Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, olimpijski prvak v sabljanju leta 1976 v Montrealu, je v pismu olimpijcem med drugim spomnil na svojo izkušnjo z negotovostjo pred moskovskimi olimpijskimi igrami leta 1980, ki so jih bojkotirale ZDA in številne druge države. Foto: EPA
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, olimpijski prvak v sabljanju leta 1976 v Montrealu, je v pismu olimpijcem med drugim spomnil na svojo izkušnjo z negotovostjo pred moskovskimi olimpijskimi igrami leta 1980, ki so jih bojkotirale ZDA in številne druge države. Foto: EPA

Prvi scenarij se zdi najlažje uresničljiv: da bi olimpijske igre prestavili na jesen. Spomnimo, leta 1964 so bile v Tokiu poletne olimpijske igre od 10. do 24. oktobra. Ker je poleti v Tokiu pogosto zelo vroče, bi bila to lahko celo dobrodošla rešitev, veliko vprašanje pa je, ali se bo epidemija novega koronavirusa do takrat že izpela. Poleg tega se jeseni začenjajo številna pomembna prvenstva, tako da nosilci TV-pravic ne bi kar tako privolili v to, da bodo v tistem trenutku še olimpijske igre.

Sorodna novica Kanada prva država, ki je odpovedala Tokio 2020

Naslednje poletje SP v plavanju in atletiki
Drugi scenarij je najverjetnejši: prestavitev olimpijskih iger na poletje 2021, podobno, kot je Uefa prestavila evropsko nogometno prvenstvo za eno leto. Epidemija bi takrat morala biti že preteklost, prav tako bi morali izpeljati vse kvalifikacije, je pa težava v tem, da so za naslednje poletje že napovedana velika tekmovanja, kot sta svetovni prvenstvi v atletiki (6.–15. avgust) in plavanju (16. julij–1. avgust), dveh bazičnih športih. Svetovna atletska zveza naj bi se že dogovarjala s prireditelji SP-ja v Eugenu o morebitni prestavitvi.

Leta 2022 poleti ne bo nogometnega SP-ja
Mogoč je še tretji scenarij, da bi olimpijske igre prestavili na poletje 2022. Olajševalna okoliščina je, da takrat ne bo svetovnega prvenstva v nogometu, saj bo to potekalo šele decembra v Katarju. A po drugi strani bodo tistega leta že zimske olimpijske igre. Postavlja se tudi vprašanje, ali bi športniki, ki imajo že kvalifikacijsko normo, morali norme še enkrat potrditi. Prestavitev za dve leti prinaša še druge težave. Olimpijska vas bi se morala, denimo, po koncu letošnjih iger spremeniti v bivalno naselje, novi stanovalci bodo težko kar tako privolili v dveletni zamik.

Coe: Neizvedljivo in nezaželeno

Prvi mož svetovne atletike Sebastian Coe se je v pismu, ki ga je poslal Thomasu Bachu, zavzel za preložitev olimpijskih iger leto 2021. Ob tem je zapisal, da bi bile letošnje igre zaradi pandemije koronavirusa naravnost "neizvedljive in nezaželene".

Bach nagovoril športnike
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach medtem vztraja, da je še prezgodaj za kakršno koli odločitev: "Kot uspešni športniki dobro veste, da nikoli ne smemo odnehati, tudi če se zdijo naše možnosti za uspeh zelo majhne," je Bach zapisal v pismu, namenjenem olimpijcem. Bach je nagovoril športnike in jim skušal pojasniti pristop izvršnega odbora MOK-a, da se mora v naslednjih štirih tednih odločiti, ali bodo poletne olimpijske igre, ki so na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom, kljub pandemiji novega koronavirusa potekale po prvotnem načrtu.

Odpoved ne pride v poštev
Zapisal je, da je na Japonskem "znatno izboljšanje" glede novega koronavirusa, kar "nas lahko okrepi v prepričanju, da lahko z nekaj varnostnimi omejitvami organiziramo olimpijske igre v državi in ob tem spoštujemo načelo varovanja zdravja vseh udeležencev". A vendar je "dramatično povečanje" primerov okužbe s covidom-19 na različnih celinah prisililo MOK k razpravljanju o različnih scenarijih. Odpovedi tokijskih iger ni v agendi, je dejal. "To bi uničilo olimpijske sanje 11.000 športnikov iz 206 nacionalnih olimpijskih komitejev ..."

Nemčija bi sredi prihodnjega meseca v Berlinu morala gostiti enega od treh kvalifikacijskih moških turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, na turnirju bi morala nastopiti tudi Slovenija. Foto: Reuters
Nemčija bi sredi prihodnjega meseca v Berlinu morala gostiti enega od treh kvalifikacijskih moških turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, na turnirju bi morala nastopiti tudi Slovenija. Foto: Reuters

Izzivi, kot jih MOK še ni imel
V nasprotju z drugimi športnimi tekmovanji je prestavitev olimpijskih iger skrajno kompleksen izziv, je dejal Bach: "Položaj, ko je že milijone prenočitev rezerviranih in plačanih v hotelih, je zelo težko upravljati, mednarodni športni koledar za 33 olimpijskih športov bi morali pošteno prilagoditi. To je le nekaj od mnogih izzivov." Bach upa, da športniki razumejo prizadevanja MOK-a in organizatorjev poletnih iger. "Kot vaš soolimpijec upam, da razumete, pred kakšnim velikim izzivom smo, in da podpirate naša načela. Na prvem mestu je seveda varovanje zdravja vseh vpletenih ter tudi ohranjanje olimpijskih sanj," je sklenil Bach

"Že razmišljati o Tokiu 2020 je absurdno"
Kanadski olimpijski komite je prvi, ki je sporočil, da svojih športnikov ne bo poslal na olimpijske igre v Tokio, če bi te potekale od 24. julija do 7. avgusta, podpredsednik nemške rokometne zveze Bob Hanning pa je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo DPA dejal, da je glede na trenutne razmere iluzorno pričakovati, da bi letos poleti priredili olimpijske igre v Tokiu. "V teh težkih časih, ko povsod po svetu zaostrujejo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa, je že samo razmišljanje o igrah v Tokiu prav zabavno in absurdno."

Slovenski rokometaši pred junijem ne bodo imeli kvalifikacij
Nemčija bi morala v Berlinu gostiti enega od treh kvalifikacijskih moških turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Na njem bi med 17. in 19. aprilom nastopila tudi Slovenija, četrtouvrščena na letošnjem EP-ju, poleg nje pa tudi Nemčija, Švedska in Alžirija. Mednarodna rokometna zveza je zaradi pandemije novega koronavirusa vsa zadnja predolimpijska tekmovanja prestavila na junij. Na olimpijske igre bosta napredovali najboljši izbrani vrsti s turnirjev v Berlinu, Trondheimu in Parizu.

Kakšni bodo stroški preložitve?

Ocene, koliko bi Japonsko stala odpoved ali preložitev olimpijskih iger, so zelo različne. Japonska tiskovna agencija Kjodo je poročala, da bi preložitev stala 4,9 milijarde evrov. Stroški se v nanašajo predvsem na vzdrževanje športnih objektov, oglaševanje samih iger ter številne pogodbe s pokrovitelji in televizijskimi postajami. V tej vsoti so zajeta tudi vsa kvalifikacijska tekmovanja, ki bi morala potekati po vsem svetu. V začetku marca je japonsko finančno podjetje Nikko Securities objavilo še mnogo višje številke. Če bi igre odpadle, bi imelo japonsko gospodarstvo 63 milijard evrov izgube, so izračunali.

Vse bolj številni pritiski na organizatorje olimpijskih iger v Tokiu