Rafael Nadal je v dvboju proti Diegu Schwartzmanu izgubil prvi niz, vendar nato postavil stvari na svoje mesto. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v dvboju proti Diegu Schwartzmanu izgubil prvi niz, vendar nato postavil stvari na svoje mesto. Foto: Reuters
Diego Schwartzman ni uspel ponoviti sijajne igre iz začetka obračuna v sredo. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je bil po uvrstitvi v četrtfinale zelo čustven. Imel je ogromno težav z obema zapestjema, vendar uspel se je vrniti med najboljše. Foto: Reuters
Simona Halep je dobila prvih pet iger, nato pa je Garbine Muguruza pokazala boljšo igro. Vseeno se je Halepova tretjič uvrstila v finale Odprtega prvenstva Francije, v katerem bo v soboto poskušala prvič v karieri dobiti turnir za grand slam. Foto: Reuters
Sloane Stephens se je uvrstila v drugi finale na turnirjih velike četverice. Prvega je odigrala sanjsko. Foto: Reuters
Madison Keys je naredila kar 41 neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Stephensova bo v finalu izzvala Halepovo
Del Potro ni pričakoval, da se bo prebil v polfinale
Nadal v nadaljevanju zmlel Schwartzmana
Halepova ostaja številka ena

Schwartzman je v sredo presenetljivo dobil prvi niz 6:3 in v drugem povedel z brejkom prednosti, ko je dvoboj prvič prekinil dež. Igralca sta po vrnitvi odigrala še nekaj iger. Nadal se je vrnil v dvoboj in serviral za drugi niz, ko je spet začelo deževati, in organizatorji so bili prisiljeni dvoboj prestaviti na četrtek. Ob prekinitvi je bilo 3:6, 5:3.

Nadaljevanje je povsem pripadlo Nadalu, ki je v sončnem vremenu v nasprotju z dnem prej neusmiljeno zadeval tako s forhendom kot bekhendom. Z dvema točkama na samem začetku je ekspresno poravnal izid v nizih. Takoj na začetku tretjega niza je še dvakrat odvzel servis Argentincu in vajo ponovil tudi v četrtem. Schwartzman je bil le bleda senca tenisača, ki je v sredo zadeval winnerje kot za stavo. Tempo Nadala je bil zanj prehud, napake so se kar vrstile ... Po treh urah in 45 minutah je moral podpisati predajo s 4:6, 6:3, 6:2 in 6:2. V četrtek je Nadal preživel na igrišču uro in 40 minut.

Statistika

Nadal

Schwartzman

Prvi servis (%)5758
Asi

1

1

Dvojne napake33
Neizsiljene napake

46

64

Winnerji3437
Osvojene točke137110
Priložnosti za brejk9/185/20
Točke na mreži17/259/18

"Zame je bil to težak dvoboj. Diego je moj dober prijatelj in dober igralec. Danes sem bil precej bolj agresiven kot včeraj, odmor mi je dal časa za premislek," je dejal Nadal, ki lovi enajsti naslov na pariškem pesku.

Del Potro v pariškem polfinalu po devetih letih
Precej bolj izenačen je bil obračun med Marinom Čilićem in Juanom Martinom Del Potrom, ki ga je po skoraj štirih urah s 7:6, 5:7, 6:3 in 7:5 dobil Argentinec. Tudi ta dvoboj je bil v sredo prekinjen pri izidu 6:6 v prvem nizu. Podaljšano igro je dobil Del Potro, a je nato bolje nadaljeval Hrvat. Osvojil je drugi niz in imel vodstvo s 3:1 tudi v tretjem, nato pa je povsem padel. Del Potro je osvojil naslednjih pet iger in osvojil niz.

V četrtem nizu ni bilo priložnosti za brejk na nobeni strani do izida 5:5, ko je odvzem servisa uspel petemu nosilcu. Suvereno je nato dobil še svoj servis in se drugič v karieri uvrstil v polfinale Pariza. Prvič mu je to uspelo leta 2009, ko je v petih nizih izgubil proti Rogerju Federerju.

Statistika

Čilić

Del Potro

Prvi servis (%)5661
Asi

18

19

Dvojne napake52
Neizsiljene napake

74

36

Winnerji5331
Osvojene točke135159
Priložnosti za brejk3/114/13
Točke na mreži9/181/4

Halepova dobila obračun za številko ena
Simona Halep je precej hitro opravila svoje delo in Garbine Muguruzo ugnala s 6:1 in 6:4. Romunka je odlično odprla dvoboj in dobila prvih pet iger. Dobila je večino daljših izmenjav, odločilno točko za niz pa je osvojila s forhendom.

Drugi niz je bil bolj izenačen, trajal je 53 minut. Kazalo je, da bi lahko Muguruza tehtnico prevesila na svojo stran, saj je povedla s 3:1, vendar je v osmi igri izgubila igro na svoj servis. Ključna je bila maratonska deveta igra, ki jo je po napaki Muguruze dobila prva igralka sveta, ki je nato zadnjo igro (na servis nasprotnice) dobila brez izgubljene točke.

Statistika

Halep

Muguruza

Prvi servis (%)5657
Asi

1

1

Dvojne napake41
Neizsiljene napake

24

31

Winnerji1614
Osvojene točke7055
Priložnosti za brejk6/102/8
Točke na mreži4/57/11

"Mislim, da sem pokazala najboljši tenis, ki ga zmorem, to je bila najbrž moja najboljša partija na peščenih igriščih. V drugem nizu sem proti tekmici, ki jo zelo spoštujem in ki na tem turnirju še ni izgubila niza, zaostajala z 2:4, a sem se borila do konca, vedela sem, da če ponovim igro iz prvega niza, ne morem izgubiti. Zdaj sem v finalu, upam, da se bo ta končal lepše kot lani," je dejala Halepova, ki bo ostala številka ena na lestvici WTA ne glede na razplet finala. Muguruza bi se z današnjo zmago zavihtela na prvo mesto, a ni uspela ponoviti četrtfinalne predstave proti Mariji Šarapovi.
Stephensova bo v soboto lovila drugi grand slam
V soboto ob 15.00 se bo v finalu srečala s Sloane Stephens, ki je v drugem polfinalu premagala rojakinjo in dolgoletno prijateljico Madison Keys s 6:4 in 6:4. Keysova je naredila kar 41 neizsiljenih napak.

"Vedno je težko igrati proti tako dobri prijateljici. Poznava se res že dolgo časa in se druživa, tudi Roland Garros je eden mojih najljubših turnirjev. V soboto imam res lepo priložnost in to je zame velik izziv in hkrati tudi lepa priložnost za drugi grand slam v karieri," je pojasnila Stephensova, ki je lani v finalu Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku ugnala Keysovo s 6:3 in 6:0.

Statistika

Keys

Stephens

Prvi servis (%)7056
Asi

7

0

Dvojne napake21
Neizsiljene napake

41

11

Winnerji259
Osvojene točke5668
Priložnosti za brejk1/33/7
Točke na mreži6/107/8

Chanova in Dodig zmagala med mešanimi dvojicami
Latisha Chan iz Tajvana in Hrvat Ivan Dodig sta zmagala med mešanimi pari. V finalu sta s 6:1, 6:7 in 10:8 premagala prva nosilca Gabrielo Dabrowski iz Kanade in Matea Pavića iz Hrvaške. Zmagovalca sta dobila 120.000 evrov, poražena dvojica pa polovice tega zneska.

ROLAND GARROS
(19,6 milijona evrov, pesek)

Četrtfinale (M), tabela:

NADAL (ŠPA/1) – SCHWARTZMAN (ARG/11)
4:6, 6:3, 6:2, 6:2
DEL POTRO (ARG/5) – ČILIĆ (HRV/3)
7:6 (5), 5:7, 6:3, 7:5
CECCHINATO (ITA) – ĐOKOVIĆ (SRB/20)
6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11)
THIEM (AVT/7) – A. ZVEREV (NEM/2)
6:4, 6:2, 6:1


Polfinale (Ž):
HALEP (ROM/1) – MUGURUZA (ŠPA/3)
6:1, 6:4

STEPHENS (ZDA/10) – KEYS (ZDA/13)
6:4, 6:4

Stephensova bo v finalu izzvala Halepovo
Del Potro ni pričakoval, da se bo prebil v polfinale
Nadal v nadaljevanju zmlel Schwartzmana
Halepova ostaja številka ena