Dež je ustavil Đokovića in Thiema. Foto: EPA
Dež je ustavil Đokovića in Thiema. Foto: EPA

Thiem je prvi niz dobil suvereno s 6:2, v drugem pa je bil boljši Đoković s 6:3. V tretjem nizu je pri izidu 3:1 za Avstrijca dež dvoboj prekinil, ob pol sedmih so igralca obvestili, da dvoboja danes ne nameravajo dokončati. Obračun se bo nadaljeval v soboto ob 12.00.

Nadal pometel s Federerjem, Đoković in Thiem v soboto
Rafael Nadal bo 12. igral v finalu Pariza. Foto: Reuters
Rafael Nadal bo 12. igral v finalu Pariza. Foto: Reuters

Film polfinala, 1. niz:
Veter je Đokovića povsem vrgel iz tira, v neugodnem vremenu se ni znašel, svoj začetni udarec je izgubil že v tretji, nato pa še sedmi igri. Srb je po drugem brejku poklical supervizorja in zahteval prekinitev, a je ni dobil. Thiem je nato s servisom samo potrdil uvodni niz, v katerem je osvojil bistveno več točk (25:10).

2. niz:
Đoković je v drugem nizu začel igrati bolje, saj se je prilagodil na neugodne razmere. Pri izidu 3:2 je začelo deževati, a kratka ploha je dvoboj prekinila za vsega deset minut. Đoković je stopnjeval igro, v osmi igri mu je uspel sploh prvi brejk v dvoboju.

Veter igral ključno vlogo
Tudi prvi polfinale med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem je potekal v izjemno slabih razmerah, saj je veter močno pihal. Pogosto je dvigal pesek in s tem prekinjal obračun, žogica pa je nemalokrat letela v drugačnih krivuljah, kot sta si jo zamislila velemojstra. Federer je po letu 2015 spet nastopil v Parizu in s svojo predstavo navdušil občinstvo, ki si seveda želi ambasadorja tenisa spet pozdraviti naslednje leto.

Prva zmaga po Melbournu 2014
Enajstkratni zmagovalec Roland Garrosa Nadal je bil v prejšnjih krogih tako prepričljiv, da so stavnice na njegovo zmago ponudile le kvoto 1,11, na slavje Federerja pa kvoto 7. To je bilo že 39. poglavje spopadov najuspešnejših tenisačev vseh časov. Nadal je vodstvo zdaj povišal na 24:15. Španec si je levji delež prednosti priigral prav na pesku (15:2). Zadnjih pet dvobojev je sicer dobil Federer, Nadal je zmagal prvič po Melbournu 2014.

Nadal: Federer je najboljši
"Proti Rogerju nikoli ni lahko igrati. Tudi pogoji so bili težki zaradi vetra. Hvala navijačem. Zame je neverjetno, da bom igral v novem finalu. To je najpomembnejši turnir v moji karieri. Neverjetno je tu igrati z Rogerjem. Čestitke Rogerju, neverjetno je biti na taki ravni pri 37 letih. Zame je najverjetneje najboljši igralec v zgodovini," je Nadal laskal večnemu tekmecu.

Film dvoboja, prvi niz (6:3):
Zaradi vetra nista prikazala vrhunske predstave. Že v uvodni igri je Federer grozil z odvzemom servisa, vendar se je Nadal izvlekel. Španec si je v drugi igri priigral tri priložnosti za brejk in Švicarju prvič odvzel začetni udarec. Po 0:3 je Federer vrnil udarec in z dvema zaporednima igrama znižal zaostanek. Odločilna je bila šesta igra. V pravem viharju je Federer še enkrat izgubil servis, potem ko je rešil pet žog za brejk. V nadaljevanju je Nadal precej mirno pripeljal niz do konca in ga po 53 minutah dobil s 6:3.

Roger Federer in Rafael Nadal sta se na turnirjih za grand slam prvič pomerila leta 2005 v Parizu, ko je v štirih nizih slavil Španec. Pariz je bil tudi prizorišče, na katerem je velika trojka Federer-Nadal-Đoković skupaj igrala v polfinalu prvič (2007) in zadnjič (2012). Foto: EPA
Roger Federer in Rafael Nadal sta se na turnirjih za grand slam prvič pomerila leta 2005 v Parizu, ko je v štirih nizih slavil Španec. Pariz je bil tudi prizorišče, na katerem je velika trojka Federer-Nadal-Đoković skupaj igrala v polfinalu prvič (2007) in zadnjič (2012). Foto: EPA

Drugi niz (6:4)
Takoj na začetku drugega niza je Federerju uspel brejk, ki pa ga je Nadal ekspresno izničil. Izid je bil izenačen do 4:4, ko je Federer v deveti igri na svoj servis vodil 40:0, nato pa je Nadal dobil naslednjih devet točk. Po uri in 47 minutah je bilo 6:3, 6:4. Nadal na pesku nikoli ni izgubil dvoboja, ko je vodil z 2:0.

Tretji niz (6:2)
V zadnjem nizu je imel Španec še najmanj dela, izid je bil izenačen do 1:1, nato je Nadalu uspelo Švicarju še dvakrat odvzeti servis. Španec je bil precej natančnejši pri 1. servisu (80 % ‒ 61 %), osvojil pa je tudi bistveno več točk na drugi servis (56 % ‒ 38 %). Precej o razmerju moči pove tudi razmerje priložnosti za brejk (16:4).

Prenos je na TV SLO 2 in MMC-ju.

Polfinale, petek:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - THIEM (AVT/4)
2:6, 6:3, 1:3 (prekinjeno, nadaljevanje v soboto)

NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/3)
6:3, 6:4, 6:2