Zbrane je nagovorila tudi letošnja vinska kraljica Karolina Kobal iz Vrhpolja pri Vipavi. Foto: MMC RTV SLO
Zbrane je nagovorila tudi letošnja vinska kraljica Karolina Kobal iz Vrhpolja pri Vipavi. Foto: MMC RTV SLO
Krst vina
Nagovor vinske kraljice in ljubljanskega župana

Vinska kraljica je v nagovoru zbranim ob odprtju že tradicionalne Ljubljanske vinske poti v mestnem jedru na kratko predstavila raznolikost slovenske rujne kapljice. Pozabila pa ni niti na opozorilo tistim, ki bodo (pre)globoko pogledali v kozarec.

"Če bo nazdravljanja svetemu Martinu preveč, nikar ne sedajte za volan," je zbranim na srce položila vinska kraljica, s čimer se je strinjal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je še dodal, da vožnja v mestnem jedru ni mogoča, "ker se nahajamo v pešconi".

Se tudi vi odpravljate na martinovanje? Vabljeni k nalaganju foto- in videoutrinkov na Moj splet. V MMC-jevih kuharskih receptih pa lahko izveste, kako pripraviti okusno martinovo raco.

Seveda pa se nazdravljanje lahko začne šele po spremenitvi mošta v vino. Za krst "moštka" je na ljubljanskem Mestnem trgu poskrbela folklorna skupina Prleški vasovalci. Prvo kapljico so poskusili tudi župan, vinska kraljica in direktor Ljubljanske vinske poti Rado Stojanovič.

V videih na desni si lahko ogledate nagovora vinske kraljice Karoline Kobal in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter krst mladega vina.

70 stojnic z rujno kapljico in kulinaričnimi dobrotami
Obiskovalci Ljubljanske vinske poti se lahko sprehodijo po ulicah starega mestnega jedra in na več kot 70 stojnicah poizkusijo izvrstna vina in različne kulinarične dobrote iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, nekaj pa tudi iz Ljubljane in okolice ter tujine.

Ob martinovem pestro dogajanje tudi drugod po Sloveniji
Na martinovo soboto pa bo pestro tudi v drugih krajih po Sloveniji. Mlado vino bo tako med drugim mogoče poskusiti v Ankaranu, Kopru, Luciji, kjer bodo okronali novo vinsko kraljico slovenske Istre, Slovenskih Konjicah in še kje, kjer bodo organizatorji poskrbeli za pester program.

Ob tem pa naj znova opozorimo, da alkohol in vožnja ne gresta skupaj. V okviru akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje z drugimi ministrstvi, policijo in inšpekcijskimi službami ter nevladnimi organizacijami, bodo policisti v času martinovanja do 15. novembra po vsej državi poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov.

Več fotoutrinkov s slovesnega odprtja Ljubljanske vinske poti si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.


Krst vina
Nagovor vinske kraljice in ljubljanskega župana