Lenny Kravitz s svojo unikatno mešanico roka, funka, popa in drugih žanrov še vedno navdušuje poslušalke in poslušalce po vsem svetu. Foto: Sandi Fišer
Lenny Kravitz s svojo unikatno mešanico roka, funka, popa in drugih žanrov še vedno navdušuje poslušalke in poslušalce po vsem svetu. Foto: Sandi Fišer

Lennyju Kravitzu tudi trideset let po prvem albumu ne manjka zagona, energije in ustvarjalnosti. Lani je izdal že svoj enajsti studijski album z naslovom Raise Vibration, s katerim nadaljuje širjenje svojega sporočila o ljubezni, strpnosti in spoštovanju. V sklopu promocije albuma se je Kravitz podal tudi na svetovno turnejo, v okviru katere je od aprila lani polnil dvorane po Evropi, Severni in Južni Ameriki. Dolg niz nastopov bo Kravitz sklenil 11. junija na odru londonske O2 arene, z nastopom v slovenski prestolnici pa je začel drugi krog po stari celini.

Ameriški glasbeni zvezdnik se je v Stožicah predstavil v svojem značilnem slogu – z dredi, sončnimi očali in džinsom. Foto: Sandi Fišer
Ameriški glasbeni zvezdnik se je v Stožicah predstavil v svojem značilnem slogu – z dredi, sončnimi očali in džinsom. Foto: Sandi Fišer

Ameriški glasbeni zvezdnik, ki je znan po svojem individualnem unikatnem slogu in mešanju različnih glasbenih žanrov, je v Ljubljano prispel že nekaj dni pred nastopom. "V vašem mestu se počutimo odlično. Hvala za ljubezen, da ste poskrbeli, da se tukaj počutimo kot doma," se je za gostoljubnost zahvalil med prvim nagovorom v ljubljanskih Stožicah. Glasbenik, ki bo prihodnji mesec dopolnil 55 let, je čas v slovenski prestolnici sicer izkoristil tudi za temeljito pripravo na uvodni koncert drugega dela glasbenega pohoda po Evropi. Pred slovensko občinstvo je v primerjavi s preteklim delom turneje namreč stopil s precej predrugačenim in nekoliko manj preizkušenim naborom pesmi.

Repertoar

Here to Love
We Can Get It All Together
Fields Of Joy
American Woman
Get Up Stand Up
Who Really Are The Monsters
Bring It On
Dig In
Let Love Rule
It Ain't Over Til It's Over
Stand By My Woman
Can't Get You off My Mind
Low
Ride
Mr. Cab Driver
Bank Robber Man
Fly Away
Are You Gonna Go My Way
--------------------------
Stilness of Heart
Again

Mešanica uspešnic in novosti
Če je Lenny na preteklih koncertih turneje izmed novih pesmi preigraval predvsem osrednja singla albuma – It's Enough in Low –, nastope pa začenjal z udarnimi uspešnicami, se je tokrat odločil za drugačno pot. Glasbenik je že takoj na začetku postregel z dvema skladbama z najnovejšega albuma. Pesmi Here To Love in We Can Get It All Together je Kravitz uporabil kot uverturo in postavil temelje za večer glasbe, ki jo navdihujeta ljubezen in optimizem.

Med občinstvom, ki je napolnilo bolj ali manj vse razpoložljive kotičke dvorane, so po starosti in odzivih sodeč prevladovali poslušalci in poslušalke, ki se jim je Kravitz v srce zapisal v še v 90. letih. Občinstvo je tako občutneje oživelo šele ob pesmi American Woman, priredbi skladbe kanadskih rokerjev The Guess Who, ki jo je Kravitz predrugačil leta 1999. Vzdušje se je stopnjevalo, ko je na odru zažarela reggaejevska trobojnica, Stožice pa so preplavili ritmi še ene priredbe – Get Up Stand Up Boba Marleyja.

Z glasbo do sožitja
Poleg ljubezni, ki ima v Kravitzevem ustvarjanju osrednje mesto, se newyorški glasbenik rad dotakne tudi politike in aktualnih družbenih vprašanj. Ob tem je nastala tudi nova pesem Who Really Are The Monsters, s katero Kravitz poziva k miru in dialogu. Tudi sicer je glasbenik med skladbami občinstvo večkrat pozval, naj sledi svojemu srcu, naj išče resnico in naj si pusti biti ustvarjalno.

Kravitz se je med nastopom veliko premikal in se dvakrat celo pomešal med množico na tribunah. Foto: Sandi Fišer
Kravitz se je med nastopom veliko premikal in se dvakrat celo pomešal med množico na tribunah. Foto: Sandi Fišer

"Hvala, ker poslušate toliko nove glasbe," se je zahvalil Kravitz in na navdušenje zbrane množice nato postregel z uspešnicami, kot so Let Love Rule, It Ain't Over Til It's Over, Stand By My Woman in Can't Get You Off My Mind, ob katerih je zaplesalo tudi občinstvo v višjih predelih dvorane.

Kravitz je s svojim gibanjem po odru poskrbel za razgiban nastop. Večkrat se je približal občinstvu, dvakrat pa se je popolnoma potopil vanj in se na njegovo navdušenje povzpel na tribune. Med koncertom je zvezdnik zamenjal več kitar, poleg kitarista, basista, bobnarja in klaviaturista pa so posamezne skladbe popestrili tudi saksofonista in trobentač.

Sicer dobro vzdušje je, vsaj tistim v višjih predelih dvorane, občasno nekoliko kvarilo ozvočenje, zaradi katerega so bili deli nekaterih skladb moteče glasni in so del poslušalk in poslušalcev silili v iskanje boljših kotičkov v dvorani.

Ob Kravitzu je na odru stal tudi njegov dolgoletni prijatelj Craig Ross, s katerim sodelujeta že skoraj tri desetletja. Foto: Sandi Fišer
Ob Kravitzu je na odru stal tudi njegov dolgoletni prijatelj Craig Ross, s katerim sodelujeta že skoraj tri desetletja. Foto: Sandi Fišer

Seznamu najnovejših pesmi je Lenny v nadaljevanju dodal še singel Low, ki ga na repertoar v zadnjem letu uvršča redno, in pa pesem Ride, ki jo je skupaj s svojo spremljevalno skupino pred občinstvom zaigral prvič. Konec uradnega dela koncerta je postregel s še enim nizom dvajset in več let starih uspešnic. Občinstvo je najbolj razgrela Fly Away, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih in najbolj znanih Lennyjevih skladb.

"Vsi smo bratje in sestre"
V dodatku je Kravitz koncert sklenil tam, kjer ga je začel – pri ljubezni. Med instrumentalnim delom skladbe Stilness of Heart je občinstvu namenil daljši nagovor. "Smo bitja, ustvarjena za ljubezen. Tu smo, da ustvarjamo, da se podpiramo. V srcu vem, da smo vsi ustvarjeni z isto energijo. Vsi smo bratje in sestre," je dejal Kravitz in dodal, da se moramo vrniti k naravi in spet obuditi našega duha, kar je občinstvo pozdravilo z bučnim aplavzom.

Piko na i je glasbenemu spektaklu ameriški roker postavil z zimzeleno pesmijo Again, ki jo je odpel skupaj z občinstvom in tako za konec poskrbel za enega izmed vrhuncev večera.

Utrinke s koncerta si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.