V rednem delu je bil na vzhodu najboljši Milwaukee, na zahodu pa Golden State. Se bodo srečali v finalu? Foto: Reuters
V rednem delu je bil na vzhodu najboljši Milwaukee, na zahodu pa Golden State. Se bodo srečali v finalu? Foto: Reuters

Podkast SOS-odmev je pred začetkom končnice Lige NBA največ časa namenil ravno tej tematiki. MMC-jevi novinarji Toni Gruden, Tilen Jamnik in Slavko Jerič so debatirali o številnih vprašanjih iz najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Vabljeni k sodelovanju

Bojevniki so prvi favoriti
Vsi so se strinjali, da je prvi favorit za naslov Golden State. "Bojevniki se sicer letos zdijo v primerjavi s prejšnjimi sezonami ranljivejši. Še vedno pa so številka ena, saj so izkušeni. V rednem delu so sicer izgubili 25-krat, brez dvoma so imeli nekaj težav. A ko je treba igrati na polno, imajo na voljo dovolj orožij," je ocenil Jamnik.

Lakersi so na začetku tega stoletja drveli na krilih odličnega dvojca Shaquille O'Neal-Kobe Bryant. Foto: EPA
Lakersi so na začetku tega stoletja drveli na krilih odličnega dvojca Shaquille O'Neal-Kobe Bryant. Foto: EPA

NBA-dinastije same razpadejo
Jerič je povzel teorijo ameriškega novinarja Colina Cowherda: "Liga NBA se v primerjavi z drugimi severnoameriškimi ligami loči po tem, da tu dinastije same razpadejo in je s trona ne vržejo drugi. V zadnjih 25 letih smo bili tako priča Chicagu (dvakratna upokojitev Michaela Jordana) in LA Lakersom (razpad dvojca Bryant-O'Neal). Najbrž se bo nekaj podobnega zgodilo z Bojevniki, če/ko bo klub zapustil Kevin Durant."

MVP? Giannis!
Novinarji so se spomnili na anketo Athletica in se strinjali s košarkarji, da je Michael Jordan res najboljši košarkar do zdaj (GOAT). Kot najspretnejšega z žogo so navedli Kyriea Irvinga. Ista anketa kaže, da igralci menijo, da bi si letos naslov MVP zaslužil James Harden, MMC-jeva okrogla miza pa prisega na Giannisa Antetokounmpa.

Grk precej boljši v obrambi
"V napadu sta oba dokaj enakovredna. Seveda je Harden sposoben impresivnejših nizov, a Giannisu tega niti ni treba pokazati. Grk precej bolj blesti tudi v obrambi, ne nazadnje je kandidat za obrambnega igralca leta. Sam sem romantik in verjamem, da je moč košarkarske igre v njeni ekipi. Giannis lahko s svojim načinom igre poveže več igralcev, Harden pa se pogosteje zapleta v samostojne prodore," je prepričan Jerič.

James Harden je bil letos z naskokom prvi strelec lige. Foto: Reuters
James Harden je bil letos z naskokom prvi strelec lige. Foto: Reuters

V raketi je nezaustavljiv
"Harden je prava napadalna pošast, res je fantastičen. Po krizi na začetku sezone je sam dvignil Houston. Na drugi strani sta Milwaukee in Giannis v primerjavi z lanskim letom naredila velik napredek. Ko Giannis pride v raketo, je nezaustavljiv. V najboljši ekipi rednega dela sezone je najboljši igralec. Če kdo dominira v taki ekipi, ne bi smelo biti dileme, kdo mora prejeti nagrado," pa je mnenje utemeljil Jamnik.

Kdo bo naredil presenečenje?
Govorci so se sprehodili po tekmovalni tabeli. V prvem krogu so v večji meri menili, da bodo gostitelji unovčili prednost tekme več na domačem terenu. Jerič je kot morebitno presenečenje poudaril obračun Philadelphia – Brooklyn: "Netsi so ekipa, na katero pred sezono nihče ni resno računal, grdo rečeno je "odpadna ekipa", igralcev, ki jih nihče ni želel. Na drugi strani je Philadelphia dolga leta igrala slabo, nabirala dobre nabore, pridno trgovala in si zgradila res dobro ekipo, a njihova kemija me ni najbolj prepričala."

Utah stalnica brez zvezdnikov
Morebitno presenečenje na zahodu bi bil lahko obračun med Houstonom in Utahom. "
Houston ima v Hardnu superzvezdnika, Utah pa je močan kot ekipa, v obrambi imajo odličnega Goberta. Verjetno ne bo veliko Hardnovih prodorov. Utah je postal stalnica, nihče ne računa na njih, a vedno pridejo na peto mesto, čeprav nimajo superzvezdnika," je razmišljal Jamnik.

Youngova samopromocija mi je kar malo smešna. Za seboj ima super sezono, a številke govorijo same zase. Nekje sem prebral, da Younga primerjajo z Luko Dončićem, a Luko pa primerjajo z LeBronom Jamesom, Michaelom Jordanom in drugimi najboljšimi.

Tilen Jamnik

Miami potrebuje nadgradnjo
Gruden bo v končnici pogrešal oba slovenska reprezentanta. "Sezono Dallasa in Miamija sta zaznamovala odhoda dveh legend. Miami je vedno blizu preboja v končnico, a če ne bo naredil nadgradnje ekipe, bo obstal na tem mestu. Vzhod postaja vse močnejši, prve štiri ekipe so res dobre. Dallas je veliko tvegal, ko je sredi sezone menjal ekipo. Je ena od ekip, ki je bila v zadnjih 20 let skoraj vedno v končnici. Zdaj je v slabšem obdobju, javnost je sprejela, da je bila to sezona slovesa Dirka Nowitzkega in da je Luka Dončić prevzel vodenje ekipe. Veliko so tvegali s Kristapsom Porzingisom, tudi Luka bo moral narediti korak naprej," je ocenil Jamnik.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje, v kateri se je Gruden razgovoril o začetku končnice Lige NHL, možnostih risov, da se vrnejo v elitno divizijo svetovnega hokeja, kakšne možnosti ima Luka Dončić, da postane novinec leta ...

Celotna oddaja