Dylan Farrow (na desni) z mamo Mio Farrow (na levi) Foto: AP
Dylan Farrow (na desni) z mamo Mio Farrow (na levi) Foto: AP
Woody Allen obtožbe o spolnih zlorabah zanika. Foto: Reuters
Allenu se je v bran postavil Alec Baldwin, ki je nastopil v treh njegovih filmih, med drugim v Otožni Jasmine. Foto: IMDb

podprli številni zvezdniki, ki obžalujejo sodelovanje z oskarjevskim nagrajencem.

Posvojena hčerka Woodya Allena Dylan Farrow je v intervjuju za ameriško televizijo CBS spregovorila o spolnih zlorabi v svojem otroštvu.

"Ko sem bila stara sedem let, me je Allen odpeljal na samo, čeprav je bilo varuški naročeno, da ga mora v moji bližini neprestano nadzorovati. Navodil se ni držala. In takrat me je spolno zlorabil," je povedala Dylan in dodala: "Resnico sem povedala že kot deklica in jo neprestano ponavljam že več kot 20 let."

Dylan Farrow je zgrožena tudi nad tem, da gibanje #MeToo, ki se bojuje proti spolnim napadom, v svojih obtožbah ni obsodilo njenega očeta. "Predstavila sem dokaze, dokazala sem, da sem kredibilen vir informacij in da govorim resnico. Zakaj je za konkretne ukrepe potrebna "prava mala vojska" zlorabljenih? Menim, da je pomembno, da ljudje spoznajo, da je ena žrtev in ena obtožba dovolj," je še dodala 32-letnica.

82-letni režiser je hčerkine obtožbe že večkrat zanikal, tokrat pa je na to odgovoril: "Čeprav je Dylan spet izrabila priložnost, da obudi lažne obtožbe o spolnih zlorabah, zaradi ponovne omembe niso nič bolj resnične. Svoje hčerke nisem nikoli zlorabljal."

Allenu v bran se je že lani postavil Moses Farrow, eden od 14 otrok, ki jih je posvojila Farrowova. Kot trdi Dylanin posvojeni brat, je bila Mia tista, ki je v družini zlorabljala, in sicer psihično, otroke, z Dylan v prvi vrsti, pa s "pranjem možganov" naščuvala proti očetu v bridki ločitvi zvezdniškega para. Moses je navedbe še enkrat več ponovil ta teden, ko so ponovno prišli na dan očitki na račun Allena.

Podpora zvezdnikov
Dylan Farrow so sicer v teh dneh podprli številni zvezdniki, ki sodelovanje z Allenom obžalujejo in Dylan verjamejo. Svojo podporo so izrazile igralke Natalie Portman, Mira Sorvino, Greta Gerwig, Rebecca Hall in številne drugo.

Rebecca Hall je na družbenem omrežju Instagram zapisala: "Potem ko sem spet prebrala izjavo Dylan Farrow, sem ugotovila, da je naša ignoranca utišala in prezrla trpljenje zlorabljene ženske. Iskreno mi je žal."

Farrowova je na podporo odgovorila s tvitom, v katerem je zapisala: "Želim se zahvaliti vsem pogumnim ženskam, ki ste me podprle. Hvala vam, za pogum. Pot, ki smo jo ubrale skupaj, je prava."

Dylan Farrow pa niso podprle le igralke, temveč tudi številni igralci. Vzhajajoča igralska zvezda Timothée Chalamet, ki je zaslovel z vlogo v filmu "Pokliči me po svojem imenu" je celo napovedal, da bo svojo plačo iz prihajajočega filma "Deževen dan v New Yorku", ki ga je režiral Allen, doniral organizaciji, ki se bojuje proti spolnim zlorabam.

Baldwin režiserju v bran
Edini, ki se je do zdaj jasno in glasno ter brez opravičevanja postavil v bran Allenu, je Alec Baldwin, ki je igral v treh Allenovih filmih. Kot je zapisal na Twitterju, se mu zdijo zvezdniška odrekanja Allenu "krivična in žalostna". Baldwin je Allena pohvalil kot briljantnega režiserja, delo z njim pa označil za "privilegij".

"Je mogoče podpirati žrtve pedofilije in spolnih napadov, hkrati pa verjeti tudi, da je Woody Allen nedolžen? Mislim, da," je tvitnil vedno neposredni Baldwin. "Namera ni odpraviti ali ignorirati tovrstne pritožbe. A pri obtožbah ljudi takih zločinov je treba biti previden. Tudi zaradi žrtev."

Allena je kot režiserja in človeka v decembrskem intervjuju za Sydney Morning Herald pohvalila tudi Kate Winslet, ki igra v njegovem zadnjem filmu, Lunapark (Wonder Wheel). Britanska oskarjevka meni, da ima Allen izjemen občutek za ženske, zato tudi piše scenarije z izrazito močnimi ženskimi liki.

The day after the Weinstein accusation broke in full force I was shooting a day of work on Woody Allen’s latest movie in New York. I couldn’t have imagined somewhere stranger to be that day. When asked to do so, some seven months ago, I quickly said yes. He gave me one of my first significant roles in film for which I have always been grateful, it was one day in my hometown - easy. I have, however subsequently realized there is nothing easy about any of this. In the weeks following I have thought very deeply about this decision, and remain conflicted and saddened. After reading and re-reading Dylan Farrow’s statements of a few days ago and going back and reading the older ones - I see, not only how complicated this matter is, but that my actions have made another woman feel silenced and dismissed. That is not something that sits easily with me in the current or indeed any moment, and I am profoundly sorry. I regret this decision and wouldn’t make the same one today. It’s a small gesture and not one intended as close to compensation but I’ve donated my wage to @timesup. I’ve also signed up, will continue to donate, and look forward to working with and being part of this positive movement towards change not just in Hollywood but hopefully everywhere. #timesup

A post shared by Rebecca Hall (@rebeccahall) on Jan 12, 2018 at 2:08pm PST