Rafael Nadal je enajstič osvojil Roland Garros. Njegova nenadkriljiva statistika na turnirju za grand slam v Parizu: 88 dvobojev, 86 zmag, 2 poraza. Foto: Reuters
Rafael Nadal je enajstič osvojil Roland Garros. Njegova nenadkriljiva statistika na turnirju za grand slam v Parizu: 88 dvobojev, 86 zmag, 2 poraza. Foto: Reuters

To je zares noro. Težko opišem svoje občutke. Niti v sanjah ni mogoče tukaj osvojiti 11 turnirjev. Nemogoče je sploh razmišljati o čem takem.

Rafael Nadal
Nadal je imel v zadnjem nizu nekaj težav z bolečinami v levi roki, a je stisnil zobe in po dveh urah in 44 minutah dvoboja premagal Thiema. Foto: Reuters
Nadal je kot prvi igralec sveta tretjič osvojil OP Francije. To mu je poleg letošnjega podviga uspelo še v letih 2011 in 2014. Foto: Reuters
Dominic Thiem je večkrat izgubil živce med dvobojem - večinoma zaradi lastnih nevsiljenih napak. Foto: Reuters

Status favorita na dvoboju prvega in sedmega nosilca je imel seveda Španec, toda Avstrijec je v karieri ob šestih porazih tekmeca že trikrat ugnal, tudi na peščenih turnirjih, letos v Madridu in lani v Rimu. Vendar je moral tokrat zaradi številnih nevsiljenih napak priznati premoč.

Nadal ima v svoji bogati zbirki zmag zdaj že 17 naslovov najboljšega na turnirjih za grand slam, pariški pesek pa je njegovo najljubše prizorišče. Z današnjo zmago je izenačil rekord Margaret Court po številu zmag na enem prizorišču, Avstralka jih je 11 zbrala na OP-ju Avstralije med letoma 1960 in 1973. V finalu turnirjev za grand slam je igral že 24.

Thiem je sicer neobremenjeno lovil prvo veliko zmago, med drugim je končal tudi dolgo avstrijsko sušo, saj je postal prvi Avstrijec po Thomasu Mustru leta 1995 v finalu enega izmed turnirjev velike četverice. Z zmago bi postal tudi šele drugi tenisač te države s prestižnim uspehom, a na kaj takega bo moral počakati vsaj do Wimbledona.

Thiema pokopale (ne)vsiljene napake
Nadal je dvoboj začel odlično, že ob prvi priložnosti je Avstrijcu odvzel začetni udarec in povedel z 2:0, a je Thiemu uspel rebrejk, ki ga je v četrti igri tudi potrdil (2:2). Sledil je mrtvi tek, v katerem je imel sicer več težav osmi igralec sveta. Delal je vrsto nevsiljenih napak, si oteževal življenje, a je nekako vendarle dobival igre na svoj servis – vse do 10. igre, ko so ga nevsiljene napake tudi dokončno pokopale. Nadal si je hitro priigral prednost z 0:30, po Thiemovem forhendu v mrežo si je priigral tri priložnosti za brejk, izkoristil je že prvo, ko je 24-letnik žogico poslal zunaj meja igrišča.

Tudi v drugem nizu Nadal suveren
Nadalova suverenost se je nadaljevala tudi v drugem nizu, v katerem si je že v drugi igri priigral pet priložnosti za odvzem začetnega udarca, na koncu mu je vendarle uspelo streti nasprotnika in igro pozneje povesti s 3:0. Thiem nikakor ni našel odgovora na silovite in natančno odmerjene forhende Majorčana, večkrat se je ujezil in izgubljal osredotočenost. Vseeno se ni predal, v 7. igri si je s skrajšano žogico priigral priložnost za odvzem servisa, a je njegove upe s skrajšanimi žogicami Nadal hitro pokopal in povedel s 5:2. V 9. igri je imel Španec dve zaključni žogici za zmago v drugem nizu, po vnovični nevsiljeni napaki nasprotnika je izkoristil prvo (6:3).

Bolečine v prstu ga niso ustavile
Zgodba iz prvih dveh nizov se je ponovila tudi v tretjem: na uvodu niza je Nadal Avstrijcu odvzel začetni udarec. Že v prvi igri je zapravil štiri priložnosti za brejk, v tretji igri je nato izkoristil drugo izmed dveh, ko je s sijajnim forhendom izsilil Thiemovo napako za vodstvo z 2:1. V naslednji igri je pri izidu 30:0 potreboval pomoč fizioterapevta zaradi bolečin v prstu leve roke, po krajši prekinitvi je povedel s 3:1. Španec je pozneje znova potreboval pomoč, a ga te bolečine v prstu niso zaustavile, v 7. igri je z izjemnim returnom še enkrat odvzel začetni udarec Thiemu, ki se je že zavedal, da vrnitev v dvoboj ni več mogoča. V osmi igri je Nadal sicer zapravil tri zaključne žogice, a je naposled le izkoristil peto za nov mejnik v Parizu.

Roland Garros (M)
(19,6 milijona evrov, pesek)

Finale:
NADAL (ŠPA/1) – THIEM (AVT/7)
6:4, 6:3, 6:2

Statistika

Nadal

Thiem

Prvi servis (%)6857
Asi

0

7

Dvojne napake35
Nevsiljene napake

24

42

Winnerji2634
Osvojene točke10579
Priložnosti za brejk5/171/3
Točke na mreži16/188/15


Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) – DEL POTRO (ARG/5)
6:4, 6:1, 6:2

THIEM (AVT/7) – CECCHINATO (ITA)
7:5, 7:6 (10), 6:1

To je zares noro. Težko opišem svoje občutke. Niti v sanjah ni mogoče tukaj osvojiti 11 turnirjev. Nemogoče je sploh razmišljati o čem takem.

Rafael Nadal
Nadal kljub bolečinam do 11. naslova v Parizu
Nadal enajstič dvignil Pokal mušketirjev
Nadal kljub bolečinam do 11. naslova v Parizu
Nadal enajstič dvignil Pokal mušketirjev