Tinca je ob svojem 108. rojstnem dnevu dobila tudi medaljo s številko 108. Foto: RTV SLO
Tinca je ob svojem 108. rojstnem dnevu dobila tudi medaljo s številko 108. Foto: RTV SLO
Najstarejša Slovenka praznuje

Tinca, kot jo kličejo prijatelji, je svoj visoki jubilej praznovala v Domu upokojencev v Novi Gorici, kjer domuje zadnje desetletje. Slavljenki so pripravili rojstnodnevno praznovanje, prejela pa je tudi številne čestitke.

V življenju ni bilo vedno lahko
Deveta od desetih otrok se kljub visoki starosti še vedno spomni prve hude preizkušnje v življenju. Med prvo svetovno vojno je še ne 16-letna kot begunka odšla na Dunaj, kjer je delala v tovarni čokolade. "Bilo je težko, vendar sladko! Nikoli več v življenju se nisem tako najedla čokolade … ," se spominja. Leta 1929 se je poročila, kmalu po drugi svetovni vojni je ovdovela. Z možem Rudolfom nista imela otrok, med njenimi devetimi nečaki pa je tudi stoletna Pepca.

Jesen življenja je preživljala predvsem med prijatelji in sorodniki, po operaciji kolka in treh hudih zlomih pa sama ni več mogla skrbeti zase in se je leta 1997 preselila v novogoriški Dom upokojencev, za katerega pravi, da je njena največja družina.

"Močnik je najboljša hrana"
In še njen recept za tako dolgo življennje? "Skromno živite, pa ne boste vsega porabili že v prvih desetletjih. Ostalo bo za stoletje in več. In predvsem skromno jejte." Tinca najraje je močnik.

Najstarejša Slovenka praznuje