Serena Williams je v New Yorku prvič zmagala leta 1999, ko je ugnala Martino Hingis. V soboto lahko postane najstarejša zmagovalka tega turnirja. Foto: Reuters
Serena Williams je v New Yorku prvič zmagala leta 1999, ko je ugnala Martino Hingis. V soboto lahko postane najstarejša zmagovalka tega turnirja. Foto: Reuters
Anastasija Sevastova je presegla vsa pričakovanja, tokrat pa ni imela nobene možnosti za presenečenje. Foto: Reuters
Naomi Osaka je marca v Miamiju odpravila Sereno Williams s 6:3 in 6:2. V soboto jo čaka precej težja naloga. Foto: Reuters
Madison Keys je naredila preveč napak v odločilnih trenutkih. Foto: Reuters
Za krono Serena Williams in Naomi Osaka

Margaret Court je rekorderka s 24 turnirji za grand slam in Serena jo želi ujeti že v soboto. Hitro se je vrnila v vrhunsko formo po porodu. Postala je najstarejša finalistka turnirja na igriščih Flushing Meadowsa, 26. septembra bo dopolnila 36 let.
28-letna Sevastova je leta 2013 končala kariero zaradi številnih poškodb, posvetila se je študiju. Pred tremi leti se je vrnila na turnejo WTA in zablestela. V četrtfinalu je izločila branilko naslova Sloane Stephens in postala prva Latvijka, ki se je prebila v polfinale OP ZDA.

Statistika

Williams

Sevastova

Prvi servis (%)6460
Asi

4

1

Dvojne napake12
Neizsiljene napake

20

12

Winnerji3110
Osvojene točke6040
Osv. točke na mreži24/283/6
Priložnosti za brejk5/101/2


Latvijka povedla z 2:0, nato dobila le še igro
Sevastova je začela sijajno in hitro povedla z 2:0, prav nič ni bila nervozna na najpomembnejšem obračunu kariere na največjem teniškem stadionu sveta. Serena se je po slabem začetku zbrala. Ključna je bila četrta igra, ko je imela Sevastova priložnost za 3:1, a je Serena prišla do brejka in izenačenja na 2:2. V nadaljevanju se je Američanka razigrala, servis je deloval izjemno.
Drugi niz je bil le še formalnost. Sevastova je osvojila le 12 točk. Serena je prevladovala z močnimi servisi in zelo hitro zaključevala točke na svoj servis. Dvoboj je trajal le uro in šest minut.
Serena že od uvodnega kroga razmišlja o finalu
"V uvodnih igrah sem se morala prilagoditi na njen slog igre. Večina tekmic zelo močno udarja po žogi, Sevastova pa ima popolnoma drugačen slog. Vsak dan razmišljal o finalnem obračunu. Priznam, da sem že od prvega kroga naprej razmišljala o tem, kako lepo bi bilo znova igrati v finalu na tem prelepem stadionu," je poudarila sedemkratna zmagovalka US Opna.
Trener Bajin prepodoril Osako
Osaki mnogi strokovnjaki napovedujejo sijajno kariero. Letos je naredila velik korak naprej, potem ko jo je prevzel Sascha Bajin, ki je bil predtem v trenerskem štabu Serene Williams in Caroline Wozniacki. Nemški strokovnjak jo je kondicijsko izvrstno pripravil, naredil je tudi velike spremembe pri prehrani in izidi so prišli hitro. 20-letna Japonka je spomladi presenetljivo osvojila turnir serije Premier v Indian Wellsu.

Statistika

Keys

Osaka

Prvi servis (%)7270
Asi

3

2

Dvojne napake01
Neizsiljene napake

32

20

Winnerji2312
Osvojene točke6172
Osv. točke na mreži3/85/5
Priložnosti za brejk0/133/4

Keysova zapravila vseh 13 priložnosti za brejk
Lanska finalistka Keysova je bila v vlogi favoritinje, a vse ključne točke je dobila Osaka, ki je rešila neverjetnih 13 priložnosti za brejk. Keysova ji ni niti enkrat odvzela servisa in na koncu je od jeze tudi zajokala na igrišču.
V prvem nizu je bila odločilna četrta igra, ko je Keysova zapravila štiri priložnosti za odvzem servisa in vodstvo s 3:1. Osaka je izenačila na 2:2 in nato nanizala še šest zaporednih iger. V drugi igri drugega niza je Japonka rešila kar šest priložnosti za brejk. Enkrat je na drugi servis zadela as in Keysova ni mogla verjeti, da ji v odločilnih trenutkih prav nič ni uspevalo. Obračun je trajal uro in 25 minut.
Izboljšala dosežek Datejeve
"Na vsak način sem se želela srečati v finalu s Sereno. Res jo imam rada. Še nikoli nisem premagala Keysove, trikrat sem izgubila. Tokrat sem res igrala dobro," je bila vesela prva Japonka, ki bo igrala v finalu turnirja za grand slam. Kimiko Date je bila polfinalistka na preostalih treh turnirjih velike četverice, v New Yorku pa je prišla do četrtfinala.
Oba polfinalna obračuna sta bila odigrana pod zaprto streho osrednjega stadiona, saj je v New Yorku deževalo. Ženski finale bo na sporedu v soboto ob 22.00.

NEW YORK, polfinale (Ž)
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

S. WILLIAMS (ZDA/17) - SEVASTOVA (LAT/19)
6:3, 6:0

OSAKA (JAP/20) - KEYS (ZDA/14)
6:2, 6:4

Za krono Serena Williams in Naomi Osaka