Federer se je veselil druge letošnje turnirske zmage. Najboljši je bil tudi v Dubaju.
Federer se je veselil druge letošnje turnirske zmage. Najboljši je bil tudi v Dubaju. "Sončni dvojček" mu ni uspel, saj ga je v finalu Indian Wellsa premagal Dominic Thiem. Foto: Reuters

Federer je igral v 50. finalu mastersov. Dobil jih je 28, izgubil pa 22. V Miamiju je četrtič dvignil pokal, najboljši je bil tudi v letih 2005, 2006 in 2017. To je bila njegova 101. turnirska zmaga. Vodilni na lestvici vseh časov Jimmy Connors ima le še osem zmag več.

Federer edini, ki je letos dvignil dve lovoriki

Povprečen uvod in sanjski finiš turnirja
Turnir je začel z zelo povprečno igro proti Moldavcu Raduju Albotu, ko se je rešil po treh nizih. V nadaljevanju je izločil Filipa Krajinovića, Daniila Medvedjeva, Kevina Andersona in Denisa Shapovalova. V zadnjih treh obračunih je oddal le 15 iger.

Isner trikrat izgubil servis v uvodnem nizu
Že v uvodni igri je Federer odlično vračal močne začetne udarce, z rezanimi žogami je povzročal velike težave Američanu, ki je uspel izenačiti po 15/40, a je nato vseeno izgubil servis. 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je na svoj servis v prvem nizu izgubil le dve točki. Isner je tudi v peti in sedmi igri izgubil začetni udarec, deloval je razglašeno. Prvi niz je trajal le 24 minut.

John Isner je igral v svojem 27. turnirskem finalu, ostaja pa pri 14 zmagah. Foto: EPA
John Isner je igral v svojem 27. turnirskem finalu, ostaja pa pri 14 zmagah. Foto: EPA

Drugi niz precej bolj izenačen
V drugem nizu se je 208 cm visoki Američan zbral. Brez težav je dobil uvodne igre na svoj servis. Pri menjavi strani pri zaostanku s 3:4 je potreboval pomoč fizioterapevta zaradi bolečin v stopalu. V zadnjih dveh igrah ni mogel več normalno teči in v deseti igri mu je Federer odvzel servis. Zadnjo točko je osvojil, potem ko je preveril odločitev sodnika s sokoljim očesom, ki je pokazalo, da se je linijski sodnik zmotil. Žoga Američana je bila predolga.

Razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 55:33. Isner je naredil 16 neizsiljenih napak, Federer pa le sedem. Kljub poškodbi in slabi predstavi je Isner serviral devet asov.

"Uspel mi je sanjski štart. Z brejkom v uvodni igri sem narekoval ritem, Isner pa ni bil v dvoboju. Res se ni dobro gibal in nisem vedel, kaj točno je narobe. Upam, da nima resne poškodbe. Prvič sem igral v Miamiju leta 1999, 20 let zatem pa sem osvojil naslov. To mi res veliko pomeni," je bil navdušen švicarski veteran.

Američan priznal, da tudi brez poškodbe ne bi zmagal
"Že sredi prvega niza sem začutil bolečino v stopalu, ki nikakor ni hotela popustiti. Stanje se je le še poslabšalo. Zelo slab občutek je, ko ne moreš normalno igrati v takem vzdušju proti najboljšemu tenisaču vseh časov. Ne mislim, da bi lahko dobil finalni dvoboj, vsekakor pa bi lahko bilo bolj napeto. V prvih petih igrah sem se počutil dobro, pa me je vseeno nadigral," je poudaril Isner.

Pred 17 leti ga je ugnal Agassi, dvakrat je v finalu ugnal Nadala
Leta 2002 je prvič igral v finalu Miamija, kjer pa ga je Andre Agassi ugnal v štirih nizih. Leta 2005 je ugnal Rafaela Nadala po zaostanku z 0:2 v nizih, leto zatem je bil v treh podaljšanih igrah boljši od Ivana Ljubičića. Hrvat je zdaj njegov trener. Predlani je osvojil tretjo lovoriko, s 6:3 in 6:4 je premagal Nadala.

Isner do finala ni oddal niza
33-letni Američan je lani v Crandon Parku dosegel uspeh kariere, ko je osvojil prvi turnir serije 1.000. V finalu je ugnal Alexandra Zvereva. Letos je turnir prvič na sporedu na stadionu Hard Rock, kjer v Ligi NFL igrajo Miami Dolphinsi. Isner je prišel brez izgubljenega niza do finala, devet izmed desetih nizov je dobil v podaljšani igri.

MIAMI
(9.314.875 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
FEDERER (ŠVI/4) - ISNER (ZDA/7)
6:1, 6:4