Rogerja Federerja so po zmagovalnem govoru prevzela čustva. Foto: Reuters
Rogerja Federerja so po zmagovalnem govoru prevzela čustva. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je slavil po 3 urah in 3 minutah. Foto: Reuters
Marin Čilić
Marin Čilić je v četrtem nizu presenetil vse. Foto: Reuters
Roger Federer in Marin Čilić
Roger Federer in Marin Čilić sta drugič med seboj igrala v finalih na grand slamih. Foto: Reuters
Federer: Težko verjamem, da sem ubranil lovoriko
Federer v dramatičnem finalu ugnal Čilića

Najboljši teniški igralec do zdaj je igral že v svojem 30. finalu na turnirjih velike četverice, po dobrih treh urah se je veselil 20. zmage. Obe številki sta seveda z naskokom rekordni. Federer je bil izraziti favorit, saj letos v Avstraliji do finala ni izgubil niza, v devetih prejšnjih obračunih s Hrvatom pa je izgubil le v New Yorku 2014.

Federer je dvakrat povedel z 1:0 in 2:1 v nizih, v četrtem je že imel brejk prednosti, a je Čilić vedno našel dovolj moči in poguma, da je izenačil. V prvi igri zadnjega niza je imel celo dve priložnosti, da povede z brejkom, a žogica je po njegovem udarcu končala v mreži, Federer pa je nato popolnoma prevzel pobudo.

"Srečen sem," je bila prva Federerjeva izjava s pokalom v roki. "To je bil res dolg dan. Kadar je dvoboj popoldne, je vse laže. Ko pa igraš zvečer, celotni dan razmišljaš le o tem," je po šesti zmagi v Melbournu razložil Federer. "Ta zmaga je neverjetna, pravljica se nadaljuje. Lanska zgodba je bila neverjetna, to, kar pa se zdaj dogaja, je res neverjetno," je še dodal 36-letnik in govor pred polno dvorano Roda Laverja končal v solzah.
"Čestitke Rogerju, neverjetno je, kaj mu uspeva leto za letom. Tudi za menoj sta dva izjemna tedna. V začetku petega niza sem imel še majhne možnosti za zmago, a je Federer igral bolje. Novo sezono sem odlično začel. Upam, da bom tudi sam še dvignil kakšno trofejo," je dejal Čilić, ki je čestital tudi Federerjevemu trenerju, rojaku Ivanu Ljubičiću.

Film dvoboja - prvi niz
Roger Federer je dobil uvodni niz s 6:2. Švicar je začel dominantno in ekspresno dobil prve štiri igre. Čilić je šele v peti igri prvič zadržal svoj servis, to je bila sploh prva igra, v kateri je osvojil več kot dve točki, a niti slučajno ni mogel rešiti niza.

Drugi niz: odločila podaljšana igra
Hrvat je bolje začel drugi niz, saj je dobil prvo igro, nato pa na Federerjev servis povedel s 15:40. Dobitnik 19 grand slamov je bil letos v Melbournu le malokrat pod pritiskom. Iz krize se je rešil sijajno, saj je s štirimi zaporednimi točkami rešil igro. V naslednji igri je imel Federer priložnost za brejk, a je maratonsko igro (izid je bil petkrat izenačen na 40) Čilić le ubranil. Nadaljevanje niza je bilo izenačeno, Čilić je imel pri vodstvu s 5:4 na Federerjev servis žogo za niz, ki pa je ni unovčil. Zato pa je izkoristil drugo priložnost, ki jo je dočakal v podaljšani igri. Mini brejk mu je uspel pri izidu 5:4. Nato je obdržal servis in Federerju odvzel sploh prvi niz na letošnjem turnirju.

Tretji niz: odločil en brejk
Niz se je začel izenačeno, saj serverja tekmecu nista pustila, da bi osvojil več kot dve točki. Trend se je spremenil v šesti igri, ko je Federer na Hrvatov servis povedel z 0:40, izkoristil drugo priložnost za brejk in povedel s 4:2, nato pa si s suverenim serviranjem zagotovil niz.

Četrti niz: vrnitev Čilića
Federer je četrti niz začel z brejkom, ko je marsikdo pomislil, da se s tem dvoboj končuje, je Čilić presenetil z brejkom v šesti igri, s katero je izenačil na 3:3. To je bil za Hrvata sploh prvi brejk v dvoboju, v tej igri pa ni izgubil niti točke! Že v naslednji igri je imel drugi igralec sveta priložnost, da si spet zagotovi brejk prednosti. Čilić je s forhandom izničil zaostanek, nato udaril as in še en forhand ter prvič v tem nizu povedel. Svoj momentum je nadaljeval v osmi igri, ko je še drugič zapored tekmecu odvzel servis in nato brez izgubljene točke dobil niz s 6:3.

Peti niz: Čilić izgubil sapo
Hrvat je odločilni niz začel na valovih izjemnega zaključka prejšnjega dejanja. Tako si je že v uvodni igri priigral dve priložnosti za brejk, a je Federer servis le zadržal. Nato je udaril Švicar, ki mu je uspel brejk v drugi igri, s katerim je povedel z 2:0. Pri tem mu je precej pomagal Čilić, ki je zadnje tri točke izgubil po lastni napaki (med katerimi je bila tudi ena dvojna napaka). Hrvatu je nato popolnoma zmanjkalo sape, saj je osvojil le še igro.

Finale:
FEDERER (ŠVI/2) - ČILIĆ (HRV/6)
6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1

Statistika

Čilić

Federer

Prvi servis (%)6260
Asi

16

24

Dvojne napake54
Neizsiljene napake

64

40

Winnerji4541
Osvojene točke128152
Osv. točke na mreži 14/19 14/18
Priložnosti za brejk2/96/13

Mešane dvojice, finale:
DABROWSKI/PAVIĆ (KAN/HRV/8) -
BABOS/BOPANNA (MAD/IND/5) -
2:6, 6:4, 11:9


Zmagovalci v Melbournu v zadnjih 30 letih:
1990 Ivan Lendl
1991 Boris Becker
1992 Jim Courier
1993 Jim Courier
1994 Pete Sampras
1995 Andre Agassi
1996 Boris Becker
1997 Pete Sampras
1998 Petr Korda
1999 Jevgenij Kafelnikov
2000 Andre Agassi
2001 Andre Agassi
2002 Thomas Johansson
2003 Andre Agassi
2004 Roger Federer
2005 Marat Safin
2006 Roger Federer
2007 Roger Federer
2008 Novak Đoković
2009 Rafael Nadal
2010 Roger Federer
2011 Novak Đoković
2012 Novak Đoković
2013 Novak Đoković
2014 Stan Wawrinka
2015 Novak Đoković
2016 Novak Đoković
2017 Roger Federer
2018 Roger Federer

Federer: Težko verjamem, da sem ubranil lovoriko
Federer v dramatičnem finalu ugnal Čilića