Cene Prevc je letos med najbolj konstantnimi skakalci. Foto: Reuters
Cene Prevc je letos med najbolj konstantnimi skakalci. Foto: Reuters

V zadnji letošnji epizodi podkasta SOS-odmev so govorili o smučarskih skokih. Voditelj Slavko Jerič je gostil urednika športnega programa na Valu Boštjana Reberšaka, ki je opazil, da je klima v slovenski reprezentanci boljša, kot je bila prejšnjo zimo: "Občutek je, da se med seboj zelo dobro razumejo. Vzpostavljen je most zaupanja, a je treba vedeti, da ne z vsemi in ne za vse skakalce enako."

Sorodna novica Cene Prevc popravil slovenski vtis v Klingenthalu

Pomembni so celo milimetri
V smučarskih skokih se pogosto govori o občutkih. "Skoki so zelo specifičen individualen šport. To je igra občutkov in detajlov. Cene Prevc mi je v Klingenthalu dejal, da se pogovarjamo o milimetrih, ali ima boke višje ali nižje ob vožnji v naletni smučini. Razlike so res tako majhne, če ni popolnega zaupanja in razumevanje drug do drugega, težko funkcionira katera koli ekipa. Robert Hrgota je vnesel nekaj mirnosti in drugačen pogled. Takoj je na glavo postavil nekaj, kar se je oblikovalo pod Gorazdom Bertoncljem. Ta je pošteno okrepil svojo trenersko ekipo na račun trenerja za telesno pripravljenost. Hrgota ga je zdaj vrnil v pogon, Matjaž Polak je vnesel drugačne poglede in vse malo osvežil. Vsi skakalci pravijo, da je dobro, da vsega ne počneš z eno osebo. Vzdušje je odlično, a treba je imeti v mislih, da je to še vedno začetek sezone, ki se je res začela dobro, če pa si bodo sledile tekme, kot je bila v Klingenthalu, kjer je bilo skromno, potem pa vprašanje, kako bo to videti," je Reberšak ocenil celotno sliko.

Cene je presenečenje te sezone
Slovenska reprezentanca ima širino, saj je letos težko napovedati, kateri skakalec bo tekmo končal na najvišjem mestu. "Slovenski smučarski skoki imajo veliko širine zaradi zelo dobre baze in podmladka. Osebno me preseneča dozorevanje Ceneta Prevca v smislu, da je potreboval nekaj časa, da je prišel na raven, ko ni več brezglav, ko se umiri, ko ve, zakaj je na tekmah, kako pristopiti za konstantno skakanje v svetovnem pokalu. Zame je absolutno najlepše presenečenje te sezone. Ima svojevrstni stil, je zanimiv sogovornik, je vse, kar si od njega želi tudi okolica," je ocenil urednik.

Sorodna novica Lanišek se je po zapravljeni priložnosti opravičil celotni ekipi

En skok je vse podrl
Reberšak ni bil presenečen nad dobrim začetkom Anžeta Laniška, ki je v Ruki dvakrat pristal na zmagovalnem odru: "Začel je na zelo visoki ravni, kar je bilo mogoče pričakovati. Imel je fantastično lansko sezono, pa tudi predlansko. V mislih imam predvsem njegov razvoj, to seveda niso bile sezone, ki bi jih lahko primerjali z najboljšimi Petra Prevca. A vedno je naredil korak naprej, pričakovali smo, da bo tudi letos naredil ta korak naprej. Naredil ga je že v Ruki, ko je prvič slavil med elito. Potem pa je v Wisli sam dejal, da se je vse zlomilo v enem skoku − v finalnem na moštveni tekmi. Vsi tekmeci so šli dlje, Slovenija je imela v rokah zmago. Stvari bi se lahko zavrtele popolnoma drugače, a samozavest se je podrla v enem skoku. Če ne pristopiš dovolj samozavestno, potem težko najdeš pot hitro nazaj. A to se dogaja tudi drugim reprezentancam, pomislimo le na Norvežana Graneruda."

Ledeni dež vplival na hitrost smuči
Zadnja tekma v Klingenthalu je bila zelo zanimiva, novo mešanje izidov pa je zakrivil dež. "Tekma je pokazala, kako ena spremenljivka lahko poruši celoten skupni sistem. Vsi Norvežani so skakali vrhunsko, to je bil plod vrhunsko pripravljenih smuči, kar je v tem športu velika redkost. V skokih ima hitrost v smučini redko tako velik vpliv, a padal je leden dež. Tisti, ki je dobro pripravljal smuči, jih je lahko pripravil hitrejše tudi za en kilometer na uro. Nemci so v prvi seriji uporabili napačno mažo, na tak način se ti poruši rezultat. Vprašanje, koliko energije in dobrega občutka se s tem izgubi. To bomo lahko opazovali v Engelbergu."

Sorodna novica Domen dvakrat v dno skakalnice, Peter po 2 letih in pol brez točk

Engelberg: Še tretji Prevc na odru?
Pred karavano skakalcev sta zdaj tekmi v Engelbergu, nato pa novoletna turneja, na kateri Reberšak največ pričakuje od srednjega brata Prevc: "Pričakujem, da bo na konstantni ravni z morda še kančkom boljše forme nastopal Cene Prevc, ki se lahko bori za zelo visoka mesta. Tudi na turneji, večinoma je med najboljšimi, niza zelo lepe rezultate, nima veliko odstopanj, konstantnost pa je na novoletni turneji v tako izenačeni konkurenci še pomembnejša. Engelberg je tradicionalno uspešno prizorišče za slovenske skakalce. Peter in Domen sta tam že zmagala, Cene pa bi bil morda lahko prvič na zmagovalnem odru."

Veliko tudi eksperimentiranja
Letošnja sezona je res nenavadna, saj je prvih šest tekem dobilo šest skakalcev, Reberšak pa poleg izenačenosti poudarja še eno teorijo: "V marsikateri reprezentanci so zelo načrtno tempirali formo za olimpijske igre. Skakalci v tej fazi tekmovanj marsikaj poskušajo tudi v smislu opreme. Sprašujem se, ali je Granerud v dveh tednih tako izgubil formo ali je preizkušal kaj novega in se odločil za kakšno rešitev, ki mu bo morda koristila pozneje. Mislim, da gre za veliko eksperimentov."

Sorodna novica V četrtem poskusu le uspelo: Planici svetovno prvenstvo 2023

Naslednjo zimo SP v Planici
Letošnji vrhunec sezone bodo olimpijske igre, v naslednji pa bo to svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Planica. "Domače svetovno prvenstvo bo zanesljivo za vse velik izziv. Prvič bodo poleg tudi ženske kombinatorke, ki si prav tako utirajo pot v svetovni pokal. Cilj Planice 2023 bo morda v določenih trenutkih tudi spodbudil k razvoju strokovnega vodstva, mogoče tudi kak korak naprej na tistih področjih, na katerih ga sicer ne bi bilo v običajnem času. Vse skupaj se je dvignilo na malo višjo raven, res pa je, da ne v vseh športih in ne enakovredno," je pogovor sklenil Reberšak.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem izveste več še o naslednjih temah:
− Kako poteka radijsko delo v času pandemije.
− Pričakovanje pred olimpijskimi igrami v Pekingu 2022.
− Zakaj niso vedno pomembni le rezultati, ampak tudi kontekst tekem.
− Ocene Lovra Kosa, Domna in Petra Prevca, Timija Zajca.
− Težave pri pripravi kranjske skakalnice.
− Cene Prevc je vse boljše izide v letošnji sezoni dosegel na nedeljskih tekmah.
− Nenavaden začetek poljske sezone.
− Ženski sezoni svetovnega pokala.
− Izjemni formi Marite Kramer.
− Potencialu Nike Prevc.
− Oceni vetrne izravnave po desetletju uporabe in kako bi bila lahko še nadgrajena.
− Zanimivost o številki 70.

070 Analiza začetka skakalne sezone - gost Boštjan Reberšak