Za dobro mero humorja med podelitvijo je znova poskrbel Zrnec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za dobro mero humorja med podelitvijo je znova poskrbel Zrnec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani, Katja Šeruga, Tanja Žagar in Jurij Zrnec
Kljub odsotnosti nekaterih prejemnikov gongov so s svojimi nagradami veselo pozirali preostali dobitniki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Slakonja
Po dveh viktorjih je Slakonja letos svojo vitrino obogatil še z gongom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tanja Žagar
Z zbiranjem gongov pa nadaljuje tudi Žagarjeva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani
Nov mejnik v svojem ustvarjanju so z osvojenim gongom postavili tudi člani ansambla Modrijani, ki so tako v svoji konkurenci pustili za sabo Eroiko, Čuke, Siddharto, Beltinško bando, Perpetuum Jazzile, Tabu in MI2. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto in Nika Zorjan
Med prisotnimi na podelitvi nista manjkali stari znanki Misije Evrovizija Eva Boto in Nika Zorjan, sicer obe nominiranki za najbolj priljubljeno pevko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Katarina Čas in Rosvita Pesek
Ob odsotnosti Bobovnika je nagrado v njegovem imenu prevzela Rosvita Pesek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Katja Šeruga in Katarina Čas
Nagrada za posebne dosežke je odšla v roke novopečeni odgovorni urednici Večera Katji Šeruga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alya in Sokoli
Sklepni del večera je pripadel Alyi in Sokolom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavje RTV na podelitvi nagrad Gong

Zastor se je dvignil ob zvokih opernega petja, za katerega sta poskrbeli operni solistki Martina Zadro in Mirjam Tola. In to ravno v minutah, ko so družbena omrežja napolnile vesti o precej razgretem dogajanju na protestnem shodu v neposredni bližini. "To je neprijetno naključje. Ampak tako, kot so tam ljudje povedali svoje mnenje, so tudi ljudje tu izrazili svoje mnenje," je pred podelitvijo nagrad komentirala sovpadanje protestnega dogajanja in podelitve nagrad drugih najodmevnejših medijskih nagrad ta hip - takoj po viktorjih - odgovorna urednica revije, ki stoji za podelitvijo, Mateja Košir.

Seznam vseh nominirancev in zmagovalcev najdete na tej povezavi:
Slavko Bobovnik ostaja najbolj priljubljen, nagrajen tudi "razvedrilec" Klemen Slakonja

Luč pozornosti se je kmalu po prihodu nominirancev v ljubljansko opero obrnila proti ljubljencem občinstva. Daleč od spektakla, v umirjenem minimalizmu s pridihom športne elegance in pod taktirko voditeljice in igralke Katarine Čas so tako sinoči podelili osem gongov ustvarjalcem, ki so najbolj zaznamovali medijsko krajino v letu, ki se počasi izteka. "Naj se podelitev 'gongof' začne," je zbrane popeljala v minute razkritij nagrajencev Časova.

Le malo novega, veliko starega
Med starimi znanci podelitve so letos v dvorani prevladovali predvsem obrazi Radiotelevizije Slovenija, ki so znova zaznamovali končni seznam nagrajencev. "Ljudje nekoga vzljubijo in ga imajo radi, dokler nimajo razloga, da ga nehajo imeti radi. Pri gongih mislim, da ni te težave. Vsako leto pridejo na plano novi obrazi, obrazi, ki še niso dobili gongov, medtem ko se ponovijo nekateri stari," je še pojasnila Koširjeva.

Že drugo leto zapored je svoj primat med televizijskimi voditelji informativnega programa potrdil voditelj Odmevov Slavko Bobovnik. "Jaz mislim, da Slavka odlikuje tisto, kar je tudi vaš moto nocoj: tista žlahta kilometrina. Ne vem, če lahko njega še kaj preseneti. Ko mu rečem: 'Vau, Slavc, poka!' mi odvrne, 'Pokalo je tudi leta 1988 in še kdaj.' Njega več ne more nič presenetiti. Mu rečem: 'Slavko, rebalans proračuna.' In on odvrne: 'Štirideset sem jih že dal skozi.' To je pri njem tista gotovost, nakopičena v znanje, in seveda izredno dober spomin in aktualizacija," je lepe besede o nagrajencu delila njegova stanovska kolegica Rosvita Pesek, medtem ko je sam vodil sklepno soočenje predsedniških kandidatov.

Medtem ko recepta, kako si ustvariti močen glasovalni stroj, nismo mogli izvedeti od Bobovnika, je svojega delil za MMC igralec Jurij Zrnec: "Bolj kot si 'ferdirban', bolje je. To sem ugotovil zdaj v zadnjih dveh letih. Bolj kot si poškodovan, raje te imajo ljudje. To je en tak dober recept."

Podobno kot lani je tudi letos (sicer že šestič) ostal brez konkurence v kategoriji najbolj priljubljenega igralca. "Lani si povedal, da si prišel na podelitev gongov naravnost iz bolnice, letos iz toplic, boš drugo leto prišel od doma," se je ob predaji nagrade pošalila Časova.

Toda kaj sta dve zaporedni zmagoslavji v primerjavi s tremi. "Spominjaš me na športnika Lancea Armstronga, ki je leta in leta zmagoval. Iskreno, Tanja, si mogoče tudi ti na dopingu," se je na račun že tretje leto zapored najbolj priljubljene pevke Tanje Žagar pošalila Časova, preden sta izmenjali nekaj besed.

"Kako že pravijo? Vse dobre stvari so tri. Ravno tako sem vesela, še bolj sem vesela, kot takrat, ko sem prejela prvi gong. Kajti dobiti tri gonge zapored je že res nekaj zelo lepega in potrditev, da imamo jaz kot izvajalka in ljudje, ki me imajo radi poslušajo in imajo radi mojo glasbo, močno vez. Da se še krepi. In to je najpomembneje. Ljudje so tisti, ki nas morajo bodriti, nas spremljati, nas poslušati - prihajati na nastope in koncerte. Kupit CD-je, albume, da lahko mi uspešno ustvarjamo. Tako da naj, naj, najlepša hvala še tretjič za ta prečudovit gong," se je vsem glasovalcem še enkrat v pogovoru za MMC zahvaljevala Žagarjeva.

Po viktorjih še gongi
To pa je bila za Žagarjevo letos že druga nagrada, saj so ji njeni oboževalci pomagali tudi do novega viktorja na začetku leta. Podobno potrditev, kot jo je doživel z velikim zmagoslavjem na viktorjih marca, je na gongih sinoči doživel tudi igralec, imitator in voditelj Klemen Slakonja, ki je slavil v kategoriji najbolj priljubljenega televizijskega voditelja razvedrilnega programa. "Nagrade so nekaj za 'zraven'. Ni to prioriteta, zaradi katere delamo. Delali smo z užitkom. Veseli smo, da je bil naš trud poplačan na ta način, in jaz sem vesel naklonjenosti gledalcev v taki meri," se je v svojem imenu in imenu ekipe Misija Evrovizija zahvaljeval v pogovoru za MMC Slakonja.

Podobno kot Slakonja, ki se je moral med podelitvijo zahvaliti za svojo nagrado z vklopom iz Drame, kjer je nastopal, svoje nagrade - prav tako zaradi predstave - ni mogel prevzeti najbolj priljubljeni radijski voditelj po izboru bralcev Vikenda Denis Avdić. Tudi on je podobno kot Žagarjeva in Slakonja slast medijskih nagrad letos že okusil, in sicer za dosežke v preteklem letu na viktorjih. A to je bil za radijskega voditelja prvi gong.

Po Siddharti, Eroiki ... Modrijani
Svež veter je zapihal še v kategoriji najbolj priljubljene glasbene skupine, kjer je na koncu slavil ansambel Modrijani. "Gong popularnosti je dobila narodnozabavna zasedba. Torej je najbrž to ena prelomnica za glasbo, ki ima več kot 50-letno zgodovino, ampak imam občutek, da se piše nova knjiga, nova generacija domačih ansamblov. Veseli smo zase in za druge," je pojasnil pevec Blaž Švab za MMC. In prav po njihovi zaslugi je po operi za nekaj sekund zaokrožil zvok ljudske pesmi. "Skušali smo napraviti dober vtis, kar mi tako radi počnemo. In kaj drugega nam je preostalo, kot da drug drugega izzovemo, da nenačrtovano zapojemo akapelo. Ljudska pesem je bila kar prava," je še poudaril Švab za MMC.

Nagrada za združitev igralstva in glasbe
Gong ustvarjalnosti je uredništvo Vikenda letos podelilo Ladu Bizovičarju za predstavo Slovenska muska od A do Ž. Toda podobno kot Avdić in Slakonja se je tudi on mudil na odru in se ni udeležil podelitve. Prek videopovezave je nagrado tako prejel virtualno iz rok Časove. "Ta zasebni trenutek mi ni bil tako všeč. Vesela sem zanj in si zasluži to nagrado. Sem pa rekla Mateji Košir, odgovorni urednici: 'Joj, zdaj bo videti, kot da nekaj privatiziramo.' Ampak Slovenska muzka od A do Ž je res super predstava. Zato sem mu tudi tako uradno predala nagrado, v bistvu je nisem, ker ima predstavo v teatru," je v smehu povedala Časova za MMC.

Slovo od televizije z nagrado
Letos se je uredništvo odločilo podeliti še posebno priznanje – prejela ga je Katja Šeruga za svoje novinarsko delo na največji komercialni televiziji pri nas. "Dober informativni televizijski voditelj je inteligenten, brezkompromisen, prodoren, artikuliran in je hkrati odličen poznavalec aktualnega družbenopolitičnega dogajanja. Prav taka je bila novinarka, ki se je te dni poslovila z malih ekranov. Svoje prispevke je pripravljala profesionalno in verodostojno, s posluhom za informacijo, zgodbo in njenega receptorja," so nagrado obrazložili v uredništvu Vikenda. Gong ji je podelil slovenski gimnastični prvak in olimpionik Miro Cerar.

Višje, hitreje, močneje ...
Tudi prireditev v celoti je letos zaznamoval olimpijski duh. "Bili smo mnenja, da so se s tem identificirali tudi naši finalisti, ki so očitno bolj priljubljeni od drugih, boljši, sežejo višje do zvezd. Pa še prijetne izzive smo pripravili za finaliste in mislim, da so se zabavali," je še pojasnila Koširjeva. Gonge so tako na oder ob krajših videoposnetkih merjenja nominirancev v najrazličnejših olimpijskih (tudi malce namišljenih) disciplinah ob komentiranju starih znancev športnih prenosov na Televiziji Slovenija, Andreja Stareta in Petra Kavčiča, prinesli Brigita Bukovec, Rajmond Debevec, Lucija Polavder, Andraž Vehovar in že omenjeni Cerar.

... in številčneje!
Glasovanje je sicer potekalo od februarja do začetka novembra. Uredništvo je v prvem krogu glasovanja prejelo 93.119, v finalnem krogu glasovanja pa 44.915 glasov – bralci so torej svojim favoritom namenili kar 138.034 glasov.

Več utrinkov pa smo za vas pripravili v spodnji galeriji in priloženem videu.

Slavje RTV na podelitvi nagrad Gong