Pri Wadi (World Anti-Doping Agency) zakonu, ki ga je podpisal Donald Trump, nasprotujejo. Foto: EPA
Pri Wadi (World Anti-Doping Agency) zakonu, ki ga je podpisal Donald Trump, nasprotujejo. Foto: EPA

Tako bodo lahko organi pregona ZDA preganjali in kaznovali preprodajo ter druge dopinške kršitve na mednarodnih tekmovanjih z udeležbo predstavnikov ZDA ne glede na to, v kateri državi se to zgodi.

Do milijona dolarjev kazni in do 10 let zapora
Zakon, ki nosi ime po ruskem žvižgaču Grigoriju Rodčenkovu, je prejšnji mesec potrdil senat, zdaj je s Trumpovim podpisom stopil v veljavo. Zagrožena najvišja kazen je do milijona ameriških dolarjev in zapor do desetih let. Omogoča pa kazensko preganjanje tudi na mednarodnih športnih tekmovanjih, na katerih sodelujejo športniki iz ZDA, televizijske družbe ali pokrovitelji te države, ter jih nadzira Svetovna protidopinška organizacija (Wada).

Zakonu nasprotujeta tako Wada kot MOK
Wada je nasprotovala sprejemu zakona v taki obliki, ker bi bilo lahko po njenem mnenju ogroženo mednarodno sodelovanje na tem področju, "saj nobena druga država nima sodnega nadzora zunaj svojega ozemlja" pri preganjanju dopinških prevar.

Predstavniki mednarodnih organizacij, zakonu je nasprotoval tudi Mednarodni olimpijski komite, so opozarjali na to, da v pregon po tem zakonu ne bodo vključeni športniki iz poklicnih lig ZDA v košarki, ameriškem nogometu, hokeju in baseballu, saj lige niso podpisale sodelovanja in protokolov Wade.