Novak Đoković je osvojil 17 turnirjev za grand slam, tri manj od Rogerja Federerja in dva manj od Rafaela Nadala. Foto: Reuters
Novak Đoković je osvojil 17 turnirjev za grand slam, tri manj od Rogerja Federerja in dva manj od Rafaela Nadala. Foto: Reuters

Z njim je dva dni v Beogradu preživel voditelj oddaje In Depth Graham Bensinger, ki je iz številke ena svetovnega tenisa izvlekel marsikaj zanimivega. Đokovićeva žena Jelena je tudi razkrila, da se je Nole pred dvema letoma skorajda že upokojil.

"Vedno sem prepričan vase. Verjamem, da mi bo uspelo osvojiti največ turnirjev za grand slam in da bom igralec z največ tedni na vrhu lestvice ATP. To sta zagotovo moja največja cilja," je povedal Đoković, zmagovalec 17 turnirjev za grand slam. Več od njega jih imata Roger Federer (20) in Rafael Nadal (19). Đoković je na vrhu lestvice ATP preživel 282 tednov, štiri manj od Peta Samprasa (286) in 28 manj od Rogerja Federerja (310). Trenutno je ATP-lestvica zaradi pandemije koronavirusa zamrznjena in se tedni ne štejejo v zgodovinsko razvrstitev.

Đoković je bil pred ustavitvijo vseh teniških tekmovanj v izjemni formi. S Srbijo je osvojil ATP-pokal, nato je osmič zmagal na OP Avstralije v Melbournu, za nameček pa je slavil še na turnirju v Dubaju. Letos je še neporažen z izkupičkom 21:0.

Federer bo avgusta dopolnil 39 let. Đoković, ki bo 22. maja star 33 let, je dejal, da si predstavlja sebe igrati tudi še pri 40 letih. "Ne verjamem v omejitve. Menim, da so omejitve samo iluzije človekovega ega in njegovih misli," pravi Đoković.

Še nedolgo tega je bil Đoković popolnoma drugače razpoložen. Pred dobrima dvema letoma, ko je izgubil proti Benoitu Pairu v Miamiju, je po besedah njegove žene Jelene praktično že postavil lopar v kot. "Rekel mi je, da je konec, resnično konec. Izgubil je v Miamiju, poraz je bil zanj grozen. Kar naenkrat nas je vse zbral in rekel, da končuje s tenisom," je povedala Jelena Đoković.

"Rekla sem samo: 'Kaj?' in on je odgovoril z 'da'. Nato se je obrnil k Edoardu (Artaldi) in mu dejal, naj se pogovori s pokrovitelji in jih obvesti o nameri. Ob tem je še dodal, da ne ve, ali bo kariero prekinil za šest mesecev, eno leto ali pa za vedno," je še povedala Jelena Đoković.

Novak Đoković je bil takrat po poškodbi in hudi krizi na poti vrnitve med najboljše. Nekaj mesecev pozneje je zmagal na turnirjih v Wimbledonu in New Yorku.

Intervju s prvim igralcem sveta bo prvič predvajan konec tedna.