Polona Hercog je v karieri osvojila dva turnirja, oba v Bastadu v letih 2011 in 2012. Foto: Reuters
Polona Hercog je v karieri osvojila dva turnirja, oba v Bastadu v letih 2011 in 2012. Foto: Reuters

28-letna Mariborčanka bo v polfinalu spet zaigrala po enem letu oziroma po turnirju v Carigradu, kjer se je prebila v finale.

Hercogova, 89. igralka sveta, je po izenačenem uvodu ob koncu prvega niza dvakrat odvzela servis Rusinji in ga dobila po 55 minutah. V drugem nizu je povedla s 4:0 in vrnitve za Kudermetovo, ki je na lestvici WTA šest mest višje od Slovenke, ni bilo več. Dvoboj se je končal po uri in 28 minutah.

"Tekma je bila s psihološkega vidika po dveh velikih dvobojih v prvem in drugem krogu malo zahtevnejša. Dvoboj prvega kroga sem odigrala idealno. Zdi se mi, da sem igrala res dober tenis, bila sem pogumna. Enako tudi v drugem krogu proti Cirstei, kjer sem se izvlekla iz skoraj nemogočega položaja," je povedala Hercogova.

"Danes sem mogoče čutila malo več živčnosti, tako da mi ni uspelo igrati tako, kot na prvih dveh dvobojih. Nič ne de. Včasih je treba zmagati 'grdo', da se lahko gre naprej. Z rezultatom sem zadovoljna, ampak vem, da imam pri sami igri še veliko rezerve," je povedala Hercogova, ki meni, da ji je obračun z nekdanjo številko 1 Romunko Simono Halep pred dvema tednoma v Miamiju dal veliko za naprej.

"Vsekakor mi je dvoboj proti Simoni Halep dal odskočno desko za naprej. Videla sem, da lahko enakovredno igram z najboljšimi, da imam tudi velike možnosti premagati igralke iz najboljše deseterice. Definitivno mi je ta dvoboj dal veliko samozavesti, ki mi zdaj pride prav," je še dejala slovenska igralka, ki tako kot že v Miamiju tudi v Luganu nastopa brez trenerja.

Hercogova se bo v polfinalu pomerila z 22-letno Francozinjo Fiono Ferro, ki je bila v četrtfinalu s 7:5, 7:6 (5) boljša od domačinke Stefanie Vögele. Ferrova je na WTA lestvici na 108. mestu.

Arrubarrena-Vecino izločila Zidanškovo
Manj uspešna je bila Tamara Zidanšek, ki je izpadla v četrfinalu Bogote, kjer jo je s 6:4 in 6:2 ugnala Španka Lara Arruabarrena-Vecino. Petopostavljena Slovenka, 67. igralka sveta, je morala priznati premoč tekmici, ki je od nje na lestvici uvrščena 40 mest nižje, po uri in 19 minutah igre. Izkušena 27-letna Španka je šele v končnici dobila prvi niz, v drugem pa hitro povedla s 4:0. A šest let mlajša Zidanškova se ni predala. Najvišje uvrščena Slovenka na svetovni jakostni lestvici je osvojila naslednji dve igri in imela v osmi igri drugega niza dve žogici za odvzem servisa in znižanje na 5:3. Po izrednem boju je Španka odločilno igro dobila šele po šesti zaključni žogici.

LUGANO, četrtfinale, tabela
(250.000 am. dolarjev, pesek)

KR. PLIŠKOVA (ČEŠ) - KUZNECOVA (RUS)
4:6, 6:3, 7:5

SWIATEK (POL) - LAPKO (BLR/8)
4:6, 6:4, 6:1

FERRO (FRA) - VÖGELE (ŠVI)
7:5, 7:6 (5)

HERCOG (SLO) - KUDERMETOVA (RUS)
6:4, 6:1

BOGOTA, četrtfinale, tabela
(250.000 am. dolarjev, pesek)

ANISIMOVA (ZDA/6) - OSORIO SER. (KOL)

HADDAD MAIA (BRA) - SORRIBES T. (ŠPA/7)
6:7, 6:2, 6:3

ARRUABARRENA (ŠPA/11) - ZIDANŠEK (SLO/5)
6:4, 6:2

SHARMA (AVS) - ERRANI (ITA)