Sloane Stephens je trenutno 83. igralka sveta, zelo kmalu pa bi lahko postala članica elitne deseterice. Foto: Reuters
Sloane Stephens je trenutno 83. igralka sveta, zelo kmalu pa bi lahko postala članica elitne deseterice. Foto: Reuters
Venus Williams
Venus Williams je odigrala odlično sezono na turnirjih za grand slam, a ostala je brez pike na i. Foto: Reuters
Madison Keys
Madison Keys je ekspresno dobila polfinalni obračun. Foto: Reuters
CoCo Vandeweghe
CoCo Vandeweghe je bila preveč nervozna, priigrala si ni niti ene priložnosti za brejk. Foto: Reuters
Pravljična vrnitev Sloane Stephens med najboljše

Prvič po letu 1981 so bile v polfinalu štiri Američanke. Precej bolj napet je bil uvodni obračun na stadionu Arthurja Asha, ko je Stephensova premagala Venus Williams s 6:1, 0:6 in 7:5. Keysova je odpravila CoCo Vandeweghe s 6:1 in 6:2.

Pred 36 leti so blestele Tracy Austin, Martina Navratilova, Chris Evert in Barbara Potter. Tokrat tudi Američani niso pričakovali takega uspeha, saj je najboljša tenisačica zadnjega desetletja Serena Williams postala mama.
Pravljična vrnitev Stephensove po operaciji stopala
Pred tremi meseci je Stephensova še nosila zaščitno obuvalo po operaciji stopala in zelo vprašljiva je bila njena vrnitev med najboljše na svetu. Avgusta je začela ameriško turnejo na trdi podlagi na 987. mestu lestvice WTA. V ponedeljek bo po uspehu kariere najmanj na 22. mestu!

Statistika

Williams

Stephens

Prvi servis (%)6464
Asi

3

2

Dvojne napake62
Neizsiljene napake

51

27

Winnerji2817
Osvojene točke8490
Osv. točke na mreži10/248/11
Priložnosti za brejk5/145/12

37-letna Venus je v finalu OP-ja ZDA igrala že leta 1997, ko jo je ugnala Martina Hingis. Pokal je dvignila v letih 2000 in 2001. Letos je v sijajni formi, saj je igrala že v finalih v Melbournu in Wimbledonu.
Navdušil je predvsem odločilni niz, ko se je Venus dvakrat vrnila in uspela izenačiti na 4:4. Ključna je bila enajsta igra, ko je Stephensova brez oddane točke prišla do brejka in nato zanesljivo zadržala začetni udarec za veliko zmago po dveh urah in sedmih minutah. Venus je narekovala ritem igre, vendar je naredila kar 51 neizsiljenih napak.
"Če bi mi nekdo pred mesecem dni povedal, da bom igrala v finalu turnirja za grand slam, bi verjetno kar omedlela. To je res neverjetno popotovanje, zmanjkalo mi je besed. Zelo veliko sem vložila v ta dvoboj, skušala sem vrniti vse žoge in obrestovalo se je," je bila zelo čustvena Stephensova.
Izjemna predstava Keysove
Keysova je dobila še tretji medsebojni obračun, letos sta se igralki pomerili v finalu turnirja v Stanfordu in tudi na turnirju serije Premier v Cincinnatiju. V nočnem sporedu je odigrala že peti dvoboj na letošnjem turnirju na igriščih Flushing Meadowsa. Začela je udarno in osvojila prvih pet iger, v prvem nizu je zadela 14 "winnerjev" in naredila le dve neizsiljeni napaki.

Statistika

Vandeweghe

Keys

Prvi servis (%)6164
Asi

0

5

Dvojne napake21
Neizsiljene napake

22

9

Winnerji925
Osvojene točke3662
Osv. točke na mreži10/203/6
Priložnosti za brejk0/04/7

V drugem nizu je pri vodstvu s 4:1 vzela zdravniški odmor zaradi bolečin v nogi, a je to ni prav nič oviralo na poti do prvega finala turnirja za grand slam. Obračun je trajal le 66 minut.

Vandeweghejeva je v četrtfinalu izločila prvo igralko sveta Karolino Pliškovo in jo vrgla s prvega mesta na lestvici WTA, ki ga bo v ponedeljek zasedla Garbine Muguruza. Tokrat ni uspela ponoviti odlične predstave in trener Pat Cash je bil zelo razočaran.
"Še vedno ne verjamem, da se to res dogaja. Kar tresem se. Igrala sem dobro. Trenutno razmišljam o mnogih stvareh, zato res ne vem, kaj bi povedala. Vedela sem, da moram izkoristiti priložnost in zelo vesela sem, da sem v finalu," je dejala Keysova.
V petek ob 22.00 bosta na sporeda oba polfinalna obračuna pri moških, finale deklet bo v soboto ob 22.00.

Polfinale:
KEYS (ZDA/15) - VANDEWEGHE (ZDA/20)
6:1, 6:1

STEPHENS (ZDA) - V. WILLIAMS (ZDA/9)
6:1, 0:6, 7:5

Pravljična vrnitev Sloane Stephens med najboljše