Zmagovalec večera je najprej prejel čestitke od svojega dekleta Saše Lešnjek. Foto: Žiga Culiberg
Zmagovalec večera je najprej prejel čestitke od svojega dekleta Saše Lešnjek. Foto: Žiga Culiberg
Canegatto je na koncu pristal na drugem mestu, toda razlike v odstotkih so bile zelo majhne. Foto: Žiga Culiberg
Lea Likar je na koncu osvojila tretje mesto. Foto: Žiga Culiberg
Gregor Ravnik je prejel nagrado za najboljšo interpretacijo. Foto: Žiga Culiberg
Zmagovalna skladba Popevke 2018: Alex Volasko - Če pomlad nikoli več ne pride
Lea Likar - Z očmi zaljubljenca v maju
Gregor Ravnik - Ti si
Canegatto - Samo mirno, samo dalje

"Pri Poprocku nisem vedel, zdaj mogoče že malo bolj vem. In tudi zdaj še nekaj dni ne bom dojel, kaj se je zgodilo. Videti je, da sem imel kanček sreče – en glas ali dva pri takšnem odstotku naredi razliko," je dejal 26-letni glasbenik. K prijavi na Popevko ga je spodbudilo njegovo dekle Saša Lešnjek, ki je na Popevki tudi pela spremljevalne vokale skupaj z Mitjo Bobičem in Sandro Feketijo. "Ta skladba se mi je valjala po predalu in sem jo enkrat zaigral. Rekla je, da je res lepa, ampak nisem vedel, ali je res tako. Malo je bila otožna. Toda spodbudila me je k prijavi na razpis in sem si rekel, mogoče pa res. In sem to storil v zadnjem trenutku, zdaj pa stojim tu," je razložil Volasko.

Če je bila pred dvema letoma zanj usodna skladba Pesek in poljub, mu je tokrat nagrado prinesla skladba Če pomlad nikoli več ne pride. Toda Popevka ima pri Volasku posebno mesto: "Vedno se mi je zdelo, da gre za slovenski festival s slovenskimi melodijami in lepimi besedili. Zame je velik dosežek, da se lahko postavim ob bok velikim izvajalcem, ki so krojili mojo mladost. To je verjetno največja čast, ki sem jo doživel do zdaj."

Sam poudarja, da se veliko ne ozira na to, ali bo skladba našla svoje mesto tudi na radijskih postajah: "Če je pesem dobra, bo že našla ušesa ljudi. Imamo skladbe, ki so na Emi ali Popevki dosegle slabšo uvrstitev, pa jih imajo ljudje še vedno radi in si jih prepevajo. Imamo pa zmagovalne skladbe, ki si jih nihče ne prepeva. Samo čas pokaže, kaj je kakovostno. In tu igra veliko vlogo iskrenost."

Čeprav je star 26 let, velja za starega znanca gledalcev oddaj Televizije Slovenija (od Bitke talentov, Misije Evrovizije, Moje Slovenije, nastopov na Emi ter Popevki in Poprocku), za kar sam priznava, da ni vedno prednost: "Niti si ne upam kakšnih portalov, ker ljudje vedno potrebujejo grešnega kozla. Če ne bi bil jaz, bi bil kdo drug. To je del posla. Spomnim se pred leti Omarja, s katerim sva soseda, kaj je on prestal. Sam nimam več ne Facebooka ne Instagrama, tako da mi je vseeno za mnenja. Na skladbo sem ponosen in če bo ljudem všeč, lepo, če ne bo, pa nič zato."

Drugouvrščeni z nagrado strokovne žirije
Takoj za Volaskom je pristala skladba Samo mirno, samo dalje, ki jo je izvedel Canegatto alias Andraž Gartner. "Nagrada mi pomeni potrditev, ki je nisem vajen. Nasploh se zelo nerad izpostavljam ali pustim ocenjevati. Cela zgodba s Popevko je zelo lepa izkušnja," je poudaril Canegatto. Pevec, ki je svoj prvi album izdal v italijanskem jeziku, drugega pa v slovenskem, se je vse do zdaj izogibal festivalskih odrov. "Šel sem malo pod prisilo v to zgodbo, če sem iskren. Ampak mi ni žal," je priznal Canegatto – tudi nagrajenec strokovne žirije za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca.

In kaj se pravzaprav skriva za njegovim umetniškim imenom? "Canagatto je človek, ki želi povedati veliko stvari. To je njegovo bistvo. Je pa tako, da včasih zagovarjam eno stvar, drugič nasprotje. Canagatto ravno ponazarja to. V italijanščini to pomeni pes in mačka. Ta boj med njima sem hotel vnesti v umetniško ime, ker se v besedilih veliko stvari med sabo kreše. To pa ne pomeni, da besedila niso resnična," je povedal glasbenik.

Tretji nastop na Popevki za Leo Likar
Strokovna žirija v sestavi Eva Hren, Anja Rupel, Mojca Menart, Martin Štibernik in Robert Pikl pa je v superfinale poslala še skladbo Z očmi zaljubljenca v maju, ki je na koncu osvojila nagradi za najboljše besedilo (to je prispeval Nejc Podobnik) in priredbo (ki jo je napisal Matija Krečič). "Fanta si vsekakor zaslužita nagrado za svoje delo. Sem tako zelo vesela, da sem lahko zapela to skladbo in dobro sem se počutila ob nastopu. Zelo sem hvaležna za tretje mesto," je po nastopu dejala Lea Likar.

"Ko sem jo prvič slišala, sem se odločila, da jo želim zapeti takrat še bodočemu možu na poroki. Potem je bila sprejeta na Popevko in je ta načrt odpadel. In jo je slišal šele na festivalu, toda ostal je enako vesel in ponosen," je še dodala Likarjeva.


Ponovitev uspeha z Melodij morja in sonca

Nagrada za najboljšo interpretacijo pa je prejel debitant na Popevki Gregor Ravnik, ki se mu ni uspelo uvrstiti med prve tri superfinaliste. "Občutki so fantastični. Vesel sem, da sem lahko predstavil skladbo širšemu občinstvu. Mislim, da je to skladba, ki se ti vtisne v spomin in predvsem v srce. Vesel sem, da sem z interpretacijo dosegel svoj cilj," je poudaril 25-letni Ravnik, sicer akademsko izobraženi pevec.

Ravnik je ponovil uspeh z Melodij morja in sonca lani, ko je prav tako prejel nagrado za najboljšega interpreta. Letos pa se je predstavil tudi na izboru Ema. Toda kot priznava sam: "Mislim, da je Popevka naš najlepši in največji festival. Kot debitant na tem festivalu mislim, da je takšna nagrada lepa popotnica za naprej."

Zmagovalna skladba Popevke 2018: Alex Volasko - Če pomlad nikoli več ne pride
Lea Likar - Z očmi zaljubljenca v maju
Gregor Ravnik - Ti si
Canegatto - Samo mirno, samo dalje