Obračun se je nadaljeval, potem ko je bil v petek pri izidu 1:1 v nizih in vodstvu Thiema s 3:1 prekinjen zaradi dežja.

25-letni Avstrijec Dominic Thiem se veseli drugega zaporednega finala na Roland Garrosu. Lanskega je gladko izgubil proti Špancu Rafaelu Nadalu (6:4, 6:3, 6:2), ki je velik favorit tudi letos. Nadal, kralj peska, je namreč zmagovalec Pariza v zadnjih dveh letih, skupaj pa je Roland Garros osvojil enajstkrat. Foto: Reuters

Đokovića veter vrgel iz tira

32-letni Đoković je moral priznati premoč 25-letnemu Thiemu, ki je tako končal niz 26 zmag Đokovića na turnirjih za grand slam. S tem je za zdaj tudi konec sanj o še enem "Noletovem" slamu, to je štirih zaporednih osvojenih turnirjih najvišjega ranga. Foto: Reuters

Tudi sicer so bile razmere za tenis v petek daleč od idealnih. Veter je Đokovića v petek popolnoma vrgel iz tira, v neugodnem vremenu se ni znašel, svoj začetni udarec je izgubil že v tretji, nato pa še sedmi igri. Srb je po drugem brejku poklical supervizorja in zahteval prekinitev, a je ni dobil. Thiem je nato s servisom samo potrdil uvodni niz (6:2), v katerem je osvojil bistveno več točk (25:10).

Srb vrnil udarec

Đoković je v drugem nizu začel igrati bolje, saj se je prilagodil na neugodne razmere. Pri izidu 3:2 je začelo še deževati, a kratka ploha je dvoboj prekinila za vsega deset minut. Đoković je stopnjeval igro, v osmi igri mu je uspel sploh prvi brejk v dvoboju, niz je dobil s 6:3.

Thiem spet povedel

Đoković je v deveti igri petega niza Dominicu Thiemu ubranil dve zaključni žogi in kazalo je, da je v psihološki prednosti, a se Avstrijec ni dal. Foto: Reuters

Petek nam je nato postregel še s štirimi igrami, pred prekinitvijo je Thiem vodil s 3:1. Dvoboj se je nadaljeval v soboto opoldne, Đoković je zaigral precej bolje, v 7. igri je nasprotniku odvzel začetni udarec, sledil je mrtvi tek do 12. igre, ko si je Avstrijec, ki je odbil vse napade Beograjčana, priigral štiri priložnosti za zmago v nizu, z odličnim returnom je izkoristil zadnjo. Đoković, ki je po koncu niza prejel opozorilo zaradi nešportnega vedenja, je v tretjem nizu prevečkrat nespametno napadel in posledično plačal visoko ceno.

Thiem blizu, a tako daleč

Četrti niz je postregel s kopico srečnih udarcev, petimi izgubljenimi servisi in dvema serijama – najprej serija osmih zaporednih izgubljenih točk Thiema, nato s tremi zaporednimi dobljenimi igrami Avstrijca. Ta je bil na dobri poti, da si zagotovi finale, vodil je s 5:4 in serviral za zmago, a se je Đoković ubranil, nato pa s tremi zaporednimi dobljenimi igrami izid v nizih izenačil s 7:5.

Dež prekinil dvoboj pri 4:1 za Thiema

Thiem je v odločilnem petem nizu že vodil s 4:1. Foto: EPA

Odločilni peti niz se je prelomil v četrti igri, v kateri si je Thiem po nevsiljenih napakah Srba priigral tri priložnosti za brejk, izkoristil je drugo, v naslednji igri je brejk tudi potrdil in povedel s 4:1. V šesti igri je Thiem igral odlično, odbil je vse napade Đokovića, tudi s pomočjo vetra si je z lobom priigral priložnost za brejk, a jo zapravil. Takoj zatem se je nad Parizom utrgal oblak, dvoboj je bil prekinjen.

Đoković Thiemu ubranil dve zaključni žogi, tretje pač ne ...

Nervozni Đoković je imel kar nekaj verbalnih dvobojev z glavnim sodnikom dvoboja Jaumejem Campistolom. Foto: Reuters

Po približno enourni prekinitvi se je dvoboj nadaljeval. Thiem je takoj prišel do priložnosti za brejk, a se je Đoković izvlekel in znižal na 2:4, v naslednji igri pa odvzel servis nasprotniku za 4:3. Ko je že kazalo, da se je "Nole" vrnil v igro, je v osmi igri pri vodstvu s 30:15, najprej naredil dvojno napako, nato pa sta še dva njegova forhenda končala v mreži za nov brejk Thiema in vodstvo s 5:3. Vidno nervozni Avstrijec je nato v deveti igri zapravil dve zaključni žogi za zmago in s štirimi zaporednimi napakami spet izgubil svoj servis za 5:4. Đoković je na svoj servis izenačil na 5:5. Thiem je v 12. igri na servis Đokovića prišel še do tretje zaključne žoge, ki jo je tudi izkoristil.

Točke 167:159, brejki 9:7 za Thiema

V petek je dvoboj med Thiemom in Đokovićem prekinil dež, tudi v soboto so morali obračun prekiniti v petem nizu. Foto: Reuters

Končno razmerje točk je bilo 167:159, brejki 9:7, winnerji 52:39 – vse za Thiema, ki je napravil sedem neizsiljenih napak več kot Đoković (60:53). Thiem se bo v nedeljskem finalu srečal s Špancem Rafaelom Nadalom, ki je v petek nadigral Švicarja Rogerja Federerja.

Thiem: Neverjetna tekma

"Tekma je bila neverjetna. Prvič sem v Roland Garrosu odigral pet nizov. Že da sem se uvrstil v polfinale v družbi treh najboljših igralcev vseh časov, je bilo izjemno," je po dvodnevnem teniškem maratonu povedal Thiem, o nedeljskem finalnem obračunu proti Nadalu pa je dodal: "Je favorit. Na igrišču bom pustil vse in videli bomo, kako se bo končalo."

Odločilna 12. igra dvoboja Đoković – Thiem

Đoković: Čestitam Dominicu. V odločilnih trenutkih je igral odlično.
"Čestitam Dominicu. Igral je odlično, posebej v odločilnih trenutkih. Ko igraš v takšnih vetrovnih, orkanskih razmerah, je težko,"
pa je komentiral Đoković, ki je imel kar nekajkrat težave z močnim vetrom.

Finale v nedeljo ob 15.00
Finale med Nadalom in Thiemom se bo začel v nedeljo ob 15.00. 33-letni Španec bo lovil 12. naslov na pariškem pesku. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Polfinale (M):
THIEM (AVT/4) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5

StatistikaĐokovićThiem
Prvi servis (%)7569
Asi64
Dvojne napake44
Neizsiljene napake5360
Winnerji3952
Osvojene točke159167
Priložnosti za brejk7/129/22
Točke na mreži35/7118/20

NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/3)
6:3, 6:4, 6:2

Thiem: Kdor pride v finale, vedno igra z Nadalom