Naser Al Atijah je še četrtič slavil na reliju Dakar in se po številu zmag izenačil z legendarnim Fincem Arijem Vatanenom. Foto: EPA
Naser Al Atijah je še četrtič slavil na reliju Dakar in se po številu zmag izenačil z legendarnim Fincem Arijem Vatanenom. Foto: EPA

Na zelo nepredvidljivem reliju so se motociklisti neprestano menjavali v vodstvu po številnih težavah in kaznih. Sunderland je v nedeljo v etapi izgubil celo 26 minut in padel na četrto mesto, v zadnjem tednu pa je nadomestil zaostanek in v cilj v Džedi kot danes osmouvrščeni pripeljal s prednostjo 3:27 minute v skupnem seštevku pred Čilencem Pablom Quintanillo (Honda). Tretji Avstrijec Matthias Walkner (KTM) je zaostal 6:47 minute.

Sam Sunderland je postal prvi zmagovalec z GasGasom v zgodovini tega tekmovanja ter je zdaj eden od petih motociklistov z dvema zmagama na reliju Dakar (2017), kar na večni lestvici zadošča za sedmo mesto. Na vrhu je Francoz Stephane Peterhansel, ki je slavil šestkrat. Nato je legendarni Francoz z vzdevkom gospod Dakar še osemkrat postal najboljši med avtomobilisti.

"Iskreno ne bi mogel biti bolj srečen. Zadnja etapa je bila zahtevna in stresna. Veliko je bilo navigacije in nekaj zapletenih zapiskov, zaradi česar sem bil precej zmeden in nisem vedel, kje je prava pot. Moja glava bo eksplodirala ... Za sabo imam zahtevno sezono, ampak če zmagaš Dakar, to odtehta vse trpljenje," je po zadnji preizkušnji dejal 32-letni Sunderland.

Pogovor s Simonom Marčičem o nastopu na reliju Dakar
Britanski motociklist Sam Sunderland je prvič na
Britanski motociklist Sam Sunderland je prvič na "Dakarju" slavil leta 2017, ko je vozil s KTM-om. Ob kar petih odstopih je bil sicer v letih 2019 in 2021 dvakrat še skupno tretji. Foto: EPA

Marčič skupno na koncu 54.

Edini slovenski predstavnik Simon Marčič (Husqvarna) je danes na poti do Džede naletel na nekaj težav med drugim in tretjim merjenjem vmesnega časa, posledično pa je v cilj pripeljal kot 102. z zaostankom 1:05:47. V skupnem seštevku je tako zdrsnil za dve mesti in končal kot 54.

Celotno traso v Savdski Arabiji je zmogel v 50 urah, 40 minutah in 31 sekundah, s čimer je za zmagovalcem zaostal 11:54:01 ure. V kategoriji originals je to zadoščalo za osmo mesto. V 12 etapah je 39-letni slovenski motociklist zbral za 27 minut kazni. Lani je bil Marčič skupno 36. in osmi v kategoriji "originals".

Al Atijah in Sunderland najboljša na reliju Dakar

Loeb ni bil kos Al Atijahu in Toyoti

Med avtomobilisti na vrhu ni bilo takšne gneče kot pri motociklistih. Al Atijah si je že hitro privozil neulovljivo prednost, potem ko je njegov najbližji tekmec, devetkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb naletel na okvaro menjalnika v tretji etapi. Tam je izgubil več kot pol ure, na koncu pa je kot drugouvrščeni v skupnem seštevku za Katarcem zaostal 27:46 minute. Tretji je bil domačin Jazid Al Raji (Toyota) z zaostankom 1:01:13 ure.

Naser Al Atijah, sicer tudi dobitnik bronaste olimpijske kolajne v strelstvu iz Londona 2012, je četrtič v karieri slavil na Dakarju, predtem je bil najboljši še v letih 2011, 2015 in 2019, s štirimi zmagami pa se je na večni lestvici na drugem mestu izenačil s Fincem Arijem Vatanenom.

"Za nas je bil to izjemen Dakar, na katerem nismo zmagali vse od leta 2019. Ekipa je storila super delo in posledica vsega tega je ta zmaga. Dvakrat smo bili pred tem v Savdski Arabiji drugi, tokrat pa smo dosegli cilj," je dejal 51-letnik al-Atijah.

Reli Dakar sicer prirejajo od leta 1979, zadnje tri izdaje pa so organizirali v Savdski Arabiji.

Med vse bolj priljubljenimi štirikolestniki je zmagal Francoz Alexandre GIroud z Yamaho. Drugi je bil Poljak Kamil Wisniewski, tretji pa Argentinec Francisco Moreno, vsi trije pa so dirkali z yamahami. Foto: EPA
Med vse bolj priljubljenimi štirikolestniki je zmagal Francoz Alexandre GIroud z Yamaho. Drugi je bil Poljak Kamil Wisniewski, tretji pa Argentinec Francisco Moreno, vsi trije pa so dirkali z yamahami. Foto: EPA
Zadnji dan žrtev med mehaniki

Organizatorji najtežjega vzdržljivostnega relija na svetu Dakar so v izjavi za javnost sporočili, da je v zadnji etapi v prometni nesreči umrl 20-letni francoski mehanik Quentin Lavallee. Levallee je bil udeležen v prometni nesreči ob robu dogajanja zadnji dan 44. izdaje relija. Življenje je izgubil na kraju nesreče, potem ko je njegovo vozilo trčilo z lokalnim tovornjakom. Lavalleejevega sopotnika v vozilu, Belgijca Maxima Frereja so prepeljali v bolnišnico, njegovo življenje pa ni ogroženo.

Med letošnjim Dakarjem pred tem ni prišlo do večjih nesreč, incident pa se je zgodil v Džedi pred začetkom dirke, ko se je v eksploziji enega od vozil, ki jo francoski organi preiskujejo kot morebitni teroristični napad, poškodoval francoski dirkač Philippe Boutron.