Z izidom 0:0 so se na tem prvenstvu končale tekme Danska − Tunizija, Mehika − Poljska (na fotografiji je neuspešno izvedena enajstmetrovka Roberta Lewandowskega) in Maroko − Hrvaška. Foto: EPA
Z izidom 0:0 so se na tem prvenstvu končale tekme Danska − Tunizija, Mehika − Poljska (na fotografiji je neuspešno izvedena enajstmetrovka Roberta Lewandowskega) in Maroko − Hrvaška. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS med svetovnim prvenstvom v nogometu odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2037. Letos se je na svetovnem prvenstvu že kar nekaj tekem končalo brez zadetkov. Na katerem prvenstvu je bilo v skupinskem delu največ tekem končanih z izidom 0:0?
Peter Kovič

Sorodna novica Hrvaška z jalovo pobudo ni našla rešitve za trdno maroško obrambo

Zgodba remijev brez zadetkov se začenja daljnega leta 1958, prva tekma z izidom 0:0 se je zgodila 11. junija 1958, šlo je za obračun Brazilije in Anglije.

Od takrat pa do tega prvenstva (vključno s sredinimi tekmami) se je na tekmah skupinskega dela (torej tistih, na katerih zmagovalec še ni bil potreben) z izidom 0:0 končalo 63 tekem (od 624), kar pomeni skoraj natančno 10 odstotkov vseh tekem.

Največ takih tekem se je zgodilo v Španiji 1982 − štirje obračuni so se s tem izidom končali v predtekmovanju, še trije pa v drugem delu. Skupaj je bilo takih tekem torej sedem. Če pa pogledamo zgolj odstotke, je bilo rekordno prvenstvo v letih 1962 in 1978, ko je bilo takih tekem natanko ena šestina. Na drugi strani te skrajnosti pa je bilo zadnje prvenstvo v Rusiji 2018, ko se je z najmanj priljubljenim izidom končala le ena tekma predtekmovanja (med Dansko in Francijo).

Naslov infografike: SP remiji 0-0 0:0

Na tem prvenstvu se je (za zdaj) kar četrtina tekem končala brez zadetkov, kar pomeni pot do novega rekorda. V isti sapi je seveda treba dodati, da je bilo odigranih komaj četrtina vseh predtekmovalnih tekem, kar je seveda precej premalo za prave primerjave, ki jih bomo delali seveda po koncu rednega dela.

2038. Tudi zaradi izidov 0:0 se je za zdaj veliko tekem končalo z neodločenim izidom. Kako se je v trenutnem tekmovalnem sistemu spreminjalo število remijev?
Peter Kovič

Trenutni sistem se uporablja od leta 1998, ko nastopa po 32 reprezentanc, kar se "prevede" v 48 predtekmovalnih tekem. V tem času je v predtekmovanjih opaziti trend vedno manjšega odstotka tekem, ki so se končale z neodločenim izidom.

Svetovno prvenstvoŠtevilo remijevOdstotek
19981633,3
20021429,2
20061122,9
20101429,2
2014918,8
2018918,8
2022433,3
Sorodna novica Zakaj se vse tekme zavlečejo čez 100 minut?

Bodo dolgi podaljški prinesli kaj več golov?
Za konec pa še ena zanimivost − v analiziranem času je vse manj remijev (zelena črta na spodnjem grafu), vse več pa je tekem, ki so se končale z enim golom razlike (rdeča črta).

V Rusiji 2018 je (tudi zaradi VAR-a) že po začetku sodnikovega podaljška padlo največ zadetkov do zdaj. Letos bi se znalo zgoditi kaj podobnega, in sicer na račun rekordno dolgih sodnikovih podaljškov, kar bo gotovo zanimivo opazovati vsaj po koncu rednega dela.

Naslov infografike: Tekme z razliko FIFA