S predajo oblasti županje Nuške Gajšek princu karnevala in mednarodno povorko tradicionalnih pustnih likov in mask se začenja 60. Kurentovanje, organizatorji pa ob letošnjem jubileju obljubljajo še bolj zanimivo dogajanje. Foto: BoBo
S predajo oblasti županje Nuške Gajšek princu karnevala in mednarodno povorko tradicionalnih pustnih likov in mask se začenja 60. Kurentovanje, organizatorji pa ob letošnjem jubileju obljubljajo še bolj zanimivo dogajanje. Foto: BoBo

"Kurentova tržnica, kot smo jo poimenovali za čas pustnih dogodkov, nam bo pomagala, da dogajanje pripeljemo nazaj v mesto. Seveda ne pričakujemo, da bo že tokrat vse tako, kot smo si zamislili, a trudimo se, da bi nekoč spet lahko govorili o tem, da se je dogodek vrnil v staro mestno jedro," je dejala županja najstarejšega slovenskega mesta Nuška Gajšek.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Branka Brumna, sicer generalnega sekretarja Evropske federacije karnevalskih mest, ki letos praznuje 40 let, Kurentovanje ostaja največji muzej pustne nesnovne dediščine. Prireditev bo letos potekala v Evropski prestolnici karnevalov 2020, saj bo Ptuj maja gostil tudi kongres omenjene organizacije.

Med glavnimi novostmi je tudi Brumen omenil Kurentovo tržnico, novo prizorišče tako dnevnih prikazov avtohtonih pustnih likov kot prostor, kjer bodo zaključili otvoritveno medcelinsko srečanje pustnih likov in mask.

Sorodna novica S kurentovim skokom uvod v pustne obrede

Po njegovem mnenju gre za jagodni izbor letošnjega festivala, na katerem bo sodelovalo okoli 2200 mask, med njimi štirje od Unesca zaščiteni liki. Prvič prihajajo beneške maske in skupina iz Bolivije, goste pa bo ta dan pozdravilo tudi okoli 850 kurentov.
Skupaj bo do 25. februarja na Ptuju sodelovalo več kot 2000 kurentov, ob tem pa je Brumen poudaril zdaj že dobro uveljavljeno prepletanje Etnofesta kot etnografske osnove prireditve, komercialnega dela festivala v karnevalski dvorani ter umetniškega Artfesta, v sklopu katerega bo potekal slikarski Ex Tempore.

Ob tem letos pripravljajo mednarodni znanstvenoraziskovalni simpozij o nesnovni kulturni dediščini, v sklopu katerega bodo med drugim predstavili novo monografijo nekdanjega župana in kurenta Štefana Čelana.

Med pomembnejšimi dogodki so organizatorji omenili še petkov nočni spektakel in sobotni mestni pustni korzo, meščansko povorko s 150-letno tradicijo. Vrhunec pa bo kot vsako leto predstavljala mednarodna karnevalska povorka v nedeljo, 23. februarja. Dan pred pokopom pusta bodo ptujske ulice zasedle še maškare vrtcev iz vse Slovenije.

Letos so se v Zavodu za turizem Ptuj še bolj zagnano lotili promocije dogajanja. Direktorica Tanja Srečkovič Bolšec je povedala, da znova pričakujejo vsaj 100.000 obiskovalcev. "Kurentovanje je že davno preseglo lokalne okvirje, zato smo se s promocijo digitalne kampanje odpravili še proti zahodu države," je dejala.

Jubilejnemu festivalu primerno je organizatorjem letos uspelo zbrati opazno več denarja, večina ga je namenjenega za sofinanciranje prihoda gostujočih mask iz tujine. Županja je proračun ocenila na 280.000 do 300.000 evrov, ob tem pa dodala, da so bili zelo uspešni tudi pri pokroviteljih, ki so doslej prispevali 220.000 evrov, kar je že zdaj 55.000 evrov več kot lani.