Mel McLaughlin je bilo ob Gaylovem vabilu vidno neprijetno. Foto: Youtube
Mel McLaughlin je bilo ob Gaylovem vabilu vidno neprijetno. Foto: Youtube
Gayle velja za enega najboljših igralcev kriketa - a tudi za enega najbolj problematičnih. Foto: Reuters
Mel McLaughlin pravi, da ni vajena takega vedenja pri svojih intervjuvancih. Foto: Facebook
Včasih spogledovanje med novinarko in igralcem pripelje do srečnega konca - denimo španski nogometni vratar Iker Casillas je tako spoznal svojo soprogo, novinarko Saro Carbonero. Par je v zvezi od leta 2009, leta 2014 pa se jima je rodil sin. Foto: Reuters

36-letni igralec reprezentance West Indies je med intervjujem v živo na tekmi v Hobartu avstralsko športno novinarko Mel McLaughlin ob njenem očitnem nelagodju povabil na zmenek. "Lepo je prvič videti tvoje oči. Upam, da greva lahko pozneje na pijačo. Ne zardevaj, punči," je 36-letni McLaughlinovi navrgel Gayle, ki velja za enega najboljših igralcev kriketa.

Izjave so kritiki označili za seksistične, klub pa je športnika zaradi "neprimernega vedenja" oglobil z 10.000 dolarji, ki jih bodo namenili v dobrodelne namene za boj proti raku na dojki. Gayle se je opravičil, a dejal, da je odziv pretiran. "Res nisem hotel biti nespoštljiv ali žaljiv do Mel. Če se je počutila tako, mi je res žal. Bila je samo šala. Igra je tekla dalje. Zabava, stvari se napihnejo, ampak to se dogaja."

Odzvala se je tudi McLaughlinova, ki je dejala, da ji je bilo sicer neprijetno, saj je skušala opravljati svoje delo, a da je stvar že pozabljena. "Njegova replika me je malce razočarala, saj preprosto nisem vajena tega. Res nočem biti predmet takih pogovorov," je dejala.

Predsednik avstralske zveze za kriket James Sutherland je Gaylove izjave obsodil, da bi na vsakem delovnem mestu temu rekli spolno nadlegovanje. "To ni nočni klub in mislim, da je treba poudariti, ker očitno to ni vsem jasno, da je igrišče dejansko delovno mesto," je dejal.

Podobno kritičen je tudi Chris Rogers, Gaylov nekdanji kapetan pri ekipi Sydney Thunder, ki ga je obtožil, da ima slab vpliv na mlajše igralce. "Gre za vzorec vedenja. Če poznate tipa, lahko to pri njem vidite nenehno. Pa tega ne počne samo on, v športni industriji je tega ogromno, zagovarjati tako početje pa nikakor ni prav," je dejal.

Odziv pretiran?
Gayle se je pozneje skušal pošaliti na svoj račun, ko je na Twitterju objavil fotografijo prazne postelje, nato pa zapisal, da mu mora njegov ekipni kolega Dwayne Bravo kupiti malico, ker so njegovi "žepi prazni". Retvital je tudi izjavo znanega britanskega voditelja (in ljubitelja kriketa) Piersa Morgana, ki je zapisal, da je "ogorčen nad ogorčenjem", da je bil Gayle "malce drzen do TV-novinarke".

Gayle, nekdanji kapetan reprezentance West Indies, je v 15-letni karieri igral za klube na Karibih, v Angliji, Indiji, Bangladešu in Avstraliji. Postavil je vrsto rekordov in velja za enega najboljših vseh časov, po drugi strani pa ima precej ognjevit značaj, zaradi katerega se je že večkrat znašel v težavah. Tako je zaradi "pritiskov" sestopil z mesta kapetana, zapletel se je v spor s trenerjem, na Twitterju pa se nesramežljivo opisuje kot "Universe-Boss" in "Chris d Lion".

Potem ko je "incident Ne zardevaj, punči" dvignil toliko prahu, so se javile še druge novinarke, ki so poročale o svojih izkušnjah s "seksističnim" Gaylom. "Nenehno to počne ... Srhljivo se vede, in kar je storil Mel, je bilo točno to, Mel pa je vedela, da se bo to zgodilo," je za ABC povedala novinarka Fox Sportsa Neroli Meadows. Meadowsova pravi, da jo je Gayle osvajal med intervjujem leta 2011 z besedami: "Oprosti, popolnoma me je zamotil tvoj lepi obraz - ali lahko ponoviš vprašanje?"

"Prestopniški povratnik je in to počne izključno z namenom, da bi ponižal osebo v živo, pred vsemi," je povedala. "To počne nenehno in to že vrsto let. Lahko rečete, da se Chris Gayle ne bo nikdar spremenil - v redu, verjetno se ne bo. Se pa mora spremeniti odziv na to, kaj počne. Ni smešno. Preprosto ni."

O vabilu na zmenek poroča tudi novinarka oddaje Nine News Yvonne Sampson, ki je povedala, da jo je Gayle povabil ven po ogledu njenega intervjuja. "Na Twitter sem dobila obvestilo, da me hoče Chris Gayle povabiti na večerjo. Nikdar ga nisem spoznala. Mislim, da je Gayle znan ženskar, kar je grozna beseda, ampak to pač je."