpskemu smučanju in nogometni reprezentanci (kliknite na spodnjo sliko).