Luka Dončić je v spletnem in mobilnem glasovanju za tekmo zvezd prejel 4.242.980 glasov. Več glasov so ljubitelji košarke namenili le kapetanoma LeBronu Jamesu in Giannisu Antetokounmpu. Foto: Reuters
Luka Dončić je v spletnem in mobilnem glasovanju za tekmo zvezd prejel 4.242.980 glasov. Več glasov so ljubitelji košarke namenili le kapetanoma LeBronu Jamesu in Giannisu Antetokounmpu. Foto: Reuters

Jubilejni, deseti, športni podkast SOS-odmev se vrti okoli čudežnega košarkarskega dečka iz Ljubljane, vzgojenega v Madridu in zdaj v Dallasu izstreljenega med zvezde. Za mikrofon sta Slavko Jerič in Toni Gruden posadila MMC-jevega strokovnjaka za košarko, ki se je minula dva tedna potepal po Teksasu in od blizu spremljal fenomen Luke Dončića.

Košarkarski novinar Tilen Jamnik se je januarja odpravil čez lužo. Glavni cilj je bilo spremljanje Luke Dončića v živo v njegovi debitantski sezoni v Ligi NBA, kjer si je ekspresno priboril posebno mesto.

Ogledal si je sedem košarkarskih tekem, od tega štiri tekme Dallasa, bivanje v Teksasu pa je združil še z ogledom dveh tekem Lige NHL. Na treh dosedanjih turnejah po ZDA si je Jamnik ob združevanju dopusta in dela doslej ogledal 22 košarkarskih tekem v 12 različnih dvoranah.

Vabljeni k sodelovanju

"Kdo je pričakoval, da bo Luka res tako bravorozno igral?" se je proti koncu enournega podkasta vprašal Jamnik: "Sam priznam, da ne. Sam sem pričakoval, da bo dober. Spremljam ga podrobno že vrsto let, a vedno znova preseneti. Zdaj na primer, kako je postal že vodja Mavsov."

Prvi, ki je Sloveniji napovedal zlato

V povprečju na tekmo 19-letni Ljubljančan prispeva 20,5 točke, 6,9 skoka in 5,4 podaje v dobrih 32 minutah igre. Najstniški novinec dosega številke, zaradi katerih njegovo prvo NBA-leto primerjajo s krstnima sezonama dveh največjih košarkarskih legend Michaela Jordana in Oscarja Robertsona. A ko je dosegel prvi trojni dvojček, ki je že nekaj časa visel v zraku, je bil LD77 samokritično odkrit: "Slabo sem igral."

Sorodna novica Dončić: Če znaš igrati košarko, si dober tako v Evropi kot v NBA

"Navdušuje me tekmovalnost. Njemu ni dovolj 35 točk in 10 skokov ter podaj, on hoče zmagati. On je bil prvi, ki je napovedal zlato na EuroBasketu. Bilo je februarja 2017, ko še ni imel 18 let. Vsi smo si mislili :"Kaj ti govoriš" in čez pol leta je bila Slovenija evropski prvak. Kot najstnik je popeljal Real na vrh Evrope in zdaj je v NBA-ju. Res ne vem, kje meja za tega fanta," je Jamnik opisal, kaj ga pri Luki Dončiću najbolj navdušuje in prepriča.

Toliko pozornosti, kot jo doživlja zdaj najbolj priljubljeni športnik Slovenije, ni novinec v NBA-ju požel že od rookie sezone LeBrona Jamesa pred 15 leti. Hvalnic na Dončićev račun ne manjka, ne nazadnje je bil v glasovanju za prvo peterko zvezd prvi zasledovalec ravno omenjenega superzvezdnika Jamesa. "4 milijoni glasov? Neverjetna številka, kakšen pečat je že pustil. Vidi se, kakšna evforija vlada tudi v ZDA, kakšno ime si je ustvaril. Ni to samo Slovenija ali Španija, temveč tudi ZDA," poudarja Jamnik, da se v celotni ligi dviguje prah zaradi Dončića in to ni samo slovenska obsedenost.

MMC v Dallasu

Realno (še) ni med peterico najboljših na Zahodu

A med navijači pod Alpami je bilo po objavi prvih peterk občutiti razočaranje. (Ne)upravičeno? Ali bo vseeno med izbranimi 24 igralci na spektaklu vseh zvezd v Charlottu 17. februarja? "Preprosto realno stanje je, tudi glasovi novinarjev in igralcev, da Luka Dončić ni v letošnji prvi peterki All Star Zahoda. Tukaj so LeBron James, Kevin Durant, Paul George, Anthony Davis, Nikola Jokić. Igralci, ki so realno pred Luko, a nato že lahko pride on. Mislim, da bi moral biti izbran za tekmo. Že zaradi moralne odgovornosti do teh 4 milijonov glasov. Trenerji ga morajo postaviti med rezerve, 12 je mest, od tega 7 za visoke igralce. Ob omenjenih petih je že takoj za njimi zraven Dončić," razplet glasovanja za prestižno tekmo zvezd in nadaljnji proces izbire kometira Jamnik.

V oddaji so se sogovorci sprehodili skozi NBA. Pretresali, da Dallas potrebuje boljše strelce, kdo sta kandidata za MVP-ja rednega dela in kdo oz. kaj sploh lahko prepreči Golden Statu četrti naslov prvaka v zadnjih petih letih?

"Tudi po dvorani se opazi največ 77-ic." Legendarni Dirk Nowitzki je že predal štafeto Luki Dončiću tudi kot prvi obraz franšize v lasti Marka Cubana, ki bo novo moštvo za sam vrh NBA-ja zdaj gradil okoli Slovenca. Foto: Reuters

Vzdušje na NBA-ju zbledi proti NHL ozračju

V pogovoru so se dotaknili tudi samega mesta Dallas v primerjavi z drugimi v soseščini. Kako poteka novinarsko delo ob pokrivanju najmočnejše košarskarske lige na svetu. Šlo ni niti mimo srečanja Dončić ‒ Kopitar, pri čemer je bil izpostavljen pomemben vidik športno-navijaške izkušnje, kjer NHL kot nišni šport v ZDA vseeno ohranja prednost pred NBA-jem.

"Na drugi ameriški turneji sem si prvič ogledal tekmo Lige NHL v Bostonu, ki je res športno mesto. Najprej je bila tekma Celtics ‒ Warriors in je bila prisotno močno negativno ozračje. Drugi večer so Bruinsi razbili Winnipeg Jetse in se ozračja sploh ne more primerjati. V Dallasu sem bil na tekmah zvezd s Tampo in Los Angelesom in gostitelji so obe izgubili. Kljub porazoma vzdušje ni primerljivo ‒ hokej je enostavno pred košarko," je svoje primerjalne izkušnje podal Jamnik, pri čemer se hokejsko zasvojeni Gruden ni mogel pomagati in je dodal: "Samo dokaz vsem, ki jamrajo, da NHL ni pomembnen. Specifična liga, a z veliko boljšim ozračjem."


Poslušajte celotno 10. epizodo podkasta SOS-odmev.