Johannes Thingnes Boe in Marte Olsbu Roeiseland se veselita naslova svetovnega prvaka na tekmi mešanih parov. Foto: AP
Johannes Thingnes Boe in Marte Olsbu Roeiseland se veselita naslova svetovnega prvaka na tekmi mešanih parov. Foto: AP

Svetovna prvaka sta za 7,6 sekunde ugnala Nemca Franzisko Preuss in Erika Lesserja in za 19,8 sekunde Francoza Emiliena Jacquelina in Anais Bescond.

Foto: AP
Foto: AP

Tekma se je začela razpletati v drugi polovici. V boju za odličja so ostali Norvežana, Nemca, Švicarja, Šveda, Italijana, Kanadčana in Francoza. Najprej sta odpadla Avstrijca in Italijana, v ospredju pa je vse kazalo na boj med Švico, Nemčijo, Norveško in Švedsko.

V zadnji predaji pa sta po prvem strelskem nastopu ušla Nemec Erik Lesser in Johannes Thingnes Boe. Z desetimi sekundami zaostanka se je v nadaljevanju pognal Šved Sebastian Samuelsson, še 20 sekund za njim pa Švicar Benjamin Weger in Francoz Emilien Jacquelin, ki se je približal najboljšim.

Ko sta Norvežan in Nemec z ničlo opravila še zadnje streljanje, je bilo jasno, da sta zlata in srebrna kolajna oddani. Boe je bil v zadnjem krogu močnejši od Lesserja in poskrbel, da je Norveška ubranila zlato in Östersunda 2019 in tudi drugič osvojila naslov v tej najmlajši disciplini na SP. Brezhiben je bil tudi Jacquelin, medtem ko sta tekmeca popravljala po dvakrat in bron je odšel zasluženo v Francijo.

Slovenska hiša odlično obiskana na SP-ju v Antholzu

Velepec: Edini smo nastopili z mladinsko ekipo
Slovenski glavni trener Uroš Velepec se je odločil, da moško ekipo po nastopu na 20 km spočije, zato je priložnost na tekmi dobil mladi Alex Cisar, ki se je pridružil ekipi.

Cisar je predvsem strelsko odlično opravil svojo nalogo ter zadel vseh 20 strelov. Ob njem je nastopila še Nika Vindišar. Skupaj sta zasedla 19. mesto (+2:39,1).

Prva je šla na progo 20-letna Vindišarjeva, za katero se je vodstvo slovenske reprezentance odločilo, ker strelja najhitreje med dekleti. Po dveh popravah je bila 15. in to mesto obdržala tudi po drugem streljanju. Leto dni mlajši Cisar je reprezentanco nato pripeljal na 14. mesto, ko pa je Vindišarjeva v naslednji izmeni na vsakem strelskem postanku popravljala po dva strela, je Slovenija padla 21. mesto. Cisar je v zadnji predaji z novo ničlo pridobil dve mesti.

"Edini smo tukaj nastopili z mladinsko ekipo in oba sta potrdila, da smo na dobri poti pri razvoju mladih tekmovalcev. Nenazadnje sta premagala kar 11 reprezentanc," je o nastopu slovenskega para dejal Velepec, o samem nastopu pa dodal: "Morda je imela Nika kakšen zgrešen strel preveč, a s prikazanim danes moramo biti zadovoljni."

V petek je na prvenstvu prost dan. V soboto bosta obe štafetni preizkušnji in v nedeljo še tekmi s skupinskim štartom, kjer bo slovenske barve branil le Jakov Fak.

Mlada upa Vindišarjeva in Cisar na 19. mestu med mešanimi pari
Mešani pari:                       *   
 1. NORVEŠKA             34:19,9 (0+6) 
    Olsbu Roeiseland/J. T. Boe         
 2. NEMČIJA                +17,6 (0+5) 
    Preuss/Lesser                      
 3. FRANCIJA                29,8 (0+4) 
    Bescond/Jacquelin                  
 4. ŠVEDSKA                 35,2 (0+7) 
 5. ŠVICA                   40,6 (0+9) 
 6. AVSTRIJA                54,5 (0+4) 
 7. RUSIJA                1:00,5 (0+6) 
 8. KANADA                1:03,4 (0+7) 
 9. ITALIJA               1:15,3 (1+13)
10. UKRAJINA              1:27,2 (0+8) 
...                                    
19. SLOVENIJA             2:39,1 (0+6) 
    Vindišar/Cisar                     
     
* - kazenski krogi + poprave