FŠO je razdelil že 90 odstotkov denarja, ki ga je v letu 2021 predvidel za sofinanciranje tekmovalnega športa. Foto: Pixabay
FŠO je razdelil že 90 odstotkov denarja, ki ga je v letu 2021 predvidel za sofinanciranje tekmovalnega športa. Foto: Pixabay

Za program tekmovalnega športa je bilo razpisanih 4.545.930 evrov, od tega je svet FŠO-ja do zdaj razdelil že 4.272.355.

1222 vlog in 36 milijonov želja
Prva sredstva so na podlagi sklenjenih pogodb nekatere nacionalne zveze že prejele. V okviru javnega razpisa za letos je sicer na FŠO prispelo 1222 vlog. Vlagatelji so skupaj zaprosili za 36,6 milijona evrov, od tega 25,5 milijona evrov za programe, ostalo pa za investicije v športne objekte in površine za šport v naravi.

Eden stebrov financiranja športa
"Veseli me, da smo kljub oteženim pogojem dela razdelili večino sredstev na področju tekmovalnega športa in prva sredstva nacionalnim zvezam za področje vrhunskega športa za leto 2021 že nakazali,"
je povedal predsednik sveta FŠO-ja Aleš Remih in dodal: "Vsako leto FŠO dokazuje, da je država z njeno ustanovijo pred dobrimi 20 leti sprejela za šport zelo pomembno in dobro odločitev, saj je fundacija od takrat naprej eden glavnih stebrov financiranja slovenskega športa."

Delitev denarja iz koncesij loterij
FŠO, ki ga je leta 1998 ustanovil državni zbor, sredstva pridobiva iz koncesijskih dajatev iz iger na srečo, pri čemer sta glavna koncesionarja Loterija Slovenije in Športna loterija. FŠO od prve prejme 20 odstotkov koncesijskih dajatev, od druge pa 80 odstotkov. Pri sestrski Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) je razmerje obratno.