Goran Ivanišević je sprejel povabilo Novaka Đokovića. Tudi Srbov dolgoletni trener Marian Vajda se strinja, da je legendarni Hrvat okrepil trenersko ekipo. Foto: EPA
Goran Ivanišević je sprejel povabilo Novaka Đokovića. Tudi Srbov dolgoletni trener Marian Vajda se strinja, da je legendarni Hrvat okrepil trenersko ekipo. Foto: EPA

32-letni Srb, ki brani naslov, je pred štirimi leti ugnal Nemca v treh nizih v uvodnem krogu in nato tudi osvojil naslov. Prvi igralec sveta lovi peti naslov v All England Clubu in ima tudi ugoden žreb. Danes je Nole treniral s Kevinom Andersonom, ki ga je gladko premagal v lanskem finalu, potem ko je Južnoafričan odigral maratonski polfinalni obračun z Johnom Isnerjem.

Veliko priznanje za Ivaniševića
Treninge Đokovića je vodil Goran Ivanišević. Legendarni Hrvat bo v njegovi ekipi na največjem turnirju na svetu. "To je veliko priznanje zame, saj Novak ne izbira trenerjev kar tako. Potrebuje nekoga, ki mu lahko pomaga do novih uspehov," je poudaril zmagovalec Wimbledona 2001, ki je popeljal Marina Čilića do zmage na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku pred petimi leti. Bil je tudi trener Tomaša Berdycha in Miloša Raonica.

"Vsi so ga že pokopali po poškodbi in operaciji komolca, tudi v Srbiji niso več verjeli, da bo še zmagoval. Pisali so o raznih teorijah zarote. Vsi mediji so se spraševali, ali se pravilno prehranjuje, saj naj bi preveč shujšal ..." je pred kratkim v pogovoru za srbski Kurir izjavil Ivanišević, ki bo 17. julija v Umagu odigral ponovitev finala Wimbledona 2001 s Patrickom Rafterjem.

"Vsekakor sem bil presenečen, saj sem dobil klic šele pred nekaj dnevi. Bil sem presenečen, saj sem bil na poti na Švedsko. Prišel sem šele danes zjutraj in takoj odšel na trening. Imam veliko obveznosti, zato bom lahko na turnirju le prvi teden. Skušal bom prestaviti preostale obveznosti, saj se ne zgodi vsak dan, da pokliče Đoković. Prvi trening je bil odličen. Novak je odlično pripravljen. Poraz proti Thiemu na Roland Garrosu je hitro analiziral in mislim, da je prvi favorit za naslov," je dodal 47-letni Ivanišević.

Osaka že od januarja ni v pravi formi
Drugi obračun na osrednjem igrišču bosta odigrali Naomi Osaka in Julija Putinceva. Japonko čaka zelo težka naloga, saj vse od januarske zmage v Melbournu ni v pravi formi.

Edmund britanski adut med posamezniki, Murray med dvojicami
Leta 2013 in 2016 je navijače navdušil Andy Murray, ki je prekinil zelo dolgo britansko sušo. Predtem je bil zadnji britanski zmagovalec Fred Perry leta 1936. Škot po operaciji kolka še ni pripravljen za nastop v posamični konkurenci, zato pa blesti v dvojicah. S Felicianom Lopezom je osvojil turnir v Queen's Clubu, v Wimbledonu pa bo združil moči s specialistom za igro parov Pierre-Huguesom Herbertom.

Glavni britanski adut med posamezniki bo tako Kyle Edmund, ki je 30. nosilec. V zadnjem dvoboju na osrednjem igrišču se bo srečal z Jaumejem Munarjem.

15-letna Cori Gauff je največji talent ameriškega tenisa. V ponedeljek se bo srečala z vzornico Venus Williams, ki je najstarejša igralka v ženskem delu žreba. Foto: EPA
15-letna Cori Gauff je največji talent ameriškega tenisa. V ponedeljek se bo srečala z vzornico Venus Williams, ki je najstarejša igralka v ženskem delu žreba. Foto: EPA

Najstnica Gauffova izziva vzornico Venus Williams
Izjemno zanimiv bo zadnji dvoboj na igrišču številka ena, kjer se bo 39-letna Venus Williams srečala s 15-letno Cori Gauff, ki velja za največji talent ameriškega tenisa. V četrtek je v zadnjem krogu kvalifikacij ugnala Belgijko Greet Minnen s 6:1 in 6:1 in s tem postala najmlajša igralka, ki se je kvalificirala na glavni turnir v moderni teniški eri.

Lani je igrala v polfinalu mladinskega turnirja v Wimbledonu, v New Yorku pa je že zmagala in napovedala izjemno kariero. Njena vzornica je prav Venus Williams, ki je kar petkrat dvignila prestižni krožnik na osrednjem igrišču (2000, 2001, 2005, 2007 in 2008).

Hercogova favoritinja proti Kuzmovi
Hercogova, ki se je pred dvema letoma prebila v 3. krog, se bo že ob 12.00 na igrišču 6 srečala z Viktorio Kuzmovo. 21-letna Slovakinja je lani izpadla v uvodnem krogu Wimbledona. Dobila je kar 20 turnirjev ITF, na turneji WTA pa še nima turnirske zmage in je trenutno na 47. mestu lestvice WTA. Če bo Hercogova uspešna, jo v 2. krogu zelo verjetno čaka 17. nosilka Madison Keys.

Flipkensova odlična na travi
Težko delo čaka Dalilo Jakupović, ki se bo v zadnjem dvoboju na igrišču številka 7 srečala s Kirsten Flipkens. 33-letna Belgijka je specialistka prav za travnato podlago, leta 2013 je igrala v polfinalu Wimbledona.

Dež ne bo več motil sporeda tudi na igrišču številka ena, saj so že preizkusili premično streho. Foto: EPA
Dež ne bo več motil sporeda tudi na igrišču številka ena, saj so že preizkusili premično streho. Foto: EPA

Premična streha tudi nad igriščem številka ena
Na Church Roadu imajo zdaj premično streho že na dveh igriščih. Poleg osrednjega stadiona bodo tudi dvoboji na igrišču številka ena potekali do polnoči pod reflektorji. Drugi teden turnirja bo torej potekal nemoteno v posamični konkurenci. Tretji ponedeljek, ki smo ga videli leta 2001, ko je Ivanišević v epskem finalu ugnal Rafterja, se ne bo več zgodil.

Podaljšana igra pri 12:12 v odločilnem nizu
Velika sprememba je tudi podaljšana igra pri izidu 12:12 v odločilnem nizu. Maratonski dvoboji torej odpadejo. Lani je Anderson premagal Isnerja s 26:24 v odločilnem nizu, leta 2010 pa sta najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa odigrala Isner in Nicolas Mahut. Američan je na igrišču številka 18 zmagal s 70:68 v odločilnem nizu po enajstih urah in petih minutah.

Začetek sporeda že ob 12.00
Na osrednjem igrišču in na igrišču številka ena se obračuni začenjajo ob 14.00. Na vrsti bodo trije dvoboji dnevno, na preostalih igriščih je začetek prestavljen na 12.00, saj se je v preteklih letih (začetek je bil ob 12.30) večkrat zgodilo, da jim ni uspelo izpeljati štirih dvobojev na dan zaradi teme.


WIMBLEDON, 1. krog (M), zgornji del tabele, ponedeljek
(14.500.000 evrov, trava)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KOHLSCHREIBER (NEM)
KUDLA (ZDA) - JAZIRI (TUN)
GULBIS (LAT) - MAYER (ARG)
LAJOVIĆ (SRB/32) - HURKACZ (MAD)
AUGER ALIASSIME (KAN/19) - POSPISIL (KAN)
DIMITROV (BLG) - MOUTET (FRA)
SONEGO (ITA) - GRANOLLERS (ŠPA)
MONFILS (FRA/16) - HUMBERT (FRA)

MEDVEDJEV (RUS/11) - LORENZI (ITA)
CARRENO BUSTA (ŠPA) - POPYRIN (AVS)
CHARDY (FRA) - KLIŽAN (SLK)
GOFFIN (BEL/21) - KLAHN (ZDA)
EDMUND (VB/30) - MUNAR (ŠPA)
MAJCHRZAK (POL) - VERDASCO (ŠPA)
ARNABOLDI (ITA) - KARLOVIĆ (HRV)
CICIPAS (GRČ/7) - FABBIANO (ITA)

ANDERSON (JAR/4) - HERBERT (FRA)
TIPSAREVIĆ (SRB) - NIŠIOKA (JAP)
SEPPI (ITA) - JARRY (ČIL)
PELLA (ARG/26) - COPIL (ROM)
WAWRINKA (ŠVI/22) - BEMELMANS (BEL)
STEBE (NEM) - OPELKA (ZDA)
KOVALIK (SLK) - HAASE (NIZ)
RAONIC (KAN/15) - GUNNESWARAN (IND)

HAČANOV (RUS/10) - KVON (J. KOR)
GIRON (ZDA) - LOPEZ (ŠPA)
DARCIS (BEL) - M. ZVEREV (NEM)
BAUTISTA A. (ŠPA/23) - GOJOWCZYK (NEM)
PAIRE (FRA/28) - LONDERO (ARG)
CARBALLES B. (ŠPA) - KECMANOVIĆ (SRB)
CUEVAS (URG) - DŽUMHUR (BIH)
A. ZVEREV (NEM/6) - VESELY (ČEŠ)


1. krog (Ž), spodnji del tabele, ponedeljek
SVITOLINA (UKR/8) - GAVRILOVA (AVS)
GASPARJAN (RUS) - FRIEDSAM (NEM)
BOUZKOVA (ČEŠ) - BARTHEL (NEM)
SAKARI (GRČ/31) - PERA (ZDA)
MARTIĆ (HRV/24) - BRADY (ZDA)
POTAPOVA (RUS) - TEICHMANN (ŠVI)
COLLINS (ZDA) - DIJAS (KAZ)
SEVASTOVA (LAT/12) - AHN (ZDA)

VONDROUŠOVA (ČEŠ/16) - BRENGLE (ZDA)
MUCHOVA (ČEŠ) - KRUNIĆ (SRB)
MCNALLY (ZDA) - WATSON (VB)
KONTAVEIT (EST/20) - ROGERS (ZDA)
HSIEH (TJV/28) - OSTAPENKO (LAT)
JAKUPOVIĆ (SLO) - FLIPKENS (BEL)
SCHMIEDLOVA (SLK) - PUIG (POR)
KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/3) - ŽU (KIT)

HALEP (ROM/7) - SASNOVIČ (BLR)
BUZARNESCU (ROM) - PEGULA (ZDA)
CORNET (FRA) - AZARENKA (BLR)
KASATKINA (RUS/29) - TOMLJANOVIĆ (AVS)
KEYS (ZDA/17) - KUMKHUM (TJS)
HERCOG (SLO) - KUZMOVA (SLK)
V. WILLIAMS (ZDA) - GAUFF (ZDA)
SABALENKA (BLR/10) - RYBARIKOVA (SLK)

WOZNIACKI (DAN/14) - SORRIBES TORMO (ŠPA)
KUDERMETOVA (RUS) - BONAVENTURE (BEL)
PETERSON (ŠVE) - WICKMAYER (BEL)
GARCIA (FRA/23) - DŽANG (KIT)
KENIN (ZDA/27) - SHARMA (AVS)
JASTREMSKA (UKR) - GIORGI (ITA)
SWIATEK (POL) - GOLUBIC (ŠVI)
OSAKA (JAP/2) - PUTINCEVA (KAZ)