Kei Nišikori se je tretjič v karieri uvrstil v polfinale US Opna. Foto: Reuters
Kei Nišikori se je tretjič v karieri uvrstil v polfinale US Opna. Foto: Reuters
Marin Čilić je v odločilnem nizu naredil kar 22 neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Đoković je pred štirimi leti v polfinalu izgubil proti Nišiokoriju v štirih nizih. V petek bo vsekakor favorit, saj je poleti najboljši igralec sveta. Zmagal je v Wimbledonu in tudi na mastersu v Cincinnatiju. Foto: Reuters
Madison Keys je lani izgubila finalni obračun proti rojakinji Sloane Stephens. Tudi to soboto bi se lahko srečali dve Američanki. Foto: Reuters
Naomi Osaka je v življenjski formi in ima lepo priložnost tudi za finale. Foto: Reuters
Đoković ni dopustil presenečenja

Čilić je Nišikorija ugnal v treh nizih v finalu pred štirimi leti za edini grand slam v karieri. Tudi tokrat je Hrvat začel sijajno, povedel je s 6:2 in 4:2 in Japonec ni imel nobenega odgovora na sijajne servise. Nišikori se je nato pobral in nanizal kar šest iger zapored. Izenačil je na 1:1 v nizih in tudi v tretjem je imel pobudo pri 2:0. Čilić je uspel izenačiti na 4:4 in odločala je podaljšana igra, ki jo je Japonec dobil s 7:5.
V četrtem nizu je Nišikori izgubil začetni udarec v sedmi igri in Hrvat je zadržal prednost. Odločal je peti niz, kjer se je Čilić vrnil po zaostanku z 1:4, a je nato v deseti igri s številnimi neizsiljenimi napakami izgubil servis in s tem tudi dvoboj po štirih urah in sedmih minutah.
29-letni Hrvat je serviral 19 asov, vendar je bilo usodnih 70 neizsiljenih napak. Na koncu je celo osvojil več točk (152:144), a v odločilnih trenutnih je bil Nišikori precej bolj zbran. V daljših izmenjavah je imel boljše živce, od sredine drugega niza naprej je bil precej bolj konstanten. Čilić, ki je letos izgubil v finalu uvodnega grand slama sezone v Melbournu, je bil preveč nervozen. Dobil je tudi opozorilo, ker je jezno poslal žogo med gledalce.

Statistika

Čilić

Nišikori

Prvi servis (%)5855
Asi

19

6

Dvojne napake74
Neizsiljene napake

70

45

Winnerji5729
Osvojene točke152144
Osv. točke na mreži19/238/11
Priložnosti za brejk6/135/9

Nišikori blesti na igriščih Flushing Meadowsa
"Na začetku obračuna je igral Čilić zares izjemno. Sredi drugega niza so se stvari izboljšale. Servis mi je stekel, bekhend paralela je začela delovati in dobil sem vse več daljših izmenjav," je bil vesel Nišikori, ki na preostalih treh turnirjih velike četverice še nikoli ni igral v polfinalu. V New Yorku je pred štirimi leti v polfinalu izločil Đokovića v štirih nizih, pred dvema letoma pa je izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu Stanu Wawrinki.

Đoković ni dovolil presenečenja
55. igralec sveta John Millman je v ponedeljek v večernem sporedu šokiral petkratnega zmagovalca Rogerja Federerja v štirih nizih. Proti Novaku Đokoviću je bil nemočen. Srb je nadigral Avstralca s 6:3, 6:4 in 6:4.
"Nole" je po desetih minutah že vodil s 3:0 in vse je kazalo na ekspresno zmago. Žilavi Millman je v šesti igri, ki je trajala skoraj četrt ure, rešil tri priložnosti za brejk in znižal na 4:2. V deveti igri je imel celo priložnost za priključek, a ni unovčil priložnosti za odvzem servisa, nato pa je Đoković zaključil niz po uri igre.
Odmor sredi drugega niza koristil Srbu
V uvodni igri drugega niza se je Millman rešil po 0/40, ko je Đoković zgrešil popolnoma enostaven volej pri mreži. Deloval je nezbrano in tudi trener Marian Vaida je bil zaskrbljen na tribuni. Pri izidu 2:2 je Avstralec odšel iz igrišča, vzel je odmor in se v veliki vročini osvežil. Srbu je odmor prišel zelo prav, saj je vzel tableto, ki jo je dobil od svojega štaba na tribuni. V nadaljevanju je zaigral bolje in v deveti igri prišel do edinega odvzema servisa. V tretjem nizu je povedel s 3:1, a je nato Millman dobil tri igre zapored. V ključnih trenutkih je zmagovalec letošnjega Wimbledona prikazal pravi obraz in rutinirano zaključil obračun po dveh urah in 48 minutah.
"To je bil velik test. Millman je izjemen borec in premagal je Federerja. Nobene točke mi ni podaril. Pogoji za igro so bili težki. Vedno sem dobro igral na tej podlagi, vse v New Yorku mi ustreza, razen vročine seveda," je pojasnil Đoković, ki se je enajstič zapored uvrstil v polfinale US Opna. Zmagal je leta 2011 in 2015, kar petkrat pa je klonil v finalu.

Statistika

Đoković

Millman

Prvi servis (%)6669
Asi

1

3

Dvojne napake44
Neizsiljene napake

53

46

Winnerji2924
Osvojene točke10991
Osv. točke na mreži16/227/11
Priložnosti za brejk4/201/2


Osaka oddala le dve igri

V uvodnem obračunu na stadionu Arthurja Asha je Naomi Osaka izločila Lesio Curenko s 6:1 in 6:1 po 57 minutah. Japonka se je prvič uvrstila v polfinale turnirja za grand slam. Pomerila se bo z Madison Keys. Američanka je izločila Carlo Suarez Navarro s 6:4 in 6:3. Lanska finalistka je precej bolje servirala in ni niti enkrat izgubila začetnega udarca. Španka ni uspela ponoviti izjemne igre iz obračuna osmine finala proti Mariji Šarapovi, v prvem nizu je iozgubila servis v deseti igri, v drugem pa v šesti igri.
Ženski polfinale bo na sporedu v četrtkovem večernem sporedu. Ob 1.00 po slovenskem času se bo Serena Williams pomerila z Anastasijo Sevastovo, sledil bo obračun Osake in Keysove.
Schiavonejeva končala kariero
Na novinarski konferenci je Francesca Schiavone sporočila, da končuje kariero. 38-letna Italijanka je leta 2010 zmagala na Roland Garrosu, ko je v finalu premagala Samantho Stosur s 6:4 in 7:6. V 20-letni karieri je na vseh turnirjih za grand slam igrala najmanj v četrtfinalu. Osvojila je osem turnirjev WTA, januarja 2011 pa je bila tudi četrta igralka sveta.

NEW YORK
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale (M), tabela:
NADAL (ŠPA/1) - THIEM (AVT/9)
0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4), 7:6 (5)

DEL POTRO (ARG/3) - ISNER (ZDA/11)
6:7 (5), 6:3, 7:6 (4), 6:2

NIŠIKORI (JAP/21) - ČILIĆ (HRV/7)
2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4

ĐOKOVIĆ (SRB/6) - MILLMAN (AVS)
6:3, 6:4, 6:4




Četrtfinale (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/17) - PLIŠKOVA (ČEŠ/8)
6:4, 6:3

SEVASTOVA (LAT/19) - STEPHENS (ZDA/3)
6:2, 6:3

KEYS (ZDA/14) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/30)
6:4, 6:3

OSAKA (JAP/20) - CURENKO (UKR)
6:1, 6:1

Đoković ni dopustil presenečenja