Dominic Thiem je drugič v letošnji sezoni ugnal Federerja. Foto: Reuters
Dominic Thiem je drugič v letošnji sezoni ugnal Federerja. Foto: Reuters

37-letni Švicar se je v četrtek rešil proti Gaelu Monfilsu, ko je imel Francoz dve zaključni žogi. Tokrat je bil že zelo blizu polfinala, v podaljšani igri drugega niza je vodil z 8:7 in 10:9, Avstrijec pa je nato dobil tajbrejk s 13:11 in najboljšo igro prikazal v odločilnem nizu. Dvoboj je trajal dve uri in 10 minut.

V prvem nizu je bil 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam precej boljši. V drugi igri je prišel do edinega odvzema servisa, ko je Avstrijec naredil neizsiljeno napako s forhendom. Federer je izgubil le pet točk na začetni udarec v uvodnem nizu, ki je trajal pol ure.

Federer je na pesku zaigral prvič po turnirju v Rimu leta 2016. Prikazal je zelo dobro igro in bil zelo blizu zmage proti najboljšemu igralcu na pesku v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Federer je na pesku zaigral prvič po turnirju v Rimu leta 2016. Prikazal je zelo dobro igro in bil zelo blizu zmage proti najboljšemu igralcu na pesku v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Thiem, ki je že marca v finalu Indian Wellsa premagal Federerja, je v drugem nizu našel pravo formo. Švicar je bil v težavah že v drugi igri, ko se je rešil po 15/40, v šesti igri pa je po 0/40 nanizal pet zaporednih točk. V podaljšani igri je Federer zapravil vodstvo s 3:0, Thiem je dobil šest izmed naslednjih sedmih točk. Tekmeca sta se menjavala v vodstvu, Thiem pa je unovčil šesto zaključno žogo za 13:11 in izenačenje na 1:1 v nizih.

V odločilnem nizu je Thiem povedel s 3:1, a je Federerju uspelo izenačiti na 4:4. Ključna je bila deveta igra, ko je Švicarju uspelo po 0/40 znižati na 30/40, a je nato Avstrijec izkoristil tretjo priložnost, ko je zadel forhend na črto. V deseti igri je zadržal servis in se veselil zmage. O izenačenosti dvoboja priča razmerje osvojenih točk – 102:100 v korist Avstrijca.

Novak Đoković je prišel v polfinale Madrida brez boja z resnejšim tekmecem. Foto: Reuters
Novak Đoković je prišel v polfinale Madrida brez boja z resnejšim tekmecem. Foto: Reuters

Federer: Tak poraz je najtežje prenesti
"Zelo sem zadovoljen z igro na pesku. Proti Gasquetu sem se še malo lovil, dobro mi je šlo proti Monfilsu, tudi proti Thiemu sem se dobro upiral. Oba sta zelo dobra na pesku in dobro se počutim pred nadaljevanjem sezone. Priznam, da je vedno najtežje prenesti poraz po dveh zaključnih žogah za zmago. To je grenak poraz, vendar sem vseeno zelo užival v Madridu," je pojasnil Federer, ki je v Madridu zmagal že leta 2006, ko je bil to dvoranski turnir na trdi podlagi. Dobil je prvi turnir na pesku pred desetimi leti, ko je v finalu presenetil Rafaela Nadala s 6:4 in 6:4. Direktor Ion Tiriac je leta 2012 poskrbel, da je bil turnir odigran na modrem pesku, tudi takrat je bil najboljši Baselčan.

Thiem pričakuje v soboto popolnoma drugačen obračun
"To je bil zares velik izziv. Že v soboto bo popolnoma drugačen obračun. Lani in predlani Novak ni bil v pravi formi na pesku. Zdaj je znova izjemen, saj je dobil zadnje tri grand slame. Prikazati bom moral najboljšo igro proti prvemu igralcu sveta, " je poudaril Thiem, ki je sijajno formo po zmagi v Barceloni prenesel v Madrid.

Đoković brez boja v polfinale
V polfinalu ga čaka Novak Đoković, ki danes sploh ni stopil na igrišče, saj je njegov nasprotnik Marin Čilić zaradi zastrupitve s hrano dvoboj predal še pred začetkom.

Nadal stopnjuje formo na pesku. Wawrinki ni dopustil nobene možnosti. Foto: Reuters
Nadal stopnjuje formo na pesku. Wawrinki ni dopustil nobene možnosti. Foto: Reuters

Cicipas izločil branilca naslova Zvereva
Izpadel je branilec naslova Alexander Zverev. Nemec, ki v letošnji sezoni še ni našel forme iz preteklega leta, je ta teden malce izboljšal igro, vendar ga je ugnal Stefanos Cicipas. Grk je bil boljši s 7:5, 3:6 in 6:2. Zverev je izgubil servis v četrti in osmi igri odločilnega niza.

Nadal oddal le tri igre
V soboto se bo Cicipas pomeril z Rafaelom Nadalom. Španec je v večernem dvoboju izločil Stana Wawrinko s 6:1 in 6:2 po uri in osmih minutah. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 57:27. Švicar si ni priigral niti ene priložnost za brejk.

Halepova zmago oddaljena od številke ena
V polfinalu ženskega turnirja je Simona Halep naskok na številko ena svetovnega tenisa nadaljevala z zmago nad Belindo Bencic s 6:2, 6:7 in 6:0. Romunka bo prva igralka sveta, če osvoji turnir v Madridu. V finalu se bo srečala s Kiki Bertens, ki je ugnala Sloane Stephens s 6:2 in 7:5.

Thiem v napetem četrtfinalu izločil Federerja

MADRID, četrtfinale (M), tabela
(7.279.270 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ČILIĆ (HRV/9)
b. b.

THIEM (AVT/5) - FEDERER (ŠVI/4)
3:6, 7:6 (11), 6:4

CICIPAS (GRČ/8) - A. ZVEREV (NEM/3)
7:5, 3:6, 6:2

NADAL (ŠPA/2) - WAWRINKA (ŠVI)
6:1, 6:2


Polfinale (Ž):
HALEP (ROM/3) - BENCIC (ŠVI)
6:2, 6:7 (2), 6:0

BERTENS (NIZ/7) - STEPHENS (ZDA/8)
6:2, 7:5