Udeleženci niso pokazali strahu pred mrzlim morjem. Foto: BoBo
Udeleženci niso pokazali strahu pred mrzlim morjem. Foto: BoBo

Temperatura morja okoli 11 stopinj Celzija, kolikor je imel tudi zrak v Portorožu, je privabila rekordno število udeležencev. Čeprav je števec prijav sprva kazal na kar 800 skakalcev, se jih je po besedah organizatorjev skoka dejansko udeležilo 686, kar pa je bilo dovolj za rekord. Prejšnji rekord je bil namreč iz leta 2017, ko je v morje skočilo 545 ljudi.

Udeleženci prihajajo praktično iz vsakega mesta v Sloveniji, skupno pa iz desetih držav. Glede na podatke iz predhodnih prijav je najstarejši udeleženec štel 79 let, najmlajši pa štiri.

Leta 2020 si želijo povezati vse štiri obalne občine, in sicer tako, da bi skoki poleg v Portorožu na isti dan in ob isti uri potekali še v občinah Koper, Izola in Ankaran.

"Vsi so nasmejani, dobre volje in to je bistvo – da začnemo novo leto z neko pozitivno energijo, da si rečemo, da zmoremo skočiti v mrzlo morje. Če to naredimo na novega leta dan, potem nam je vse drugo veliko lažje," je ob lanskem skoku v morje pojasnil predstavnik organizatorjev Nino Cokan.

Enega udeleženca oživljali

Reševalci so morali enega izmed udeležencev po prihodu iz vode oživljati, saj se je zgrudil na pomolu. Moški je najprej uspešno preplaval razdaljo med obema pomoloma, potem pa ga je ob prihodu na kopno obšla slabost. Najprej se je oprijel ograje, nato pa se zgrudil na tla, nakar so mu na pomoč priskočili reševalci.

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil Cokan, so zdravstveni delavci moškega oskrbeli že na kraju dogodka, nato pa ga z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, vendar je z njim vse v redu.

Podobni dogodki tudi drugje

V vodo pa so skakali tudi v Velenju, kjer so organizirali tradiconalni potop v jezero, v Celju pa so pogumni plavalci skočili v Savinjo. Že v ponedeljek so deseto leto zapored najpogumnejši skočili v Blejsko jezero, podoben dogodek pa so pripravili tudi na Jezerskem.

Rekordna udeležba na skoku v morje