Stan Wawrinka je letos zasluženo osvojil Roland Garros. Foto: Reuters
Stan Wawrinka je letos zasluženo osvojil Roland Garros. Foto: Reuters

V tem trenutku je težko govoriti in razmišljati o vsem tem. Največji izziv v športu je izzvati Đokovića. Je velik šampion. To je bil zelo dober dvoboj, najlepše bi se zahvalil vsem navijačem.

Stan Wawrinka
Novak Đoković
Novak Đoković je v prvem nizu izkoristil nevsiljene napake Stana Wawrinke v 7. igri in storil dovolj za zmago s 6:4. Foto: Reuters

To je zares izjemen turnir. Svoj boj za to lovoriko želim nadaljevati tudi prihodnje leto. Vse spoštovanje Stanu, gre za velikega šampiona.

Novak Đoković
Novak Đoković
Đokoviću od turnirjev za grand slam manjka le še Roland Garros. Foto: Reuters
Đoković športno priznal poraz v Parizu

Če bi Đoković zmagal, bi se pridružil sedmim igralcem, ki imajo zmage v Melbournu, Parizu, Wimbledonu in New Yorku, to so Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer in Rafael Nadal.

Đoković dneva premora ni imel, saj je moral v soboto dokončati polfinalni dvoboj proti Andyju Murrayju. Wawrinka je v četrtfinalu v treh nizih izločil rojaka Federerja, v polfinalu pa Francoza Joja-Wilfrieda Tsongaja.

V medsebojnih dvobojih je izid zdaj 17:4. Wawrinka je motiv črpal v lanskem Odprtem prvenstvu Avstralije, ko je v četrtfinalu izločil prav Đokovića, potem ko je bilo v petem nizu 9:7. Na peščeni podlagi se nedeljska finalista nista srečala že štiri leta. Na pesku je "Nole" dobil pet dvobojev in dva je izgubil.

Statistika

Đoković

Wawrinka

Prvi servis (%)6567
Asi

6

9

Dvojne napake03
Neizsiljene napake

41

45

Winnerji3060
Osvojene točke117137
Priložnosti za brejk2/104/15
Točke na mreži14/2423/33


1. niz: Wawrinka popustil v 7. igri

Đoković je bil v prvih petih igrah malenkost boljši, a tega ni znal vnovčiti, zapravil je dve priložnosti za brejk. Wawrinka se je s Srbom enakovredno kosal, nato pa v sedmi igri popolnoma popustil. Po seriji nevsiljenih napak je številki ena svetovnega tenisa podaril tri priložnosti za odvzem servisa, "Nole" je izkoristil že prvo, potem ko je Švicar storil dvojno napako. V naslednji igri je Srb, ki je prestavil v višjo prestavo, brejk le še potrdil, nato pa v deseti igri zapravil dve priložnosti za zmago v prvem nizu. Še več, Wawrinka si je priigral prvo brejk priložnost v dvoboju, ki jo je Đoković z asom odpravil, nato pa z dvema zaporednima točkama vendarle osvojil prvi niz (6:4).

2. niz: Švicar izkoristil slab trenutek "Noleta"
V drugem nizu je Wawrinka igre na svoj začetni udarec dobival veliko lažje, kot Đoković. Ta se je moral nekajkrat pošteno potruditi, da je ohranil svoj servis, nekajkrat mu je točko podaril nasprotnik z nevsiljeno napako, največkrat se je rešil z izjemnimi udarci, še posebej odlično skrajšanimi žogicami - tudi z zadnje črte. Prav slednji udarci so Wawrinki parali živce, dokončno so mu popustili, ko je zapravil novo priložnost za brejk v osmi igri. 30-letnik iz Lozane je z loparjem začel udrihati po mreži, a mu sodnik ni izrekel opomina. Niz se je prelomil v 10. igri, ko je Wawrinka Đokoviću odvzel servis za zmago s 6:4. Švicar je najprej z dvema sijajnima winnerjema izenačil na 30:30, priložnost za brejk se mu je ponudila po nevsiljeni napaki Đokovića. Ta je nato s predolgim forehandom poskrbel za izenačenje na 1:1. Prvič na letošnjem Roland Garrosu se je zgodilo, da Đoković ni osvojil uvodnih nizov dvoboja.


3. niz: Popolna ofenziva Wawrinke

V tretjem nizu je bilo sprva vroče v drugi igri, ko je moral Đoković ubraniti kar tri priložnosti za brejk. Prvo je ubranil s skrajšano žogico, drugo z volejem na mreži, tretjo z napadom na mrežo in prekratko žogico nasprotnika. Ključni trenutek je nastopil v šesti igri, ko je Wawrinka po dolgih izmenjavah in neverjetnih paralelnih winnerjih Srbu odvzel servis in kmalu zatem povedel že s 5:2. Zaostanek je bil za "Noleta" prevelik, da bi se lahko pobral in vrnil v boj za zmago v tretjem nizu.

4. niz: "Nole" odlično začel, Stan nadaljeval
Đoković v zadnjih nekaj igrah nikakor ni našel recepta na odlično Švicarjevo igro, a se je nato na uvodi četrtega niza pobral in povedel z 2:0. Brejk mu je uspel v drugi igri, potem ko je Wawrinka žogo poslal v mrežo. "Nole" je zaigral bolj napadalno, več si je upal, po 16 minutah je vodil že s 3:0. Toda njegova prednost ni trajala dolgo. Švicar, osmi nosilec turnirja, je najprej dobil igro na svoj servis, nato v peti igri po dolgih in utrujajočih izmenjavah zmanjšal na 2:3, zatem je izenačil na 3:3. Dvoboj se je prelomil v deveti igri, ko je Đokoviću še drugič v nizu odvzel servis, v naslednji igri pa le še potrdil naziv najboljšega na letošnjem OP-ju Francije.

Đoković: Stan je velik šampion
"Rad bi čestital Stanu, njegovi družini in njegovi ekipi. Trenutno zelo težko govorim. Najlepša hvala moji ekipi in ženi, francoskim ljubiteljem tenisa in vsem po svetu. To je zares izjemen turnir. Svoj boj za to lovoriko želim nadaljevati tudi prihodnje leto. Vse spoštovanje Stanu, gre za velikega šampiona," je dejal Đoković, ki bo moral na karierni grand slam počakati še vsaj leto dni. Wawrinka je tudi svoj drugi turnir za grand slam osvojil kot osmi nosilec. "V tem trenutku je težko govoriti in razmišljati o vsem tem. Največji izziv v športu je izzvati Đokovića. Je velik šampion. To je bil zelo dober dvoboj, najlepše bi se zahvalil vsem navijačem," je dejal Švicar.

ROLAND GARROS
(10.448.000 evrov, pesek)

Finale:
WAWRINKA (ŠVI/8) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
5:6, 6:4, 6:3, 6:4



Dvojice (M), finale:

DODIG/MELO (HRV/BRA/3) -
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1)
6:7 (5), 7:6 (5), 7:5

Dvojice (Ž), finale:
MATTEK SANDS/ŠAFAROVA (ZDA/ČEŠ/7) -
DELLACQUA/ŠVEDOVA (AVS/KAZ/12)
3:6, 6:4, 6:2

Mešane dvojice, finale:
MATTEK SANDS/M. BRYAN (ZDA/2) -
HRADECKA/MATKOWSKI (ČEŠ/POL)
7:6 (3), 6:1

V tem trenutku je težko govoriti in razmišljati o vsem tem. Največji izziv v športu je izzvati Đokovića. Je velik šampion. To je bil zelo dober dvoboj, najlepše bi se zahvalil vsem navijačem.

Stan Wawrinka

To je zares izjemen turnir. Svoj boj za to lovoriko želim nadaljevati tudi prihodnje leto. Vse spoštovanje Stanu, gre za velikega šampiona.

Novak Đoković
Đoković športno priznal poraz v Parizu