Peter Prevc očitno ne bo več zmagoval na elankah. Foto: Reuters
Peter Prevc očitno ne bo več zmagoval na elankah. Foto: Reuters
Elan
Elan je od lani v rusko-ameriški lasti. Novi lastniki so morali za začetek vrniti 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Elan je sicer lansko leto končal s 3,8 milijona evrov dobička. Foto: BoBo
Elan
Proizvodnja skakalnih smuči ni (dovolj) dobičkonosna, saj je trg, sploh "netekmovalni", zelo majhen. Elan bolj stavi na alpske smuči, jadrnice, motorne čolne, športno opremo ... Foto: BoBo
Elan ukinja proizvodnjo skakalnih smuči

V Elanu pravijo, da bodo v prihodnje usmerjeni predvsem v razvoj blagovne znamke Elan in na trge z razvitimi zimskimi športi, njihova ambicija pa je postati "najbolj inovativna blagovna znamka med smučkami za alpsko smučanje".

Kocka še ni dokončno padla
"Želimo si poiskati prevzemnika programa skakalnih smuči, ki bi lahko na podlagi dolgoletnih izkušenj in nabranega znanja uspešno nadaljeval
proizvodnjo. Pogovori v tej smeri še potekajo," pravijo v družbi. Dokončne dogovore bodo razkrili, ko in če se jim bo uspelo dogovoriti za nadaljevanje proizvodnje skakalnih smuči.

Skakalni program tržniški, ne prodajni
Ta program je bil sicer po navedbah vodstva tržniški, ne prodajni, in je v strukturi izdatkov za trženje predstavljal pomemben delež. Sredstva iz skakalnega programa bodo tako preusmerili v dejavnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kot so ZDA, Kanada in Francija, ter v preoblikovanje dejavnosti v smeri digitalnega trženja.

95-odstotni lastnik Elana ruski sklad
Spomnimo, družbo Elan sta od Slovenskega državnega holdinga (SDH) julija lani kupila Wiltan Enterprises in Bank of America Merrill Lynch. Wiltan Enterprises je v lasti ruskega sklada tveganega kapitala VR Capital in je pridobil 95,1-odstotni delež v podjetju, ameriška banka pa 4,9 odstotka. Nova lastnika sta se morala takoj spopasti z vrnitvijo 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Podrobnosti o prodaji, ki je bila končana septembra z vračilom nedovoljene državne pomoči, ne prodajalci ne kupca niso razkrivali. Po neuradnih informacijah naj bi kupnina znašala manj kot 1.000 evrov.

Lani 3,8 milijona evrov dobička
Elan ima od konca marca novo vodstvo. Sestavljajo ga Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman. Elan ima sicer spodbudne rezultate. Prihodki iz poslovanja matične družbe so v prvem trimesečju višji za več kot 30 odstotkov kot v istem obdobju lani, za to pa je zaslužna predvsem rast na področju divizije vetrne energije. Skupina Elan je lani ustvarila dobrih 71 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je dosegel 3,8 milijona evrov.

Ferjan: Produkt ugasnemo v najboljšem trenutku
Predstavnik Elanovega sindikata Dušan Ferjan je povedal, da je odločitev novega direktorja zanje popoln šok. "Nerazumljivo je, da artikel, po katerem je Elan v zadnjem času še posebej prepoznaven, v najboljšem trenutku ugasnemo. Namesto da bi gradili na zmagovalnosti, pa se temu produktu, ki je ključen za prepoznavnost blagovne znamke, odpovedujemo," je opozoril.

Na programu občasno dela le nekaj posameznikov
Kot je pojasnil, so zaposleni že izrazili nasprotovanje tej potezi, a se je direktor zanjo vseeno odločil. Za zdaj sicer na število zaposlenih to ne bo bistveno vplivalo, saj je na programu skakalnih smuči v Begunjah delalo le nekaj posameznikov, in še to občasno. A se zaposleni bojijo, da ta poteza morda pomeni tudi ugašanje katerih drugih programov.

Na "elankah" Prevc in Takanašijeva
Na smučeh Elan je v pretekli sezoni slovenski skakalni as Peter Prevc osvojil svetovni pokal z rekordnim številom točk, novoletno turnejo, hkrati pa je postal tudi svetovni prvak v poletih. Tudi zmagovalka ženskega svetovnega pokala Japonka Sara Takanaši je skakala na elankah. Če torej program skakalnih smuči ne bo dobil prevzemnika, si bosta morala Prevc in Takanašijeva poiskati drugega opremljevalca.

Justin: Jokati ne smemo
A kot je radijskemu kolegu Boštjanu Reberšaku z Vala 202 dejal Toni Justin, vodja tekmovalnega programa pri Elanu, časa za jokanje ni: "Ko sem izvedel za novico, sem včeraj najprej poklical Petra. Tudi sam pravi, da je breme pri drugih proizvajalcih iskati svojo smučko. Zato je naloga mene in Petra Slatnarja, da stvari normalno izpeljemo. Kar bomo z otroškim programom poželi, toliko bomo lahko vlagali v svetovni pokal in tekmovalce. Osnovna stvar v tej smuči je še vedno otroški program. Glede na to, kakšno število mladih skakalcev prihaja v klube na račun rezultatov Petra. Kako se bomo lotili tega, bo znano v kratkem. Jokati ne smemo, tako je. Treba se je združiti. Vso tehnologijo, znanje imamo. Če bomo pametno delali, se mogoče že čez nekaj let veselimo."

Slatnar: Petru moramo dati, kar je imel, ali pa celo boljše
Tudi vodilni proizvajalec skakalnega okovja Peter Slatnar upa, da se najde rešitev v domačem okolju. "To je udarec za Petra kot tekmovalca. Ne finančno, ampak smučka je bila narejena za Petra in po njegovih navodilih. Gre za več let razvoja. Da gre on sam na drugo smučko, ni problem, saj bi ga zelo hitro drugi pograbili. Vprašanje je le, koliko časa bi potreboval, da bi dobil takšno smučko, takšen material, da bo njemu ustrezal, da bo njemu dal zaupanje v smučko. Kar se mene tiče, je glavni motiv ta, da Petru damo tisto, kar je imel, ali pa celo boljše. Upam, da bomo ljudje, ki se bomo tega lotili, dobili kakšno ponujeno roko, da bi to izpeljali čim manj boleče in v najkrajšem času. Vemo, da se priprave jutri začnejo s treningi. Treba je pohiteti, saj nimamo nič več časa," je za Val 202 povedal Slatnar.

Elan ukinja proizvodnjo skakalnih smuči