Tabu so se s Poljubljeno prebili na sam vrh najbolj predvajanih glasbenih izvedb v letu 2011. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu so se s Poljubljeno prebili na sam vrh najbolj predvajanih glasbenih izvedb v letu 2011. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zelo malokrat. Če pa poslušam, poslušam Val 202 ali Radio SI. Preletim, ko predstavimo kakšen naš novi komad, če ga kje ujamem. Zakaj? Ker poslušam drugo glasbo, kot se vrti na komercialnih radiih.

Marinškova o poslušanju radijskih postaj
Tabu
Poleg Poljubljene se je na lestvico Zavoda IPF uvrstila še njihova pesem z lanske Eme, Moje luči. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kot tu kažejo številke, dobro dela. Skupaj nam je uspelo prehiteti Adele, kar je za moje pojme velik dosežek. Pove pa tudi, da so slovenske radijske postaje precej naklonjene slovenski glasbi, kar je super in edino pravilno.

Marinškova o Raayu.
Mortadeljada, Tabu
Tabu veljajo za eno izmed najdejavnejših koncertnih skupin pri nas. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Člani skupine so že pred prihodom na radijske postaje vedeli, kaj imajo v svojih rokah. "Za Poljubljeno smo res bili vsi istega mnenja, da je 'hitec' in je še," je že pred časom za MMC priznala pevka Tina Marinšek. "Že takoj na začetku, ko smo slišali demo, ko še ni bilo besedila in še ni bilo ničesar, smo vedeli," je pojasnila pevka, s katero so preostali člani skupine po odhodu prvotne pevke Nine (jeseni 2006) zaradi težav z glasom dobili nov zalet.

Poljubljeni je po podatkih Zavoda IPF najbolje kazalo že po prvi polovici preteklega leta, primat pa jim je uspelo obdržati tudi ob koncu leta. "Tudi za 42 in še za kakšen drug komad bi si želeli, da bi bil slišan malo bolje. Kaj jaz vem. Na koncu ljudje izberejo," je priznala Marinškova in dodala: "Tudi naše druge komade se sliši, ampak se jih sliši samo ponoči."

Hkrati pa je podala svoj pogled na obvezne radijske kvote. "Za moje pojme bi bilo najbolj pošteno, da se skladba enkrat zavrti in gre en evro v žep - za vsakogar. Ni pomembno, ali se pesem predvaja 500-krat na leto ali 1.050-krat. Vsi delamo glasbo iz enega razloga. In za ta razlog bi lahko bili tudi enako plačani - se mi zdi," je razmišljala Marinškova.

Radijska predvajanja odraz koncertne realnosti?
V letih delovanja so si zgradili ugled ene najdejavnejših koncertnih skupin na naših tleh. Pri primerjavi koncertne in radijske realnosti v njihovem primeru tako ni velikih razhajanj. "Imeli smo številne nastope lani. Tudi januarja letos, februarja tudi. Marca in aprila zdaj bolj delamo na albumu in počivamo. Ampak imamo spet nekaj datumov, objavljenih na spletni strani. 'D'best' je, no. To je res kraj, kjer je Tabu doma," je dejala pevka in dodala: "Tabuji so od Nine, ki je na koncertih delala 'raztur', zaživeli. Tam se najbolje počutimo."

Odgovora na vprašanje, kaj ima večji vpliv v razmerju koncerti - radijska predvajanja, nam pevka ni znala podati: "Tega pa ne vem. Poljubljena je precej naredila tudi za to. Vsak singel je pospremljen z več koncertnimi ponudbami, še posebej če je uspešen."

Včasih Angel, danes Poljubljena
Kar je bila nekoč na koncertih skladba Angel, so danes pesmi, kot sta Poljubljena, Oblak za Dva. "Še vedno je to Dobra vila. Ljudje pridejo, skačejo, pojejo, se veselijo zraven," je pojasnila Marinškova za MMC.

Tabujevci so že od svojih začetkov zvesti maternemu jeziku. To je tistih dni, ko so se še z Nino, ironično, na glasbeno prizorišče prebijali tudi s pomočjo priredbe Torn, ki jo je v izvirniku pela Avstralka Natalie Imbruglia (v slovenščini On) "Slovenščini ostajamo zvesti zato, ker na ta način pridemo na prvo mesto najbolj predvajanih skladb pri nas (smeh). Ljudje nas razumejo - od naših najmlajših obiskovalcev koncertov, ki še niti govoriti ne znajo, do zelo zrelih. Ne razumejo vsi angleškega jezika, čeprav je internacionalen. Zato se nam zdi to prav," je pojasnila Marinškova in dodala: "Ne govorimo pa nikoli, da ne bomo poskusili tudi v angleščini."

O načrtih za zdaj še skromno
Skupina (v sestavi Primož Štorman, bobni; Iztok Malenšek, baskitara; Tina Marinšek, vokal; Aleš Beriša, klaviature; Tomaž Trop, kitara) trenutno snema nov album. V obdobju, ko snemajo nov album, jim to priznanje pomeni le dodaten 'push' in navdih. "Dejstvo je, da dobro delamo," je dodala Marinškova. Njihov nov album naj bi izšel konec letošnjega leta ali pa na začetku prihodnjega. Konkretnih datumov za zdaj še ne želijo izpostavljati. "Zdaj smo se tega lotili sami - kakor nam bodo dopuščali čas in finance," je dejala pevka.

V povojih so zdaj tudi večji načrti, a je o podrobnostih pevka ostala skopih besed: "Zagotovo gremo zdaj v Križanke in mogoče v malo prestižnejše koncertne zadeve."

Nekaj besed o aktualni lestvici Zavoda IPF smo izmenjali tudi s producentom Raayem.

Kako vam uspe? Bi lahko malo bolj pojasnil proces, kako nastajajo vaše skladbe?
Raay:
Edino bistvo procesa je to, da delam, delam, popravljam, spreminjam, dokler nisem stoodstotno prepričan, da je izdelek dober. Dober komad, dober zvok z dobrim izvajalcem je enako uspešnica ... Dobra ušesa in pridnost ter ekipa so ključni.

Kaj pa radijska in koncertna realnost na primeru Tangels in April?
Raay:
Če hočeš držati in peljati podobo oziroma imidž, se moraš nekaterim nastopom odpovedati in se ne pojavljati na vsaki pasji procesiji, paziti na to, da pelješ zgodbo na dolgi rok, ter spremljaš, kam se glasbeno uvrščaš. Tudi medijsko paziti da ne predoziraš, a da znaš udariti in opozoriti nase, ko je potrebno. Radijska realnost je ta, da ko zapoješ uspešnico, ki se vrti na radiu, jo vsi poznajo in pojejo s teboj, ko pa za teboj pride nekdo, ga včasih debelo gledajo. Vesel sem, da smo tako Tangels kot April - in navsezadnje Nika Zorjan, s katero smo začeli letos - ugotovili, da prej poznajo naše pesmi kot imena.

Katera so razhajanja v vašem primeru, če sploh?
Raay:
Kot rečeno - ko igramo več skladb z albuma, so radijske uspešnice tisto, kar ljudi pritegne, kar da glasbeniku vrednost in kredibilnost, tiste, ki jih imamo na plošči in niso bili singli, pa so pač neka dodana vrednost, vendar samo s takimi ne bi preživel.

Zelo malokrat. Če pa poslušam, poslušam Val 202 ali Radio SI. Preletim, ko predstavimo kakšen naš novi komad, če ga kje ujamem. Zakaj? Ker poslušam drugo glasbo, kot se vrti na komercialnih radiih.

Marinškova o poslušanju radijskih postaj

Kot tu kažejo številke, dobro dela. Skupaj nam je uspelo prehiteti Adele, kar je za moje pojme velik dosežek. Pove pa tudi, da so slovenske radijske postaje precej naklonjene slovenski glasbi, kar je super in edino pravilno.

Marinškova o Raayu.