Roger Federer je v Baslu osvojil že 82. ATP-turnir v karieri. V odprti dobi sta več zmag zbrala le Jimmy Connors (109) in Ivan Lendl (94). Foto: Reuters
Roger Federer je v Baslu osvojil že 82. ATP-turnir v karieri. V odprti dobi sta več zmag zbrala le Jimmy Connors (109) in Ivan Lendl (94). Foto: Reuters
Andy Murray in Tommy Robredo
Andy Murray in Tommy Robredo sta v maratonskem dvoboju navduševala ljubitelje tenisa. Foto: EPA
Valencia
Krasen pogled na igrišče Agora v Valencii, kjer sta se v finalu pomerila Murray in Robredo. Foto: EPA

Z 82. osvojenim turnirjem je Švicar še bolj zarezal v prednost prvega igralca sveta Novaka Đokovića, ki bo imel v ponedeljek na najnovejši ATP-lestvici manj kot 500 točk prednosti, do konca sezone pa jih je na voljo še 2.500.

Federer je pot do zmage začel tlakovati že v prvi igri dvoboja, ko je nasprotniku odvzel začetni udarec, odlično igro je nadaljeval tudi do konca prvega niza (6:2). V drugem nizu mu je, potem ko je Belgijec ubranil eno žogico za brejk, nato pa z bekhendom zadel mrežo, uspel brejk v peti igri za 3:2. Dvoboj je sklenil v 51 minutah, izkoristil je že prvo od dveh zaključnih žogic. Serviral je pet asov, zadel je 19 winnerjev. Na drugi servis je dobil neverjetnih 93 odstotkov točk.

To je bil za Federerja že 11. finale v Baslu, turnir je osvojil šestič v zadnjih osmih letih in prvič po letu 2011, ko je v finalu s 6:1 in 6:3 premagal Japonca Keia Nišikorija. Zadnja finala v rojstnem kraju, kjer je v mladosti deloval kot pobiralec žogic, je izgubil proti Argentincu Juanu Martinu del Potru.

Murray do 31. zmage v karieri
Precej bolj se je moral za finalno zmago na turnirju v Valencii potruditi Andy Murray, ki je moral ubraniti kar pet zaključnih žogic in zbrati vse atome moči, da je strl odpor domačina Tommyja Robreda, ki je klonil šele po podaljšani igri odločilnega niza (3:6, 7:6 in 7:6). Škot je z zmago, njegovo 31. v karieri, v dvoboju, ki je trajal tri ure, naredil velik korak k uvrstitvi na zaključni turnir v O2 areni v Londonu. To je bil sicer njegov drugi osvojeni turnir v Valencii, predtem je leta 2009 v finalu odpravil Mihaila Južnija.

BASEL
(1.915.060 evrov, trda podlaga)

Finale:
FEDERER (ŠVI/1) - GOFFIN (BEL/7)
6:2, 6:2


VALENCIA
(2.204.230 evrov, trda podlaga)

Finale:
MURRAY (VB/3) - ROBREDO (ŠPA)
3:6, 7:6 (7), 7:6 (8)