K množičnemu obisku in udeležbi je pripomoglo tudi lepo vreme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
K množičnemu obisku in udeležbi je pripomoglo tudi lepo vreme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturantska četvorka 2011
Maturantska parada je največja četvorka na svetu na eni lokaciji. Sinhrono je zaplesalo več kot 30.000 maturantov iz 57 mest Slovenije, Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Romunije, Albanije, Cipra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturantska četvorka 2011
V prestolnici je zbrane nagovoril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturanti zaplesali četvorko

Promenade, pokloni parov in žvižgi piščalk. Po slovenskih mestih se je točno ob 12. uri v Straussovih ritmih zavrtelo več deset tisoč maturantov.

Najbolj rekordno razpoloženo je bilo v prestolnici.

Ljubljanska Maturantska parada je namreč postala največja četvorka na svetu na eni lokaciji in se tako znova bori za vpis v Gunnessovo knjigo rekordov. Plesna šola Urška je namreč z ljubljansko četvorko izzvala svoj lanski rekord. Do 11. ure se je registriralo 8.864 maturantk in maturantov, kar je 1.880 več kot lani. Po pregledu vsega dokaznega materiala bo nov Guinnessov rekord tudi prijavila.

Maturantska četvorka pa je potekala tudi v drugih slovenskih mestih. Ste bili zraven? Svoje fotografije lahko naložite na Moj splet.

Udeleženci Maturantske parade na Slovenski cesti v Ljubljani, ki jo je pospremil tudi MMC, so obrnili svoje pete v trenutku, ko so zaslišali zvoke tradicionalne Straussove skladbe Netopir (Fledermaus-Quadrille). Z naučenimi plesnimi koraki in množično udeležbo so se tudi letos skušali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, kar jim je na koncu uspelo.

Maturante je nagovoril župan Zoran Janković, ki je maturantom zaželel uspešno opravljanje mature in dolge vroče poletne počitnice. Njegova udeležba pa je prispevala tudi k večjemu številu plesnih udeležencev, saj je tudi sam oblekel maturantsko majico in število z 8.864 povečal na 8.865.

Istočasno je z Ljubljano plesalo 57 mest devetih držav. V desetih ponovitvah je pod blagovno znamko Maturantska parada skupaj zaplesalo 161.680 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz desetih držav ter priplesalo šest naslovov Guinnessovih rekorderjev.

V Ljubljani Urška, v Mariboru PZS
Tradicionalna ni bila samo četvorka, ampak tudi spor, zaradi katerega se je tudi tokrat del četvork potekal pod okriljem Plesne zveze Slovenije, del pa je organizirala Plesna šola Urška.

Plesna šola Urška je organizirala osrednji ples četvork v prestolnici, nato je sledila plesna zabava na Gospodarskem razstavišču.

Tokratni moto jasen: odločen NE alkoholu
Ministrstvo za zdravje se je tako kot preteklo leto povezalo z organizatorji dogodka, državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami. Želeli so sprejeti različne ukrepe, ki bi lahko pripomogli k temu, da se mladi ta dan ne bi opijali, ampak bi s pozitivnimi zgledi in sporočili pokazali, da se je mogoče zabavati tudi brez alkohola.

Eden izmed takih ukrepov je bil, da so na vroč dan mladim delili brezalkoholno pijačo in jih s tem spodbudili k zabavi brez alkohola. Na ministrstvu za zdravje želijo, da bi dijakom taki dnevi ostali v čim lepšem spominu.

Četvorke so zaplesale v 22 slovenskih mestih, plesali pa so tudi v 29 mestih osmih evropskih držav, maturantska parada pa je v desetih letih v sinhroni ples povezala 161.680 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz 10 držav, priplesala pa kar šest Guinnessovih rekordov.

Foto in videoutrinke z letošnje prireditve v Ljubljani (avtor fotografij je Sandi Fišer) si lahko ogledate spodaj. Prav tako pa si lahko ogledate, kako je potekala četvorka v Kopru (fotografije so delo Aleša Logarja) in v Mariboru.

Maturanti zaplesali četvorko