Igral je tudi lik Hansa Gruberja, nasprotnika glavnega junaka v filmu Umri pokončno. Foto: EPA
Igral je tudi lik Hansa Gruberja, nasprotnika glavnega junaka v filmu Umri pokončno. Foto: EPA

Zapisi v 27 dnevnikih niso le intimni, temveč so občasno tudi izzivalni. Rickman, ki je poleg številnih vlog znan tudi po svoji desetletni vlogi profesorja Severusa Snapa v filmih o Harryju Potterju, je svojo kariero sicer začel že leta 1976. Pri 69 letih pa je leta 2016 po izgubi bitke z rakom na trebušni slinavki umrl.

Da se obudi in ohrani spomin na njegovo unikatno osebnost, bo založniška hiša Canongate njegove "duhovite, opravljive in izredno iskrene" na roko napisane dnevnike uporabila kot del obsežne nove knjige z naslovom The Diaries of Alan Rickman.

"Ne bi si mogla zaželeti boljšega urednika, kot je Alan Taylor," je svoje navdušenje nad tem, da je projekt prevzela založba Canongate, izrazila Rima Horton, Rickmanova vdova, ki mu je ob strani stala že od leta 1965. "Dnevniki ne razkrivajo le Alana Rickmana kot igralca, ampak resničnega Alana," je še poudarila in dodala, da to vključuje njegov smisel za humor, bistroumna opažanja, ustvarjalnost in predanost umetnosti, poroča The Guardian.

Pisal je tako, kot bi se pogovarjal s prijateljem

Urednik je pojasnil, da bo knjiga obsegala tudi anekdotične in nediskretne delčke, ki pa bodo omogočali edinstven vpogled v zakulisje, vsakdanje življenje igralca, ki je bil priljubljen tako v Združenih državah Amerike kot tudi v Združenem kraljestvu. Rickman je namreč dokumentiral vse ključne trenutke svojega življenja. Da bi bili dnevniki nekoč objavljeni, je začel pisati v 90. letih prejšnjega stoletja, tradiciji zapisovanja misli pa je bil tako zvest kar 25 let.

"Bolj kot kar koli drugega dnevniki razkrijejo pravega Alana Rickmana, ki je bil zabaven, strasten, občasno provokativen, tako pa njegovo umetnost prikažejo v novi luči," je poudarila založba in še dodala, da so dnevniki pisani na način, ki daje bralcu občutek, kot da bi se igralec pogovarjal s tesnim prijateljem. "Kratki in jedrnati odstavki narišejo širšo sliko in ponujajo zanimiv vpogled v njega samega, njegove sovrstnike in svet okoli njega." Tako se v zapisih znajdejo tudi njegovo zanimanje za politiko in ocene iger, ki si jih je ogledal. Knjiga naj bi bila izdana jeseni 2022.