Rok Flander je leta 2007 postal svetovni prvak, kar pa očitno ni dovolj, da bi si na Smučarski zvezi pridobil poseben status. Foto: Reuters
Rok Flander je leta 2007 postal svetovni prvak, kar pa očitno ni dovolj, da bi si na Smučarski zvezi pridobil poseben status. Foto: Reuters
Izidor Šušteršič
Izidor Šušteršič bo vendarle nadaljeval kariero. Foto: STA

Najboljši slovenski deskar zadnjih let meni, da bi moralo biti njegovo četrto mesto v skupnem seštevku lanskega svetovnega pokala dovolj za status šampiona, kot ga imata alpska smučarka Tina Maze in tekačica Petra Majdič. "Finance so velik problem, sploh v tem času. Moral sem se prilagoditi. Zmanjkalo je denarja za tujega trenerja, ki bi si ga zelo želel. Žalosti me, da je novo vodstvo Smučarske zveze kriterije za status šampiona postavilo tako strogo, da sta mu zadostili le dve tekmovalki," je za Radio Slovenija povedal Flander.

Prisiljen postaviti svojo ekipo
Flander je upal, da se bodo razmere na SZS-ju uredile. Pričakoval je, da bo novi predsednik Tomaž Lovše deskanju namenil več pozornosti, potem ko so morali v zadnjih dveh sezonah tekmovalci sami plačevati serviserja in fizioterapevta. Ko je sprevidel, da sprememb ni, se je odločil za samostojno pot: "To, da sem moral postaviti svojo ekipo, je posledica tega, da se do konca avgusta na Smučarski zvezi ni zgodilo nič. Verjamem, da je bila to njihova strategija in so potem pač postavili ekipo, kot so jo. V tem konceptu se ne vidim, saj ni prave strokovnosti."

Konec tedna začetek sezone
Prejšnji trener Gilles Jaquet je bil za zvezo predrag, zato se je vrnil Peter Kotnik, ki je reprezentanco vodil že pred tremi leti. Flander bo svoj strokovni štab predstavil novembra, vendar kakšnega zvenečega imena verjetno ne bo. Na sezono se bo pripravljal tudi z Rokom Margučem, ki se je prav tako ločil od reprezentance. To letos sestavljajo Žan Košir, Izidor Šušteršič, Jernej Demšar, Jure Hafner in Glorija Kotnik. Uvodna tekma sezone svetovnega pokala bo že ta konec tedna v Landgraafu na Nizozemskem. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo sredi januarja v La Molini v Španiji.

Fantje ostajajo prijatelji
Reprezentanti bi si seveda želeli, da bi bila zraven tudi Flander in Marguč, saj bi imeli dobro primerjavo: "Želel sem, da ostanemo skupaj. Dal sem pobudo, da sestavimo ekipo na podlagi najšibkejšega člena. Žal Flandra to ni zadovoljilo. Še vedno se bomo na tekmi družili, se kdaj usedli in se smejali. Če bomo med prvimi šestimi, bomo vsi zadovoljni," je povedal Košir, prvo ime okrnjene ekipe, na olimpijskih igrah v Vancouvru šesti v parelelnem veleslalomu.

Šušteršič upa, da prihaja njegov čas
Izidor Šušteršič je razmišljal o koncu kariere: "Že pet sezon se odločam, ali bi končal. Vmes sem bil na dveh olimpijskih igrah. Tudi letos sem rekel: bi, ne bi? Nič, pripravil sem se kondicijsko, kot se da, in sezono začenjam na polno. Po duši sem daleč od veterana. Ker so večino medalj na večjih tekmovanjih pobirali veterani, računam, da bo letos prišel tudi moj čas. Ne gledam samo na svojo rit v temu športu, ampak poskušam še komu kaj pomagati!"

Sodelovanje s Sigijem Grabnerjem
Trener Kotnik išče prave tekmovalce za trening: "Poskušamo se dogovoriti tako s Flandrom kot z Margučem, da bi sodelovala na kakem treningu. Dogovorjeni smo tudi s Sigijem Grabnerjem iz avstrijske ekipe. Sodeloval bo na več treningih. Po tekmi v Langraafu bo čas za piljenje tehnike. Okrog 15. oktobra začnemo ledeniške priprave in bo več poudarka na veleslalomski in slalomski tehniki, da bomo do 8. decembra ekipo dobro pripravili."