Miha Žibrat je pustil neizbrisljiv pečat v slovenskem novinarstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Žibrat je pustil neizbrisljiv pečat v slovenskem novinarstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Miha Žibrat je bil rojen leta 1952. Že kot študent je začel novinarsko delati v TV Dnevniku in nato dopisništvu TV Slovenija. Leta 1977 se je kot novinar komentator zaposlil v športnem uredništvu.

Sorodna novica S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom

Na svoji poklicni poti je spremljal vse največje športne prireditve in kot komentator opravil približno 2000 neposrednih športnih prenosov. Osemkrat je komentiral na poletnih, sedemkrat pa na zimskih olimpijskih igrah, za kar je leta 2012 v Londonu prejel posebno priznanje MOK-a in svetovnega združenja športnih novinarjev AlPS.

Spremljal in komentiral je alpsko smučanje, košarko, veslanje, plavanje, tenis in druge športe. Bil je urednik športnih oddaj, pripravil je številne dokumentarne oddaje, med njimi oddaje Slovensko olimpijsko stoletje, za katere sta z Andrejo Okorn dobila posebno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije.

Prizor iz filma Pot domov, ko se je z Juretom Zdovcem odpeljal proti Rimu. Foto: Košarkarska zveza Slovenije
Prizor iz filma Pot domov, ko se je z Juretom Zdovcem odpeljal proti Rimu. Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Pred smrtjo sodeloval pri filmu Pot domov
Leta 1996 je napisal knjigo Košarka od začetka do danes. Zadnja leta je bil do upokojitve tudi odgovorni urednik Športnega programa TV Slovenija.

Pred kratkim je končal sodelovanje pri filmu Pot domov, gre za portret Jureta Zdovca, ki je sredi vojne za Slovenijo v dresu Jugoslavije igral na evropskem prvenstvu. Premiera filma bo v torek v Kinu Šiška, kmalu pa si ga boste lahko ogledali na TV Slovenija.


Mihu v slovo
... za glasbo si si vedno znal vzeti čas ... za partijo šaha, za tenis, za kavo, za prijatelje ... in za dobro športno zgodbo. V uredništvo športnega programa te je pot pripeljala leta 1976 z olimpijskimi igrami v Montrealu. To so bili časi drugačne tehnologije, dolgih službenih poti, in časi, ko je novinarsko in reportersko delo zahtevalo veliko mero iznajdljivosti.

Miha Žibrat prejel laskavo priznanje

Tudi ti časi so prinesli neverjetne športne uspehe, veselje naroda ... bil si zraven! Kot reporter alpskega smučanja si bil najdlje v slovenskih dnevnih sobah. A ni skrivnost, v beri športov, ki si se jim posvečal v dolgoletni karieri, si svoje srce dal košarki ... Novinarsko delo si cenil, zanj prejel številne nagrade, tudi za serijo dokumentarnih oddaj Slovensko olimpijsko stoletje, tvoje neprecenljive zapuščine slovenskemu športu. Za vse naslednje rodove, ki se bodo sprehajali po hodnikih naše hiše. Hiše, do katere si gojil spoštovanje, in zanjo povzdignil svoj glas, ko se je znašla v težavah ...

Treba je povzdigniti glas, treba je sprejeti odgovornost ... tudi leta 1991 sta jo, s prijateljem Juretom Zdovcem ... "Pot domov", celovečerni igrano-dokumentarni film, bo luč sveta ugledal brez tvoje popotnice ... tvoja pot se tu končuje ... Slovenski športni medijski prostor je izgubil velikana! Mi smo izgubili prijatelja.

Andreja Okorn

V spomin: Miha Žibrat (1952 - 2022)