Alexander Zverev je ob koncu sezone v odlični formi. Foto: Reuters
Alexander Zverev je ob koncu sezone v odlični formi. Foto: Reuters
Federer, ki je zaključni masters prvič osvojil že leta 2003 v Houstonu, je razočaran zapustil O2 Areno. Foto: Reuters
Novak Đoković ta teden v Londonu ni izgubil niti ene igra na svoj servis. V finalu bo v vlogi velikega favorita. Foto: Reuters
Zverev z odlično igro izločil Federerja

v ključnih trenutkih železne živce in se bo v finalu srečal z Novakom Đokovićem.

21-letni Zverev je šele drugič v karieri nastopil na turnirju najboljših osmih igralcev sezone in se prvič uvrstil v finale, Federer pa je drugič zapored pokleknil na predzadnji stopnički do jubilejnega 100. naslova na turnirjih ATP. V polfinalu je izgubil tudi pred štirinajstimi dnevi v Parizu.

Federer popustil v 12. igri
V prvem nizu sta oba tekmeca odlično servirala v uvodnih enajstih igrah. V 12. igri je Federer izgubil začetni udarec brez dobljene točke, Zverev je zadel sijajno forhendsko diagonalo za 0:30, nato pa je švicarski veteran z dvema neizsiljenima napakama poklonil še preostali točki. Prvi niz je trajal 40 minut.

Zverev zelo zbran v podaljšani igri
V drugem nizu je Federer prišel do brejka v tretji igri, a je Zverev takoj uspel izenačiti na 2:2. Odločala je podaljšana igra, ki je bila zelo napeta. Pri vodstvu s 4:3 je Federer odlično odgovoril na servis Nemca, a je pobiralcu žog za osnovno črto padla žogica iz rok. Nemec je prekinil točko, Švicar se je pritožil pri glavnem sodniku, ki pa je sprejel pravilno odločitev, in točka se je ponovila. Federer je pri zaostanku s 4:5 zgrešil volej pri mreži in Nemec je unovčil drugo zaključno žogo. Dvoboj je trajal uro in 35 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 71:59.
Gledalci glasno izžvižgali Nemca
"Opravičil sem se Rogerju že po koncu dvoboja pri mreži. Rekel je, da je vse v redu, saj tako piše v pravilih. Žal mi je, da se je to zgodilo, saj nisem želel nikogar spraviti v neugoden položaj," je poudaril Zverev, ki je prejel glasne žvižge, ko je dal zmagovalni intervju v O2 Areni.

Prvi nemški finalist po Beckerju leta 1996
Zverev bo imel v finalu priložnost za deseti naslov ATP oziroma petega v letošnji sezoni. Postal je prvi Nemec po Borisu Beckerju leta 1996, ki se je prebil v finalu zaključnega turnirja osmerice. Becker je v epskem finalu pred 22 leti izgubil po petih nizih proti Petu Samprasu v Hannovru.

Đoković zmlel Andersona
V finalu se bo srečal z Novakom Đokovićem, ki v Londonu še ni oddal niza. V ponovitvi finala letošnjega Wimbledona je Srb odpravil Kevina Andersona s 6:2 in 6:2. Dvoboj je trajal le uro in 15 minut.
Južnoafričan je že v uvodni igri izgubil servis. Đoković je zanesljivo zadržal začetne udarce in z brejkom v sedmi igri potrdil zmago v prvem nizu. V drugem nizu je Anderson izgubil servis v prvi in peti igri. Đoković je serviral celo več asov (6:4), visokega Južnoafričana pa so pokopale številne neizsiljene napke (33). Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 62:37.
"To je bil moj najboljši obračun ta teden. Ključno je bilo, da sem prišel do brejka že v uvodni igri, to mi je zelo pomagalo. Zelo sem zadovoljen, da lahko igral konstantno na visokem nivoju vse od junija naprej. Na zadnjem turnirju sezone vsi iztisnemo še zadnje atome moči. Presenečen sem, da sem serviral več asov od Andersona. To je zares nenavadno. Mislim, da Zverev ni igral dobro v skupinskem delu, vsekakor je bil precej boljši danes proti Federerju," je poudaril Đoković.
Finalista sta se srečala trikrat. Lani v finalu turnirja serije 1.000 v Rimu je bil boljši Nemec, letos v Šangahju in ta teden v skupinskem delu tekmovanja pa je bil precej boljši Srb.

LONDON
(8.500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
ZVEREV (NEM/3) - FEDERER (ŠVI/2)
7:5, 7:6 (5)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ANDERSON (JAR/4)
6:2, 6:2

Finale bo v nedeljo ob 19.00.

Zverev z odlično igro izločil Federerja