Spomin na Sydney, ko je osvojila dve zlati olimpijski medalji, v posamični konkurenci, v dvojicah pa je bila najboljša v sestrini družbi. Foto: AP
Spomin na Sydney, ko je osvojila dve zlati olimpijski medalji, v posamični konkurenci, v dvojicah pa je bila najboljša v sestrini družbi. Foto: AP

V obdobju zadnjih dveh desetletij je nesporno prvo teniško ime Serena Williams, ki je podrla številne rekorde in bila edina, ki je večji del tega obdobja krojila sam vrh teniškega dogajanja. A prva iz družine, ki je pustila zares velik pečat, je bila Venus.

Pri desetih selitev na Florido
Rojena je bila v Lynwoodu v Kaliforniji, kjer je skupaj s sestro prvič prijela za lopar. Družina se je pri njenih desetih letih preselila na drugi del države, saj so verjeli, da bosta imeli obe hčerki na Floridi več priložnosti za napredek. Oče Richard je obe sestri po dveh letih izpisal iz akademije Ricka Maccija in ju začel sam trenirati.

Spomin na leto 1995, ko je igrala na treh turnirjih serije WTA. Foto: AP
Spomin na leto 1995, ko je igrala na treh turnirjih serije WTA. Foto: AP

Debitirala že pri 14 letih
Venus je v seriji WTA debitirala že konec leta 1994, ko je imela 14 let. V drugem krogu turnirja v Oaklandu se je pomerila proti takrat drugi igralki sveta Arantxi Sanchez Vicario, vodila z nizom in brejkom prednosti, a je izkušena Španka vendarle zmagala. V naslednjih dveh letih je skupaj odigrala pet turnirjev, na veliko sceno pa je res vstopila leta 1997, kjer je vse šokirala, ko se je na domačem grand slamu v New Yorku uvrstila v finale, kjer pa je izgubila proti Martini Hingis.

Pet zmag na sveti travi
A to ni ustavilo njenega hitrega napredka, februarja 1998 je vendarle osvojila svoj prvi turnir, na svoj prvi grand slam pa je morala čakati do leta 2000, ko je osvojila Wimbledon. Prav na sveti travi je dosegla daleč največ uspehov, saj je v Londonu osvojila kar pet od svojih grand slamov. Na travnatem grand slamu je še štirikrat igrala v finalu, nazadnje leta 2017, ko je bila že daleč od najboljših let.

Spomin na Melbourne 2003, ko je izgubila četrti zaporedni finale za grand slam, četrtega zaporednega pa je dobila Serena. Foto: AP
Spomin na Melbourne 2003, ko je izgubila četrti zaporedni finale za grand slam, četrtega zaporednega pa je dobila Serena. Foto: AP

V finalih ob Sereninem slamu
Na vrh lestvice WTA se je prebila konec februarja 2002 in na njem v treh kratkih obdobjih istega leta vztrajala 11 tednov. Konkurenčna je bila tudi na drugih podlagah, a imela je smolo, da si je v tistem času teniški svet prvič pokorila prav njena sestra. Iz obdobja 2002–2003 je znan "Serenin slam", ko je bila omenjena Američanka hkrati zmagovalka prav vseh štirih turnirjev za grand slam. Marsikdo ob tem kar pozabi, da je bila v vseh omenjenih finalih njena nasprotnica prav Venus.

Štiri zlate olimpijske medalje
Zato pa sta bili s sestro nepremagljivi v dvojicah, saj sta skupaj osvojili kar 14 turnirjev za grand slam, v 23 finalih turnirjev serije WTA sta izgubili le enkrat − v Carlsbadu 1999. Venus je bila izjemno uspešna na olimpijskih igrah, saj ima kar pet medalj, od tega štiri zlate. Leta 2000 je bila najboljša v Sydneyju, tri zlate pa je osvojila s sestro v dvojicah.

Sorodna novica Venus Williams dosegla poravnavo glede prometne nesreče

Kar 85-krat na grand slamih
V posamični konkurenci je nastopila na kar 85 grand slamih, kar je prepričljiv rekord (na drugem mestu je njena sestra Serena s 74 nastopi), kar priča o njeni dolgoživosti in odsotnosti poškodb. Ukvarjala se je tudi z drugimi stvarmi, največ z modo. Leta 2017 je bila vpletena v prometno nesrečo, v kateri je umrl 78-letnik v drugem vozilu. Sprva je bila sama obdolžena nesreče, pozneje se je po pregledu videoposnetkov izkazalo, da je bilo za nesrečo krivo tretje vozilo.

Še leta 2017 v dveh finalih
Večino uspeha je doživela v prejšnjem desetletju, a tudi v tem je pustila svoj pečat. Zadnji turnir je osvojila leta 2016 v Tajvanu. A morda še bolje ji je šlo leta 2017, ko se je potegovala za številko 1, na treh grand slamih se je prebila v polfinale, izgubila pa finala v Melbournu in Wimbledonu.

Venus Williams v številkah

Turnirji serije WTA (finali)49 zmag, 34 porazov
Finali grand slamov7 zmag, 9 porazov
Dvojice22 zmag, 1 poraz
Mešane dvojice2 zmagi
Številka 111 tednov
Sorodna novica Kaja Juvan rešila sedem žogic in premagala Venus Williams

Februarja poraz proti Kaji Juvan
Igrala je kar proti 22 igralkam, ki so zasedale vrh lestvice WTA. Vsaj enkrat je premagala vse, z izjemo Ashleigh Barty. Letos je igrala na treh turnirjih, vselej je izgubila v prvem krogu, med drugim tudi v Acapulcu, kjer jo je premagala Kaja Juvan. Mlada Slovenka se je na tem dvoboju res izkazala, saj je rešila kar sedem žogic za zmago.