Slovenska javnost je lačna novic o Luki Dončiću, ki pa postaja fenomen tudi na drugi strani luže. Svoj piskrček k debatam o Dončićevih prvih tekmah v najmočnejši košarkarski ligi je dodal tudi podkast SOS-odmev. Foto: Reuters
Slovenska javnost je lačna novic o Luki Dončiću, ki pa postaja fenomen tudi na drugi strani luže. Svoj piskrček k debatam o Dončićevih prvih tekmah v najmočnejši košarkarski ligi je dodal tudi podkast SOS-odmev. Foto: Reuters
Luka Dončić je hitro začel osvajati svet Lige NBA, kjer je že postal obraz Dallasa in tudi resen kandidat za lovoriko novinca leta. A do konca sezone je še dolgih 72 tekem rednega dela. Foto: AP

Zaenkrat so vse ekipe, ki so izbirale prve, izbrale dobre igralce. Še moja ocena: mislim, da bo Dončić kar postal novinec leta. Tukaj ne bi izpostavil izplen ekipe, ki bo očitno slab tudi pri njegovih tekmecih, temveč me skrbijo poškodbe.

Slavko Jerič o napovedi o novincu leta
Načeti Luka Dončić
Poškodbe so bržkone glavna ovira, da Dončić do konca sezone ne bi bil favorit za lovoriko novinca leta. Na začetku sezone je že tožil nad bolečinami v hrbtu, med tekmami so mu z ledom že hladili koleno, nazadnje pa je zaradi bolečin v gležnju izpustil nekaj treningov. Foto: Reuters

Za boljši strokovni uvid je svoje misli prispeval MMC-jev specialist za košarko Tilen Jamnik, ki že leta podrobno spremlja kariero Luke Dončića in dobro pozna tudi razmišljanje ter delovanje Lige NBA. Družbo je delal obema gostiteljema podkasta SOS-odmev Slavku Jeriču in Toniju Grudnu.


Z menjavo očitno zadela oba kluba

Koliko je vreden MVP Evrolige? Očitno toliko kot najboljši strelec in podajalec študentske lige NCAA ter še dodatni igralec, toliko je namreč bila vrednost menjave med Atlanto in Dallasom, ki sta si ob poletnem izboru Lige NBA ekspresno medsebojno zamenjala dva izredno nadarjena košarkarja. To sta Trae Young in Luka Dončić.

"Vidi se, kako si je Dallas res želel Luko Dončića. Mavs so se pri tem odpovedali prihodnjemu izboru, tako da v primeru slabe sezone Teksašanov, bi Atlanta lahko še enkrat hitro izbirala. Atlanta je po odhodu Dennisa Schröderja potrebovala igralca, kot je Trae Young. Zagotovo je lahko menjava win-win za oba kluba," je Jamnik v luči prvih dobrih predstav obeh novincev ocenil menjavo, ki bo v severnoameriškem slogu v preostali NBA-karieri vedno družila omenjena igralca.

Dončić je začel udarno in po desetini rednega dela lovi kar nekaj statističnih dosežkov. V prvi vrsti, da preseže Pauja Gasola in njegovih 17,6 točke/tekmo iz njegove krstne sezone, kar je rekord med Evropejci. Sočasno je Dallasova številka 77 blizu povprečju LeBrona Jamesa, ko je bil on sam novinec. A hkrati je mladi Slovenec s 4 izgubljenimi žogami na tekmo tudi pri vrhu neslavne lestvice potrošnikov žog.

Prvih 10 tekem že napoved nadaljevanja sezone?
Ali je po 10 tekmah sezone že napočil čas za prave analize in napovedi, kako se bo odvijala krstna sezona najstniškega čudežnega otroka iz Ljubljane? "Desetina (ali osmina) je bila premalo že v fevdalnih časih, so govorili posestniki zemlje. Sam sem doma v Ligi NHL, ki ima zelo podobno strukturo, predvsem enakih 82 tekem rednega dela. In sam prave analize, zaključke upoštevam šele po četrtini sezone," je Gruden izpostavil, da se je sezona vseeno komaj dobro začela.

Vseeno so uvodne številke impresivne, predvsem število točk je nad pričakovanji, po drugi strani pa so ljubitelji evropske košarke, kjer je Dončić tako v klubskem dresu Reala Madrid kot reprezentančnem Slovenije pokoril staro celino, pričakovali več asistenc.

Več točk od pričakovanj, a tudi kakšna podaja manj
"Sam sem tudi pričakoval več podaj. Pet ali šest v povprečju. A še vedno je le desetina sezone. Neuigranost zagotovo. DeAndre Jordan in Dončić sta nova igralca, ki sta zdaj nosilca Dallasove igre. Ob tem Dallas zagotovo ni bil naključno slab in je imel najslabšo sezono, odkar je v klubu lastnik Mike Cuban. Luka se je
na neki način vseeno že spremenil, saj je postal bolj sebičen, vzame si več metov kot v Evropi, veliko več, ne nazadnje se takšna košarka tam igra. Ob intervjuju z Nevenom Spahijo, ko je bil pomočnik v Atlanti, je takratni pomočnik Hawksov izpostavil, da v NBA-ju pride do izraza čisti talent. In Luka kot eden največjih evropskih talentov do zdaj je že postal boljši strelec," je Jamnik poudaril, da je ob prehodu iz Evrolige/ACB-ja v NBA že zaznati spremembo v slogu Dončićeve igre.

Dva potezi, ki jih navijači niso spregledali
Izpostavljeno je bilo vprašanje kemije, saj se na navijaško obarvanih blogih in med komentarji pojavljajo ter izpostavljajo zapisi, ali ne prihaja do zapostavljanja Dončića pri veteranih. A ne samo navijače, temveč tudi novinarje, ki vsakodnevno spremljajo Mavericks sta zmotili dve potezi, ki sta obkrožili košarkarsko obarvani splet.

Po zadeti trojki na teksaškem derbiju s Spursi je Dončić zabrusil soigralcu Harrisonu Barnesu: "Daj mi prekleto žogo!"

Na tekmi z New York Knicksi je bil po hitro vrženi trojki gostov Dončić sam pod košem in v položaju, da mirno pobere žogo, a je priletel soigralec DeAndre Jordan, mu skočil čez hrbet in ukradel skok. Sam Luka je zavil z očmi proti klopi, pod košem pa se je vidno močno razburil lastnik Cuban, na koncu tekme pa je Dončiću ravno ta skok manjkal do prvega dvojnega dvojčka.

Dallas brez končnice, boj za novinca leta bo oster
Seveda v pestri razpravi o začetku Dončićeve NBA-jevske kariere ni šlo brez dveh vprašanj, ki si jih zastavljajo slovenski košarkarski navdušenci. Ali bo Luka Dončić ob koncu sezone razglašen za najnovinca sezone? Ali se je Dallas sploh sposoben uvrstiti v končnico?

Na drugo vprašanje je bila trojica Jamnik, Jerič in Gruden enotna za sklep, da se Dallas v močnejši Zahodni konferenci v sezoni 2018/19 ne more prebiti med prvo osmerico in udeležence končnice. Vprašanje novinca leta je bilo bolj pereče in je prineslo izkupiček 1-1-1.

Miami je Dragićevo moštvo
Zakaj kdo razmišlja, da Dončić lahko ali pa v močni konkurenci novincev (glej Infografiko za primerjavo izpostavljene peterice) ne more postati ROTY, prisluhnite v 5. oddaji SOS-odmev, v kateri je bil govor tudi o Wiltu Chamberlainu, linearni rasti meta za tri točke. Svoj delež pogovora si je seveda prislužil Goran Dragić, ki blesti v dresu Miamija. Heat je veliko konkurenčnejši za končnico, a hkrati obremenjen z najvišjim proračunom za plače v celotni Ligi NBA, zaradi česar ostaja na mizi tudi možnost, da vodstvo zamenja Dragića za koga drugega. Za piko na i sledi še kratek krog prvih misli o projektu nogometne evropske Superlige, ki ga razkriva Football Leaks. Vabljeni k poslušanju (kliknite na spodnjo sliko)!

Zaenkrat so vse ekipe, ki so izbirale prve, izbrale dobre igralce. Še moja ocena: mislim, da bo Dončić kar postal novinec leta. Tukaj ne bi izpostavil izplen ekipe, ki bo očitno slab tudi pri njegovih tekmecih, temveč me skrbijo poškodbe.

Slavko Jerič o napovedi o novincu leta