Roger Federer je na petih dvobojih v Melbournu izgubil le dva servisa: prvega proti Blažu Kavčiču, drugega pa proti Andyju Murrayju. Foto: Reuters
Roger Federer je na petih dvobojih v Melbournu izgubil le dva servisa: prvega proti Blažu Kavčiču, drugega pa proti Andyju Murrayju. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal ima že nekaj dni težave z žuljem, ki ga moti predvsem pri servisu. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je bil v prvem nizu nemočen, saj ni dobil niti ene točke na prvi servis Dimitrova. Nato je postopoma dvigal nivo svoje igre. Foto: Reuters
Dominika Cibulkova
Dominika Cibulkova je zmagala v natanko eni uri. V drugem nizu je izgubila samo 10 točk. Foto: Reuters
Pred nami nov dvoboj Nadal - Federer
Nadal je imel velike težave z žuljem

Prvi dve uri sta bili povsem v znamenju zmagovalca 17 turnirjev za grand slam. Federer je vodil v nizih z 2:0, v tretjem pa je pri 5:4 serviral za zmago. Murray, ki si pred tem ni priigral niti ene priložnosti za brejk, se je rešil v podaljšano igro. V tej je Švicar vodil še s 6:4 in imel servis za zmago, a zgodba se je ponovila. Lanski finalist je dobil štiri zaporedne točke in se rešil iz mat zanke.

Zadnji niz povsem v domeni Fedexa
V četrtem nizu je Federer brutalno napadal servis Murrayja in si priigral kar deset priložnosti za brejk. Samo druga igra je trajala 20 minut, v njej je imel Federer prednost 0:40, skupaj pa je imel šest priložnosti za brejk, a se je Murray vselej rešil. Odločilni odvzem servisa je prišel v osmi igri, v naslednji pa Federer ni ponovil napake in brez težav na svoj servis potrdil prigarano zmago.

Federer gradi samozavest
"Po izgubljenem tretjem nizu sem obsedel v stolu, ob zelo dobri igri sem vedel, da se moram spet vrniti na igrišče. A rekel sem si, da sem še vedno v vodstvu. Moral sem se zbrati. Andy je igral dobro, izvajal je hud pritisk," je po dvoboju povedal Fedex, ki je v Melbournu tako izgubil sploh prvi niz. "V primerjavi s prejšnjimi leti sem bolj utrujen, saj je v moji igri zdaj precej gibanja. A sem samozavesten."

Dimitrov začel v peti prestavi
Federer se bo v 11. zaporednem polfinalu Melbourna pomeril s starim znancem Rafaelom Nadalom, ki je ugnal Grigorja Dimitrova s 3:6, 7:6, 7:6 in 6:2. Bolgar je začel zelo agresivno in uvodni niz dobil v pol ure. Na svoj prvi servis ni izgubil niti točke. Odločilni del dvoboja je bil v drugem in tretjem nizu, v katerem je Nadal že povedel z brejkom prednosti, a se je Dimitrov obakrat vrnil, izsilil podaljšano igro, a obe izgubil.

Dimitrov zapravil tri priložnosti za vodstvo 2:1
Bolgar je bil še posebej blizu v tretjem nizu, ko je imel kar tri priložnosti, da povede z 2:1 v nizih. Prvo priložnost je imel pri 6:5 na servis Nadala, nato pa še dve v podaljšani igri (eno celo na svoj servis).

Nadal ima še vedno težave z žuljem
"Imel sem srečo," je takoj po dvoboju v smehu priznal Nadal in nadaljeval: "Kaj lahko bi se namreč zgodilo, da bi izgubil tretji niz. Pri eni od priložnosti za niz je namreč črto zgrešil le za las. V prvem nizu sem sicer igral slabo. Res sem vesel sem, da sem dobil priložnost, da spet igram polfinale na tem turnirju." Španec je imel spet težave z žulji, ki so ga najbolj motili pri "servisu, seveda servisu. Med samo igro nisem imel večjih težav. Pri servisu pa je res moteče." Nadal je pohvalil Dimitrova, slog njegove igre pa je primerjal z Rogerjem Federerjem. Eden izmed njegovih vzdevkov je sicer "Baby Federer."

V ženski konkurenci je izpadla branilka naslova Viktorija Azarenka, ki je klonila pred Agnieszko Radwansko s 6:1, 5:7 in 6:0. V polfinalu bo igrala še Dominika Cibulkova, ki je odpihnila Simono Halep s 6:3 in 6:0.

Dva poraza Kate
V polfinalu ženskih dvojic je Katarina Srebotnik skupaj s Kveto Peschke izgubila proti Sari Errani in Roberti Vinci. Prvi nosilki sta bili boljši s 6:1 in 6:4. Kata je izpadla tudi v četrtfinalu mešanih dvojic.

Melbourne, moški, četrtfinale:
NADAL (ŠPA/1) - DIMITROV (BLG/22)
3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2
FEDERER (ŠVI/6) - MURRAY (VB/4)
6:3, 4:6, 6:7 (6), 6:3

BERDYCH (ČEŠ/7) - FERRER (ŠPA/3)
6:1, 6:4, 2:6, 6:4

WAWRINKA (ŠVI/8) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7
Ženske, četrtfinale:
BOUCHARD (KAN/30) - IVANOVIĆ (SRB/14)
5:7, 7:5, 6:2
LI (KIT/4) - PENNETTA (ITA/28)
6:2, 6:2
CIBULKOVA (SLK/20) - HALEP (ROM/11)
6:3, 6:0
A. RADWANSKA (POL/5) - AZARENKA (BLR/2)
6:1, 5:7, 6:0


Ženske dvojice, polfinale:
ERRANI/VINCI (ITA/1) -
SREBOTNIK/PESCHKE (SLO/ČEŠ/4)
6:1, 6:4
Mešane dvojice, četrtfinale:
GAJDOSOVA/EBDEN (AVS) -
SREBOTNIK/BOPANNA (SLO/IND/2)
7:5, 6:3

Pred nami nov dvoboj Nadal - Federer
Nadal je imel velike težave z žuljem