Avto, ki naj bi Novaka Đokovića odpeljal iz prostorov, kjer je spremlja sojenje. Foto: AP
Avto, ki naj bi Novaka Đokovića odpeljal iz prostorov, kjer je spremlja sojenje. Foto: AP

Zdaj je na potezi minister za priseljevanje Alex Hawke, ki lahko uveljavi svojo moč in ima diskrecijsko pravico, da razveljavi vizum, ne da bi navedel razlog. Če se bo minister tako odločil, lahko Đokoviću prepovejo vstop v državo za tri leta. Odločitev so vsi pričakovali že danes, vendar si je Hawke vzel dodaten čas in bo odločitev sprejel najverjetneje v torek ali pa še pozneje. Saga tako vendarle še ni popolnoma končana.

Privrženci Novaka Đokovića v Melbournu. Foto: EPA
Privrženci Novaka Đokovića v Melbournu. Foto: EPA

Policija uporabila tudi solzivec
Dan je bil izjemno buren. Po poročanju srbskih medijev naj bi avstralske oblasti dobro uro po odločitvi sodišča, ki je bila sprejeta ob 7.30 po našem času, spet pridržale Đokovića. "Čaka ga deportacija," je poročal B92. "Spet hočejo pridržati Novaka. Trenutno je z odvetniki v sobi, kjer je bil med zaslišanjem," je povedal njegov brat Đorđe.

A avstralski novinar Paul Sakkal je kmalu zatrdil, da je novica o ponovni aretaciji Đokovića napačna. Tudi Karen Sweeney, novinarka, ki je ves dan spremljala Đokovićev proces, je zapisala, da je bilo veliko število policistov pred zgradbo, v kateri biva Đoković, tam zaradi situacije visokega tveganja.

Drama v Melbournu se bo očitno nadaljevala. Foto: EPA
Drama v Melbournu se bo očitno nadaljevala. Foto: EPA

Đoković bi moral biti svoboden pol ure po odločitvi sodišča, vendar ga ni bilo na spregled iz stavbe, kjer je spremljal zaslišanje, je poročal BBC. Stavbo je sicer okoli 11. ure po našem času zapustil črn avtomobil z zatemnjenimi stekli, a ni znano, ali je bil v njem srbski tenisač. V gneči, ki so jo ustvarili privrženci Đokovića, je policija uporabila tudi solzivec.

Sodišče odločilo v korist Đokovića
Đoković je dobil pravno bitko (začela se je malce po polnoči) le nekaj ur po predstavitvi argumentov njegovega odvetnika Nicka Wooda. Po njegovem nastopu je sledil dolg odmor na zahtevo vladne strani, ki je trajal več kot tri ure. Vmes je vladni odvetnik Christopher Tran očitno umaknil zadevo, saj do njegove razprave ni prišlo. Sodnik Kelly je ob 17.30 po krajevnem času (7.30 po našem) sporočil, da je razveljavitev vizuma preklicana in da Đoković lahko vstopi v državo.

Avstralska vlada bo morala plačati tudi stroške sojenja, ki naj bi znašali okoli pol milijona dolarjev.

To pomeni, da bo 34-letni Srb po večdnevnem pridržanju lahko nastopil na prvem grand slamu sezone, ki se bo začel v Melbournu prihodnji teden. Đoković je rekorder po osvojenih naslovih na OP-ju Avstralije, v svoji vitrini ima devet lovorik. Po številu naslovov grand slama je pri številki 20 izenačen z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom.

Spomnimo, necepljeni Đoković je v sredo pripotoval v Avstralijo s po njegovem mnenju popolnoma veljavno dokumentacijo za medicinsko izjemo, a meje ni prestopil, saj mu je bil vizum zavrnjen. Od takrat je bil zadržan v azilnem hotelu.

Dokumenti: Pozitiven 16. decembra, naslednja dva dni v javnosti
Sodišče v Melbournu je tako po sojenju dalo v javnost dokumentacijo, iz katere je razvidno, da je bil Đoković pozitiven na koronavirus 16. decembra nekaj po 20. uri. Test je opravil ob 13. uri istega dne. 17. in 18. decembra je bil Đoković fotografiran v javnosti. Negativen PCR-test je oddal 22. decembra. Iz dokumentacije je tudi uradno razvidno, da Đoković ni cepljen.

Vladna stran sploh ni razpravljala
Zanimanje za Đokovićevo sojenje je bilo tako veliko, tako da se je na uvodu zaslišanja sesul strežnik. Zaradi tehničnih težav se je obravnava začela z zamudo. Srba ni bilo na sodišču in je spremljal razpravo na daljavo. Zastopal ga je odvetnik Wood.

Vladni odvetnik Tran je nato pred svojo razpravo zahteval daljši odmor, ki je trajal več kot tri ure. A poglobljene predstavitve uvodnih argumentov sploh ni bilo, saj se je odločil odstopiti od nadaljnje obravnave. Sodnik je posledično odločil v korist srbskega tenisača.

"Odločitev o preklicu vizuma se razveljavi s takojšnjim učinkom ... Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v roku 30 minut po izdaji te sodbe," je odločil Kelly. Đoković ima zdaj po navedbah sodišča zagotovljeno pravno pomoč in možnost sodnega varstva za bivanje v državi.

Sodnik je vmes podaljšal bivanje Đokovića v Avstraliji za štiri ure, potem ko je Tran povedal, da bi moral po zakonu Đoković oditi iz države.

Veselje privržencev Novaka Đokovića v Melbournu po odločitvi sodišča. Foto: AP
Veselje privržencev Novaka Đokovića v Melbournu po odločitvi sodišča. Foto: AP

Zastopniki Đokovića: Naredili smo popolnoma vse za vstop v državo
Đokovićeva stran je dejala, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba, da namerava vlada preklicati njegov vizum. Po njihovih besedah niso ustrezno izpeljali postopka, saj Noleta o tem niso obvestili in mu dali časa, da se odzove na preklic vizuma, kot to določa zakon. Kot je zatrdil Wood, je Đoković predložil vse potrebno za pridobitev vizuma, vključno z dokazi o okužbi s koronavirusom, zaradi česar lahko vstopi v Avstralijo, čeprav ni cepljen.

Po besedah Wooda se obvestilo, ki ga je prejel Đoković, ni nanašalo na pravi del zakona, torej na razloge, zaradi katerih je bil vizum zavrnjen. Đoković je v Avstralijo prispel z mislijo, da zaradi nedavne okužbe lahko vstopi v državo. "Naredil je popolnoma vse. Pripravil je vse, kar je od njega zahteval Tennis Australia," je dejal Wood. Izjemo, da Đoković lahko vstopi v državo, ker je bil pred kratkim okužen, čeprav ni cepljen, sta odobrili dve ločeni zdravniški komisiji v Avstraliji, je še izpostavil.

Sorodna novica Đoković naj bi covid prebolel decembra. A je bil v tistem času na več javnih dogodkih.

Sodnik: Ne vem, kaj bi Novak lahko sploh še naredil
Sodnik Anthony Kelly je na trditve Wooda odgovoril, da tudi on res ne ve, kaj bi lahko Novak sploh še naredil. Odvetniki prvega loparja sveta so prepričani, da mejna policija ni bila ustrezno seznanjena z nacionalnimi smernicami, ki navajajo, da okužba s koronavirusom predstavlja izjemo za vstop v državo. Wood je večkrat poudaril, da je Đoković zaprosil za več časa, vsaj do 8.30, da bi govoril s svojimi odvetniki in Tennis Australio. Policisti so od njega zahtevali, naj čim prej odgovori, potem pa so ob 7.45 zavrnili njegov vizum.

Sodnik se je strinjal, da je očitno, da je Novak zaprosil za več časa, preden bi imel razgovor s pristojnimi organi. Dodal je, da je takšna Đokovića zahteva tudi razumna. Wood je ob tem dodal, da je prvi igralec sveta le čakal, da bi podal popoln odgovor, potem ko bi dobil nasvet svojih odvetnikov. Za konec je zaprosil sodnika, naj čim prej razsodi, da bi srbski teniški zvezdnik lahko zaigral na turnirju.

Christopher Tran je v odgovoru povedal, da Đokovićeva nedavna okužba ne izpolnjuje pogojev za izjemo pri vstopu v državo. Obenem je zanikal, da bi šlo za kakršno koli postopkovno nepoštenost ali nejasnost.

Jaka Lucu: Đoković je največje pritiske vedno obrnil sebi v prid
Voračova igrala v Melbournu, nato pa so ji vizum preklicali in zapustila je Avstralijo