Na stavnicah je Novak Đoković nemudoma postal prvi favorit za osvojitev prvega turnirja za grand slam v sezoni 2023, ki se tradicionalno odvija v Melbournu. Foto: EPA
Na stavnicah je Novak Đoković nemudoma postal prvi favorit za osvojitev prvega turnirja za grand slam v sezoni 2023, ki se tradicionalno odvija v Melbournu. Foto: EPA

Avstralski mediji na čelu z javno radiotelevizijo ABC poročajo o dokončnem preobratu v sagi, ki se je zakuhala med letošnjim Melbournom (na začetku leta 2022). Po dolgih ugibanjih o prihodu so po vstopu Srba v Avstralijo sledili preobrat, aretacija in obravnava pred sodiščem, po kateri je moral Novak Đoković zapustiti državo brez nastopa na prvem turnirju velike četverice, hkrati so mu za tri leta prepovedali vstop v Avstralijo zaradi kršenja postopkov pri pridobivanju vizuma, kamen spotike pa je bilo necepljenje proti covidu-19.

Sorodna novica Đoković po odločitvi sodišča, ki mu ni odobrilo vizuma, zapustil Avstralijo

Preklic triletne prepovedi vstopa v Avstralijo

Zdajšnji minister za priseljevanje Andrew Giles je preklical Đokovičevo kazen, s čimer so se odprla vrata, da se eden najboljših teniških igralcev v zgodovini lahko vrne v Melbourne. Rekorder z devetimi naslovi je na tem igrišču ravno Beograjčan. Sočasno s preklicem vstopa v državo je Đoković prejel tudi že vizum, ki mu omogoča, da se bo od 16. do 30. januarja 2023 boril za jubilejno deseto zmago na OP Avstralije.

Sorodna novica Đoković ostal brez vizuma, gre v pripor, a ne bo izgnan, dokler sodišče ne odloči o pritožbi

Nova vlada, nova pravila in nove priložnosti

Avstralija je konec maja po splošnih volitvah dobila novo laburistično vlado, ki jo vodi Anthony Albanese. Z julijem je zvezna vlada odpravila zahtevo, da morajo tuji obiskovalci predložiti dokazila o cepljenju proti covidu-19. Zatem so se začele govorice in nato novice, da se Đokoviču obetata pomilostitev in priložnost, da v Melbournu nadaljuje rekordni niz in boj z Rafaelom Nadalom za igralca z največ osvojenimi naslovi na turnirjih za grand slam. Trenutno je Nadal pri 22 lovorikah, Đoković pa pri 21.

Sorodna novica "Napačno izpolnjen formular je bila človeška napaka"

Kamen spotike: (ne)cepljenje in izjema zanjo

Januarja je bil Srbu preklican vizum, ko je poskušal vstopiti v Avstralijo, in to le nekaj ur po tem, ko je na Instagramu objavil svoje "dovoljenje za izjemo", ki jo je pridobil kot necepljeni obiskovalec države.

Sorodna novica Novak Đoković po dobljeni pravni bitki zdaj v (ne)milosti ministra

Takratni in zdaj nekdanji minister za priseljevanje Alex Hawke mu je preklical vizum "iz zdravstvenih razlogov in dobrega reda", Đokovića pa so po pritožbi in obravnavi pred sodiščem izgnali iz države na predvečer turnirja za grand slam, ki ga je zatem osvojil ravno njegov španski tekmec Nadal.

Med celotno sago je 35-letnik, ki ni cepljen proti covidu-19, nehote postal simbol gibanja proti cepljenju, hkrati se je Srbija besedno zapletla v ostro izmenjavo besed s takratno avstralsko vlado.

Prvi favorit Melbourna 2023

Skorajda natančno 11 mesecev po izgonu iz Avstralije, ki jo je zapustil 16. januarja in kamor bi se lahko vrnil šele leta 2025, se je saga končala in na OP Avstralije bo Novak Đoković šel kot prvi favorit, četudi je zaradi omejenega igranja v sezoni 2022 na ATP-lestvici zdrsnil na zgolj osmo mesto. Vendar ravno zdaj Đoković blesti na zaključnem turnirju v Torinu, kjer mu gre zaenkrat vse po načrtih tako na igrišču kot očitno tudi zunaj njega.

"Nič uradnega še nisem slišal. Še vedno čakamo. Moji pravniki so v stiku z avstralsko vlado. To je vse, kar lahko trenutno povem," je v ponedeljek pozno zvečer po zmagi nad Stefanosom Cicipasom takrat še govorice komentiral Đoković.

ABC je svojo novico, ki temelji na virih iz vlade, namreč objavil ob 17.40 po lokalnem času oziroma v torek ob 7.40 po srednjeevropskem času.