Tamara Zidanšek je navdušila s predstavami v Parizu. Anastazija Pavljučenkova je tokrat unovčila več izkušenj z velikih obračunov. Foto: EPA
Tamara Zidanšek je navdušila s predstavami v Parizu. Anastazija Pavljučenkova je tokrat unovčila več izkušenj z velikih obračunov. Foto: EPA

23-letna Konjičanka je presegla vsa pričakovanja na drugem turnirju za grand slam v tej sezoni. Postala je prva igralka, ki se je prebila tako daleč v samostojni Sloveniji. Tudi tokrat ni bila brez možnosti. Znova je navdušila z izjemnim forhendom. Tokrat servis ni deloval po načrtih, izgubila ga je kar šestkrat, v ključnih trenutkih je naredila tudi nekaj dvojnih napak. 33 neizsiljenih napak je bilo preveč proti izkušeni Rusinji. Igralka iz Samare je po letu 2014 in Mariji Šarapovi postala prva Rusinja, ki bo igrala v finalu Rolanda Garrosa. Obračun na stadionu Philippa Chatrierja je trajal uro in 34 minut.

Tamara Zidanšek je na lestvici WTA na 85. mestu, vendar se bo že v ponedeljek prebila med 50. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je na lestvici WTA na 85. mestu, vendar se bo že v ponedeljek prebila med 50. Foto: Reuters

Konjičanka je na poti do uspeha kariere po vrsti premagala šesto nosilko Kanadčanko Bianco Andreescu, Američanko Madison Brengle, Čehinjo Katerino Siniakovo, Romunko Sorano Cirstea in Španko Paulo Badosa. Na lestvici WTA se bo prvič v karieri prebila med najboljših 50 igralk sveta.

Z 29-letno Rusinjo, ki je na lestvici WTA na 32. mestu, Tamara Zidanšek do danes še ni igrala. Pavljučenkova se je prvič v karieri prebila v finale enega od turnirjev velike četverice. Letos trinajstič nastopa na Roland Garrosu, v četrtfinalu Pariza pa je bila le 2011. Med osmimi najboljšimi je bila trikrat v Melbournu in po enkrat v Wimbledonu ter New Yorku.

Zidanškova osvojila atraktivno točko v deveti igri prvega niza

Zidanšek sijajno začela
Rusinja je v prvi igri povedla s 40/15 v uvodni igri, vendar je nato Zidanšek osvojila štiri točke zapored in takoj je prišla do brejka. Brez izgubljene točke ga je potrdila za vodstvo z 2:0. Pavljučenkova se je hitro zbrala, v četrti igri je prišla do odvzema servisa in izenačila je na 2:2.

V ključnih trenutkih Rusinja bolj zbrana
V osmi igri je Zidanšek pri izenačenju naredila dvojno napako in nato forhend diagonalo poslala v stranski avt. Pavljučenkova je s petimi zaporednimi točkami povedla s 5:3.
V deveti igri je pri 30/30 Rusinja poskusila z lobom, a je bila Slovenka dovolj visoka in je poslala žogico na stransko črto. Uspelo ji je znižati na 5:4, nato pa je zadržala začetni udarec.

V enajsti igri je Pavljučenkova rešila dve priložnosti za brejk in uspela je zadržati servis za 6:5. V 12. igri je Zidanšek slabo servirala, z dvojno napako je zaključila prvi niz po 51 minutah.

Zadnji dve igri polfinala Zidanšek – Pavljučenkova

Drugi niz je odprla Rusinja s servisom in izkoristila tretjo prednost, predtem je eno Tamare Zidanšek ubranila. Po uri igre je imela Slovenka znova začetni udarec, po dveh prednostih na obeh straneh pa je daljšo potegnila Pavljučenkova in povedla z 2:0. Prva dvojna napaka Rusinje je pomenila znižanje njenega vodstva v nizu na 1:2. A je v četrti igri Zidanšek dobila le eno točko, tako kot tudi v peti na servis Rusinje. Pavljučenkova je povedla s 4:1 in nadzorovala je potek obračuna.

Peto igro je brez izgubljene točke dobila Slovenka, ko ji je znova stekel prvi servis. Zalet je prenesla tudi v šesto igro in izkoristila prednost po dvojni napaki tekmice za odvzem servisa. Zidanšek je nato izgubila svoj servis, po uri in pol je Pavljučenkova servirala za finale enega izmed turnirjev za grand slam in se tja prvič tudi uvrstila.

Zidanškova z lepimi občutki zapušča Pariz
StatistikaPavljučenkovaZidanšek
Prvi servis (%)6675
Asi31
Dvojne napake33
Neizsiljene napake2233
Winnerji1927
Osvojene točke7564
Priložnosti za brejk6/104/11
Točke na mreži4/1010/11
Sorodna novica Ključen premik v glavi: začela je verjeti, da lahko premaga najboljše

Pavljučenkova izpolnila taktični načrt
"Težko najdem prave besede. Težko verjamem, da sem v finalu. Ogledala sem si obračune Tamare Zidanšek. Vedela sem, da ima odličen forhend. Držala sem se taktičnega načrta pred obračunom. Skušala sem jo prisiliti, da igra veliko bekhendov. Bila sem zelo nervozna, a sem skušala to prikriti. V drugem nizu sem se uspela sprostiti, nekajkrat sem tudi močneje udarila na njen forhend. Zelo sem utrujena, to ni bil lahek obračun. Normalno, da nimam več veliko energije, a za finale je je ostalo še dovolj," je povedala Pavljučenkova.

Krejčikova po triurnem maratonu izločila Mario Sakkari
V drugem polfinalu je Barbora Krejčikova po treh urah in 18 minutah izločila Mario Sakari s 7:5, 4:6 in 9:7. Čehinja, ki je najboljša igralka na svetu med dvojicami, je rešila tudi zaključno žogo v deveti igri odločilnega niza.

Barbora Krejčikova se je po največji zmagi kariere spomnila na pokojno mentorico Jano Novotno, ki je leta 1998 osvojila Wimbledon. Foto: Reuters
Barbora Krejčikova se je po največji zmagi kariere spomnila na pokojno mentorico Jano Novotno, ki je leta 1998 osvojila Wimbledon. Foto: Reuters

Zadnji niz je bil izjemno napet. Grkinja je povedla s 5:3, po zapravljeni zaključni žogi je nato še servirala za uspeh kariere, a je ni uspelo v deseti igri. Prava drama se je odvijala v 14. igri, ko je Sakari rešila tri zaključne žoge in izenačila na 7:7.

Velika napaka glavnega sodnika
V 16. igri je Krejčikova pri izidu 30/40 prišla do četrte zaključne žoge po dvojni napaki nervozne Grkinje. Sakari je slabo zadela fohend, linijska sodnica je že zavpila avt in Krejčikova je dvignila roke v zrak. Glavni sodnik je prišel na ogled odtisa žoge in odločil se je, da se je žoga držala črte. Sokolje oko je pokazalo, da se je zmotil, a na Roland Garrosu ga ne uporabljajo. Sakari si je priigrala celo prednost za izenačenje na 8:8. V odločilnih trenutkih je želela preveč hitro zaključiti točke, dvakrat je zgrešila forhend, nato pa je zelo slabo skrajšala žogico in Krejčikova je unovčila peto zaključno žogo.

StatistikaKrejčikovaSakkari
Prvi servis (%)5762
Asi52
Dvojne napake53
Neizsiljene napake5853
Winnerji3127
Osvojene točke126118
Priložnosti za brejk7/156/11
Točke na mreži13/175/8

PARIZ (Ž), polfinale
(17.171.108 evrov, pesek)

KREJČIKOVA (ČEŠ) - SAKKARI (GRČ/17)
7:5, 4:6, 9:7

PAVLJUČENKOVA (RUS/31) ‒ ZIDANŠEK (SLO)
7:5, 6:3

Iz tabora Zidanškove: Rompompom, še ne gremo domov
Tamara Zidanšek stopa po poteh Mime Jaušovec
Pogovor z nekdanjim trenerjem Tamare Zidanšek Zoranom Krajncem