Simon Brezovar je doktor znanosti s področja eksperimentalne psihologije. Zaposlen je na Nevrološki kliniki, kjer se ukvarja predvsem z nevrodegenerativnimi boleznimi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Simon Brezovar je doktor znanosti s področja eksperimentalne psihologije. Zaposlen je na Nevrološki kliniki, kjer se ukvarja predvsem z nevrodegenerativnimi boleznimi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hugh Laurie kot dr. Gregory House
Simon Brezovar o doktorju Housu: 'Govor je bolj ali manj o realnih boleznih in diagnozah, same metode diagnosticiranja pa so pogosto hollywoodsko obrnjene in prenapihnjene. Sploh rešitve, ki po navadi vzniknejo iz ničesar. Pogosto gre za hiperbole, ki pa so v skladu z glavnim protagonistom in so lahko zanimive.'
Simon Brezovar
Simon Brezovar se je v doktorski nalogi ukvarjal s preučevanjem možganov na veliki nadmorski višini. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Memento
Leonard v Mementu lahko 'preživi' le s fotografijami, kjer ima zapisano ime znanca/prijatelja, ki ga je spoznal po nesreči, in kratek opis (mu lahko zaupa ali ne). Foto: EPA
007 Možgani (podcast) - Simon Brezovar

V podcastu Številke ta teden govorimo o možganih. Nekaj dni pred podelitvijo oskarjev smo se pogovarjali s psihologom Simonom Brezovarjem, ki je le nekaj vidikov možganov razložil s pomočjo filmov, hkrati pa komentiral, kako natančno so filmi upodobili posamezne tematike.

"Do filmov, ki naslavljajo nevroznanost, imam ambivalenten odnos. Zamerim jim, da utrjujejo mite, ki so globoko zakoreninjeni v skupinskem nezavednem, po drugi strani pa dajejo takšne zgodbe nevroznanstvenikom priložnost, da se o njih pogovorimo z laično javnostjo in jim predstavimo dejanski status teh spoznanj, ki jih skušajo v filmih predstaviti. Obstaja pa še tretji vidik, ki gre tudi v pozitivno smer, to pa je odpiranje etičnih vprašanj," je prepričan Brezovar.

Spodaj sledi pet filmov, povezave do napovednikov in krajši komentarji Simona Brezovarja. Do celotne oddaje, v kateri gost podrobneje govori o vsakem filmu in opisu možganov, lahko dostopate TUKAJ.


Lucy (napovednik)
Tema: Človek uporablja le 10 odstotkov možganov

Zgodba o uporabi 10 odstotkov je eden najbolj popularnih nevromitov, teh je na področju nevroznanosti kar nekaj. Današnje metode so to tezo ovrgle. S pomočjo funkcijske magnetne resonance so ugotovili, da možgani nikoli popolnoma ne mirujejo. Tudi ko možgani spijo, so zelo dejavni.

Večno sonce brezmadežnega uma (napovednik)
Tema: selektivno brisanje spominov

Film mi je bil všeč, saj odpira različne teme. Znanost je pokazala, da lahko na eksperimentalnih živalih določene spomine selektivno izbrišemo. A treba se je zavedati, da je človeški spomin izrazito bolj kompleksen, tako v bližnji prihodnosti česa takega ne gre pričakovati. Zavedati se je treba, da imajo negativni spomini določeno funkcijo. Človek se je rodil s sposobnostjo predelovati boleča čustva in spomine in jih vgrajevati v svojo osebnostno strukturo ter z njimi mogoče še trdneje živeti.

Mandžurski kandidat (napovednik)
Tema: pranje možganov

Človeška osebnost, ki pogojuje, kako podredljivi bomo avtoritetam, ali se bomo obrnili proti svoji osebnosti in zagrešili tako dejanje, kot je umor, je preveč zapletena, da bi zgolj s pogojevanjem ali še s kakšnim zdravilom kaj takega res storili. Ne smemo pa biti preveč gotovi, saj se še dobro spominjamo Milgramovih eksperimentov, kjer so posamezniki ob tem, da je nekdo prevzel vso odgovornost za njihova dejanja, spuščali tako močne elektrošoke človeku, ki ga niso videli, da se ta na koncu sploh ni več oglašal.

Memento (napovednik)
Tema: nezmožnost ustvarjanja dolgoročnih spominov

Zelo lepo pokaže človeka, ki si je poškodoval hipokampus. To je struktura v možganih, ki igra ključno vlogo pri tvorjenju novih spominov. Ljudje, ki imajo degeneracijo celic v hipokampusu, postanejo vse bolj pozabljivi in na koncu ne morejo več ustvarjati novih spominov. Film pravilno opiše, kako je to. Ljudje si brez hipokampusa lahko kratkoročno zapomnijo recimo telefonsko številko, a v naslednjih treh minutah ne bodo več vedeli, da jim je nekdo to številko sploh bral.

Prebujanje (napovednik)
Tema: parkinsonova bolezen

Film je bil posnet po istoimenski knjigi Oliverja Sacksa, ki je zelo znan nevrolog. Film prikazuje bolnika, ki je v hudi fazi parkinsonove bolezni. Ta v možganih prizadene bazalne ganglije, ki od črne substance ne dobijo več dovolj dopamina. To vodi v hude motnje gibanja, ti bolniki niso več sposobni povzročiti novih gibov, njihova drža je zelo okorela. Film mi je všeč, ker lepo prikaže to bolezen, Robert de Niro pa je svojo vlogo odigral res fantastično.

Vabljeni k poslušanju celotnega podcasta, kjer Simon Brezovar omenja in komentira še naslednje filme: Eksperiment, Ekvilibrium, Še vedno Alice, Daleč od nje, Beležnica, Čudoviti um in Matrica. Brezovar v pogovoru omenja še svojo doktorsko nalogo, v kateri je proučeval možgane na veliki nadmorski višini.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- podcast (klik na poslušanje celotne oddaje),
- statistika, ki je bila izhodišče pogovora,
- SURS-ova zanimivost o doktorjih znanosti.

007 Možgani (podcast) - Simon Brezovar