Snowden je v šali vprašal, ali na Marsu preverjajo potne liste. Foto: Reuters
Snowden je v šali vprašal, ali na Marsu preverjajo potne liste. Foto: Reuters

Snowden, ki ga ameriška vlada išče zaradi razkritja obsežnega prisluškovanja, ki ga je izvajala ameriška Agencija za nacionalno varnost, je v torek presenetil svoje podpornike, ko se je njegovo ime pojavilo na priljubljenem družbenem omrežju. Njegov prvi tvit je bil: "Ali me zdaj lahko slišite?" Kmalu po tej objavi pa je število njegovih sledilcev začelo strmo naraščati.

Po 16 urah jih je imel že 877.000, sam pa (ironično) sledi le enemu tviterašu - ameriški Agenciji za nacionalno varnost, kjer je bil včasih tudi zaposlen. Čeprav je neverjetno hitro dobil ogromno število sledilcev, pa pri tem ni rekorder. Oseba, ki je najhitreje dobila več kot milijon sledilcev je Caitlyn Jenner, včasih Bruce Jenner, ki je v začetku leta razkrila, da živi kot ženska. Junija je tudi na Twitterju svoje ime spremenila v Caitlyn in v le nekaj več kot štirih urah dobila milijon sledilcev.

Ameriški žvižgač se na Twitterju predstavlja kot nekdo, ki je nekoč delal za vlado, zdaj pa dela za javnost. Njegov "prihod" na družabno omrežje je pozdravil tudi Neil deGrasse Tyson, slavni astrofizik in pripovedovalec dokumentarne serije Cosmos. Snowden se mu je zahvalil za dobrodošlico in pokazal, da še ni izgubil smisla za humor: "Zdaj imamo vodo na Marsu. Misliš, da preverjajo potne liste na meji? Sprašujem za prijatelja," je zapisal.

Dokumenti, ki jih je leta 2013 razkril Snowden, so govorili o spornem nadzoru NSA nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in po svetu. Zaradi razkritja obsežnega prisluškovanja mu v ZDA grozita kazenski pregon zaradi vohunjenja in večletna zaporna kazen, zato je junija leta 2013 pobegnil v Hongkong, nato pa na poti v Ekvador pristal v Moskvi, kjer je moral ostati, saj so mu ZDA preklicale njegov potni list. Pred časom je priznal, da bi se rad vrnil v domovino, a le če bi mu zagotovili pravično sojenje.